StoryEditorOCM
Strani nogometPudar i Vejić

Hajdukove legende oko interesa za Bećira Omeragića: ‘Imamo i mi stopera, naši juniori su vrhunski igrači‘

Piše Slaven Alfirević
28. ožujka 2023. - 17:26

Informacija da je Bećir Omeragić (21), mladi stoper koji ima švicarsko državljanstvo zanimljiv i Hajduku pokrenula je komentare...

Član je mlade švicarske reprezentacije, a ima i BiH putovnicu, igra za Zuerich, rođen je u Ženevi, u ciriški klub stigao je iz Servettea, minule zime bio je na meti Dinama, vrlo blizu dolaska u Maksimir, a sad dalje traje potjera za njim.

Zanimljiva je borba, jer je mlad, ima 21 godinu, na ljeto mu istječe ugovor i to potencira cijelu priču u koju su se navodno upleli i Hajduk, ali i Crvena zvezda. Vrijedi 4,5 milijuna eura po transfermarktu. Lani u ožujku, vrijedio je čak osam milijuna eura. Transfermarkt ne puca olako milijunima.

No, ususret prijelaznom roku bude mnogo takvih informacija s mercata, bližih i daljih istini, Omeragić je, čini se, najbliži Dinamu, no više nas zanima teoretski stav, kako da Hajduk osmišljava prijelazni rok i kako da se odnosi prema svojoj juniorskoj momčadi koja je skočila u prvi plan. Juniori, polufinalisti Lige mladih UEFA očito u sebi imaju mnoge darovite pojedince kojima ne bi smjelo zatvoriti vrata napredovanja.

Omeragić? Po informacijama koje su dostupne radi se o vrlo dobrom igraču, premda dok se ne vidi na djelu uvijek je to tajanstveni objekt. Zato je bitna uloga skauta. S druge strane, opečeni puše i na hladno.

Hrvoje Vejić nam kaže:

- Svaki igrač koji je dobar neka dođe, u klubu sigurno znaju što im treba, međutim ono što naglašava cijelu priču jest da su ranije dolazili svakakvi igrači, dolazilo je svašta i valjda se tome stalo na kraj. Ne mogu konkretno suditi o Omeragiću jer ga ne poznam, ali naši juniori su super, vrhunski i rekao bih baš top-igrači i nadam se da će se velika većina probiti u prvu momčad. Treba im u tome pomoć i podrška. Imamo stopere i u toj juniorskoj momčadi koji su pokazali i stas i znanje i trebalo bi i o tome vodit računa.

Ivan Pudar slično razmišlja, premda ima spoznaju iz Švicarske da je Omeragić vrlo dobar mladi stoper. No, u Hajduku ima isto tako mladih, dobrih:

- Imamo mladih stopera, pazite ovo, Prpić i Vušković, pa sad u juniorima su igrali Petrašilo i Arković, krasni i stasiti mladi stoperi, tvoja dica. Ne ulazim u to kad će prodavati recimo Vuškovića, ali imamo svojih mladih. U svoje doba Gudelj i ja smo sa 18 godina ulazili u prvu momčad, dakle nije to rano da ih se gurne u prvi tim. Evo primjerice Pukštas, upao je iz juniora u prvu momčad i više ga ne možeš istjerati iz nje, isto tako i Vušković koji je još mlaši ili Prpić koji se ozlijedio pa u zadnje vrijeme ne igra.

Pudar nastavlja:

- Meni je krivo što nemamo neku momčad, klub koji bi primio naše juniore kao skalinu na prijelazu iz juniora u prvu momčad, a prođu kaljenje. Ne u drugoj momčadi koja nije imala pravi nadražaj, nego baš u klubu koji bi se borio da uđe u prvu ligu ili da jest u prvoj ligi i da tu oni stječu iskustvo. Lakše bi se premostilo prijelaz iz juniora u prvu momčad. Imamo sjajnu generaciju koju bi trebalo postupno uvoditi na veliku scenu, pokazali su da to zaslužuju – kaže Pudar.

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 14:24