StoryEditorOCM
Strani nogometeuropska praksa

Hajduk nagomilao pretplatnike, ali što kad ne dođu na Poljud? Manchester City je tu brutalan, evo kako ‘dere‘ navijače

Piše david kapetanović
8. rujna 2023. - 12:32

Nestvarnih 95 tisuća članova, nejverojatnih 19 tisuća pretplatnika. Dok pročitate ovaj tekst do kraja, navedene brojke će već biti netočne.

Protiv Istre opet je bio gotovo pun stadion. Nastavi li Hajduk "gaziti" u prvenstvu, za svaku utakmicu na "Ljepotici" će se tražiti karta više.

Ovakva pomama za kartama je počela izazivati i zabrinutost kod dijela navijača. Teško će biti doći do mjesta na Poljudu. Uz to, pitanje koje se već tjednima provlači među navijačima Hajduka je što će biti ako veći broj pretplatnika ne dođe na utakmice. Hoće li se te ulaznice moći kupiti, ili će njihova mjesta jednostavno ostati prazna?

Potvrda?

Mnogi predlažu da bi pretplatnici na neki način trebali potvrditi svoj dolazak barem dan prije utakmice, pa ako odluče ne doći iz bilo kojeg razloga, karte se jednostavno puste u slobodnu prodaju, ali to nije moguće.

Problem leži u zakonu, nije dozvoljeno dvaput prodati isti proizvod. Iz Hajduka su nam poručili da još uvijek nisu uspostavili model kojim bi mogli ponovno prodavati ulaznice za Hajdukove utakmice koje su već jednom prodane.

U Hrvatskom nogometu je ova situacija presedan, da jedan klub ima previše navijača, i da bi to moglo stvoriti potencijalne probleme. Ali, nema brige, klubovi u Engleskoj i Njemačkoj su se već suočili s ovom preprekom, i riješili su je na vrlo elegantan način.

U tim državama su stadioni uglavnom rasprodani, tamo to nije ni vijest. Ako ste pretplatnik, a ne možete doći na utakmicu, svaki klub ima uspostavljen svoj ‘ticket exchange‘ sustav preko kojeg jednostavno možete prodati svoju kartu za taj susret.

Vraća vam se iznos vrijednosti te jedne karte, a ona se onda pušta u slobodnu prodaju. Tako isti proizvod neće biti prodan dvaput, i vaše mjesto neće biti prazno ako netko drugi kupi tu ulaznicu. Svi zadovoljni.

Sitnice

Detalji među klubovima variraju. Svaki pretplatnik ima i određeni broj ulaznica koje može prodati u jednoj sezoni, koji varira među klubovima. Neki klubovi dopuštaju samo članovima da kupuju ulaznice koje su naknadno puštene u prodaju.

Manchester City, primjerice, čak zadržava pravo oduzeti pretplatnicima njihovu pretplatu u slučaju da ne dođu na utakmicu previše puta, i istovremeno ne prodaju svoju ulaznicu, pa ona ‘propadne‘.

Za neke možda preekstremno rješenje, ali u svakom slučaju, problem pretplatnika koji ne mogu doći na utakmice je vrlo jednostavno riješen u Europi.

Da ne bude greške, neka nama pretplatnika još i više. Ali, rekordne brojke su stvorile brigu među pukom da se dobrim dijelom radi o derbi navijačima koji neće dolaziti na utakmice protiv manje atraktivnih protivnika. Ili ako se zaredaju loši rezultati da će velika ljubav misteriozno okopniti.

Ali, nema sumnje da Hajduk radi na rješenju, a lako vjerojatno bi mogli i dobiti inspiraciju od svojih zapadnoeuropskih kolega.

image
Paul Ellis/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 00:31