StoryEditorOCM
Strani nogometnogometni genijalac

Hajduk je za njega dao najveću ponudu, ali riječ je već dao velikom rivalu, kasnije je dvaput postao prvak Europe

30. listopada 2023. - 14:32

Gost emisije ‘(Ne)uspjeh prvaka‘ s Mariom Stanićem koja se emitira u programu Arenasporta bio je Dejan Savićević. Bivši nogometaš Crvene zvezde, Milana, aktualni predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore između ostalog prisjetio se vremena kada je iz Budućnosti iz tadašnjeg Titograda (Podgorice) 1988. godine prelazio u Crvenu zvezdu. Tada su ga željeli i Partizan i Hajduk. Upravo je klub iz grada pod Marjanom nudio najviše.

- Uprava Budućnosti je bila više ‘crno-bijela‘, više su bili za Partizan... A najveća ponuda je bila Hajdukova. Igrajući za Budućnost dvije godine zaredom sam pobijedio Hajduka u Splitu rezultatom 2:1. Jedna mala Budućnost je pobjeđivala velikog Hajduka. Na toj drugoj utakmici 1988. godine sam dao dva gola. Razgovarao sam s Jerkovićem (Jurica Jerković, tadašnji sportski direktor Hajduka, nap.a.). Nudili su mi svašta, ali riječ sam već dao Zvezdi. Uprava Budućnosti je bila za Partizan. Onda je jedan političar Veselin Đuranović rekao: ‘Slušajte, pustite tog klinca da ide gdje on hoće‘ - ispričao je Savićević.

Te 1988. godine preselio je na beogradsku Marakanu, a tri godine kasnije s Crvenom zvezdom je osvojio tadašnji Kup prvaka. Momčad u kojoj su bili i Robert Prosinečki, Darko Pančev... u finalu je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca svladala francuski Marseille u Bariju (0:0, 5:3 s 11m). Taj uspjeh ponovio je 1994. godine s Milanom, osvojivši u finalu s Barcelonom (4:0) u Ateni natjecanje koje se tada već zvalo Liga prvaka. U tom finalu je spektakularnim lobom svladao vratara Andonija Zubizarretu. Dok je igrao u Italiji dobio je Savićević i nadimak ‘Il Genio‘, ‘Genijalac‘.

image

Ivan Gudelj i Dejan Savićević

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 22:12