StoryEditorOCM
Strani nogometbogata nagrada

Evo koliko je Španjolska zaradila osvajanjem Eura: Furiji stižu silni milijuni od UEFA-e, a nisu ni Englezi prošli loše

Piše Sport SD
15. srpnja 2024. - 08:02

Reprezentacija Španjolske je pobjedom u Berlinu protiv Engleske (2:1) u finalu Europskog prvenstva u Njemačkoj došla do rekordnog četvrtog naslova prvaka Starog Kontinenta.

Furija je protutnjala Eurom, pobijedivši u svih sedam utakmica koje su igrali, uz prilično impresivnu gol-razliku 15:4. Put je bio iznimno zahtjevan, jer padale su redom; Hrvatska, Italija, Albanija, Gruzija, domaćin Njemačka, Francuska i na kraju Engleska. Težak put do trona, ali valjda je zbog toga titula i slađa. Podizanje trofeja znači i da je momčad Luisa de la Fuentea uprihodila maksimalan mogući nagradni iznos koji jedna reprezentacija može dobiti iz UEFA-inog novčanog fonda za ovaj turnir. 

image
Javier Soriano/Afp

Naime, ukupan iznos nagradnog fonda za sve reprezentacije na Euru je 331 milijun eura, isti kao što je bio i na Europskom prvenstvu prije tri godine.

Naime, svaka reprezentacija je samim plasmanom na Euro već uprihodila 9,25 milijuna eura. Nastavno na taj iznos, svaka momčad je za pobjedu u skupini dobila milijun eura, a za neriješeni ishod pola milijuna eura.

Za prolazak u nokaut fazu natjecanja, odnosno u osminu finala nagrada je iznosila 1,5 milijuna eura, nagrada za plasman u četvrtfinale je bila 2,5 milijuna eura, a za plasman u polufinale četiri milijuna eura.

Što se tiče dvaju momčadi koje su završile turnir finalnom utakmicom, poraženi finalist će dobiti pet milijuna eura, a pobjednik turnira osam milijuna.

Kad sve to izračunamo, Španjolska je na Europskom prvenstvu dobila maksimalnu moguću nagradu od 28,25 milijuna eura, isto koliko je dobila i Italija koja je na prošlom Euru također slavila u svim utakmicama. Poraženi finalisti, Englezi, su ukupno na ovom Euru uprihodili nagradu od 24,25 milijuna eura.

Španjolska slavi Danija Olma, pogledajte sjajnu reakciju u 90. minuti koja je Furiji donijela četvrti naslov prvaka

image
Javier Soriano/Afp
image
Javier Soriano/Afp
image
Adrian Dennis/Afp
image
Adrian Dennis/Afp
image
Javier Soriano/Afp

Španjolska je prvak Europe, prava drama odvijala se u završnici utakmice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:44