StoryEditor
Strani nogometnabijen kalendar

Drama u redovima 'redsa': Liverpool u 24 sata igra dvije utakmice na dva kontinenta

7. studenog 2019. - 15:57

Pregovori i dogovori su propali, drugih opcija više nema i sada je sve službeno: Liverpool će u 24 sata igrati dvije utakmice na dva različita kontinenta u dva različita natjecanja! Četvrtfinale Carabao Cupa (Liga kup) 17. prosinca u Birminghamu protiv Aston Ville te dan kasnije polufinalni okršaj Svjetskog klupskog prvenstva u Kataru (Doha)

Iako je trener “Redsa” Jürgen Klopp bjesnio i čak prijetio odustajanjem od Carabao Cupa ako se ne pronađe novi termin, ipak se pomirio sa sudbinom. Organizator natjecanja EFL (English Football League) bio je otvoren za suradnju s Liverpoolom po pitanju novog termina, ali dvije strane nisu se dogovorile.

Predloženi termini Liverpoolu nisu odgovarali, a rupa u rasporedu jednostavno nema. Svjesni da je ovakav scenarij nepovoljan za njih, aktualni europski prvaci ipak su rekli kako je ovo rješenje bilo najbolje među postojećima, dok su iz EFL-a dodali kako je ova odluka najbolja za “očuvanje integriteta natjecanja“ te da bi eventualna promjena uzrokovala domino-efekt s termi nima FA kupa i Premier lige. Drugim riječima, Liverpool će jednu momčad morati poslati u Birmingham, a drugu u Dohu.

Očekuje se kako će na klupskom SP-u biti najjača momčad sa Salahom, Van Dijkom i društvom jer je to objektivno važnije natjecanje na kojem se igra za trofej, dok se u Birminghamu igra “samo” za polufinale. Klopp je u javnim istupima ukazao na problem natrpanosti rasporeda i dodao kako su alternative bile više problem nego rješenje.

Uvijek zvuči da ne želimo igrati Carabao Cup, ali to nije istina. Međutim, ne sviđa mi se što se polufinala igraju na dvije utakmice. Svjetsko klupsko prvenstvo igraš samo ako osvojiš Ligu prvaka, što se ne događa često i tu priliku moraš iskoristiti. Dolazi li nam ona u najbolje vrijeme? Ne. Je li nam raspored natrpan? Jest. Ali idemo odigrati najbolje što možemo – poručio je Nijemac.

Eto, Liverpool će se ipak morati snaći s dvije različite momčadi na dva fronta. Dan za danom. I ubrzo će se nakon toga cijela priča zaboraviti. Izija vuk magare. Jasno je da novac pokreće svijet, pa tako i nogometni čiji akteri zbog njega vrlo dobro žive, no negdje bi se ipak trebalo povući granicu. Liverpool će u 37 dana (27.11. – 2.1.) odigrati 12 utakmica u četiri različita natjecanja. Mari li više itko za zdravlje igrača?

Lige bi morale misliti na igrače, a ne na novčanike – jasan je Klopp.

A s obzirom na to da FIFA širi klupsko SP na čak 24 momčadi (od 2021.), probleme s kojima se sada bori Liverpool ubrzo bi moglo imati još više europskih velikana. Neće ovo biti prvi put da Liverpool mora igrati dvije natjecateljske utakmice dan za danom. Dogodilo se to i 1986. kada je 26. prosinca izgubio od Manchester Uniteda 1:0, a dan kasnije istim rezultatom pobijedio Sheffield Wednesday. No tu se radilo o utakmicama Premier lige, u istoj državi.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 10:00