StoryEditorOCM
Strani nogometSamo se mačka...

Dinamova katastrofa nije slučajna, Liga prvaka još je i više postala poligon za iživljavanje nad nogometnom sirotinjom

Piše Frane Vulas
2. listopada 2024. - 18:03

Dinamov katastrofalan 2:9 poraz kod Bayerna u Münchenu u prvom kolu Lige prvaka odjeknuo je Europom. Nitko nikada prije nije primio devet pogodaka u susretu Lige prvaka. A izazvao je taj debakl i velike potrese u Maksimiru, Sergeja Jakirovića na klupi je zamijenio Nenad Bjelica. No, tu se lavina neobičnih rezultata, uvjerljivih poraza/pobjeda nije zaustavila.

Dok je u prvom kolu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja više od tri gola razlike što ćemo postaviti kao razliku između još uvijek koliko-toliko podnošljivog poraza i katastrofe bilo još samo u susretima Celtic – Slovan Bratislava 5:1 i Feyenoord – Bayer Leverkusen 0:4, prvog dana drugog kola bila je to prava lavina. Od devet odigranih susreta Lige prvaka u utorak navečer, u čak pet je bilo četiri i više pogodaka razlike. Dakle, u više od polovine utakmica bili su to katastrofalni porazi očito nedoraslih protivnika.

image

Semafor na susretu Bayern - Dinamo

Ronald Goršić/Cropix

Krenimo redom, RB Salzburg – Brest 0:4, Borussia Dortmund – Celtic 7:1, Barcelona – Young Boys 5:0, Inter – Crvena zvezda 4:0, Slovan Bratislava – Manchester City 0:4. Pritom neke stvari posebno upadaju u oko. Slovački Slovan iz Bratislave je dva susreta zaredom izgubio s četiri gola razlike, Young Boysi su također poslije dva kola na gol razlici minus osam, RB Salzburg koji je prije bio konkurentan je na gol razlici minus sedam, a Celtic koji je u prvom kolu slavio 5:1 je poražen s čak 1:7! Ovaj tekst pisan je prije utakmica odigranih u srijedu, ali očito je sve jasnije kako bi Liga prvaka u ovom novom formatu još i više mogla postati igračka za najbogatije klubove.

image

Rezultati u Ligi prvaka su za past po podu

AFP

Razvodnjavanje kvalitete

U novom formatu Lige prvaka koji je zaživio od ove sezone umjesto dosadašnjih osam skupina s po četiri momčadi, ukupno 32 kluba, sada su četiri sudionika više. Ukupno se sada 36 klubova natječe u prvenstvenom formatu, s tim da će svaki klub odigrati osam susreta, po četiri na domaćem i gostujućem terenu. Je li to proširenje natjecanja za još četiri kluba dovelo i do novog razvodnjavanja kvalitete?

Nevjerojatan je nesrazmjer između financijske moći klubova koji igraju istu ligu. Najskuplja momčad Lige prvaka Real Madrid prema Transfermarktu ima momčad vrijednu 1,34 milijarde eura. Po tom istom kriteriju najjeftiniju momčad lige ima Slovan iz Bratislave, slovački prvak ima momčad vrijednu tek 28,78 milijuna eura. Kraljevski klub vrijedi čak 46 puta više od Slovana! Većina klubova koji su doživjeli katastrofe od Dinama, preko Crvene zvezde, Young Boysa i spomenutog Slovana spadaju u dno ljestvice po vrijednostima kadra s kojima raspolažu.

image

Katastrofalan poraz Celtica u Dortmundu 1:7

AFP

Koncentracija financijske moći i kvalitete je uvijek ista. Već je dva desetljeća prošlo otkad je posljednji put neki klub izvan Liga petice osvojio natjecanje. Bio je to portugalski Porto koji je tada na kraju sezone 2003/04 s mladim Joseom Mourinhom na klupi svladao Monaco u finalu 3:0. Nakon toga u idućih 20 godina nije klub izvan Lige petice nije niti izborio mjesto u finalu.

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 18:04