StoryEditorOCM

Dinamo, Rijeka, Crystal Palace, dokle više? Prestanite na silu mijenjati povijest!

Piše Ivan Renić
22. lipnja 2022. - 20:02

Ima li ‘ko stariji!? - podviknuli su iz Crystal Palacea, nek’ se čuje i zna. Tko zna možda su i zapjevali onu Thompsonovu „Stari se”...Oni su preko noći posjedili, naborali se i ostarili do te mjere da su postali najstariji nogometni klub na svijetu. U današnjem društvu moda je pomladiti se, botoksirati, operirati, zategnuti... Ali u nogometu je baš kontra – natjecanje je tko će se (samo)proglasiti što starijim.

Sve do nekidan službeni datum osnutka londonskom klubu bila je 1905. No, onda je njihov povjesničar utvrdio kako klub svoj začetak ipak vuče iz 1861. Dakle, iz ropotarnice povijest iščupali su još 44 godine.

Jer, eto, pronašli su poveznicu s amaterskom momčadi koja je onda igrala tamo negdje na prašnjavom terenu u industrijskom Londonu. Možete zamisliti na kojoj se razini tada šutirala lopta, mora da su se svi busali u prsa imenom Palacea, organizirano nastupali i trenirali...

Novi je to đir, čini se, nadopisati sebi nekoliko desetljeća. Samo što su u Crystal Palaceu otišli u krajnost.  Obznanili su svoje veliko otkriće i odmah ga, par dana poslije, zalijepili na novi grb kluba. Orao sada stoji na palači podno koje piše 1861. Živio najstariji klub na svijetu!

Nije to strano niti za naše, hrvatske prilike. „Modrima” nije nepoznanica interpretirati povijest u korist godina. Od 1945. zavrtili su sat do 1911., pa su tako i oni ove 2022., kao i „bijeli”, proslavili 111. godišnjicu.

Međutim, neka se sklone i Hajduk i Dinamo! Rijeka je svoj datum osnutka pomaknula ravno 40 godina u prošlost. Prije dvije godine odlučili su postati stariji od „vatre”. Ne datiraju tako više iz 1946. nego 1906.

Za čas se otkrije kako je netko prije sto i kusur godina putem doma nakon napornog dana šutnuo kamen koji se otkotrljao između dva stupa. I eto ga! Prvi nogometaš! Ma šta samo igrač, i prvi gol! Dokle više? Prestanite s tim! Neka povijest miruje kakva je, promijeniti je ne možemo osim ovako – na silu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 19:58