StoryEditorOCM
Strani nogometopet podcjenjivanje?

Daliću se ovo neće svidjeti, čak su i Amerikanci ispred Hrvatske na ovoj listi, a ima još iznenađenja

Piše Sport SD
25. ožujka 2024. - 12:47

Vidjeli smo prošle godine uoči FIFA-inog izbora kod hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića promjenu iz skrušenog i poniznog u ljutog. Živce mu je tad nadražio izbor krovne svjetske nogometne organizacije koja je propustila nagraditi hrvatske nogometaše. Bio je to izbor nakon što je Hrvatska osvojila drugu medalju zaredom na svjetskim prvenstvima, a izbornik Dalić bio je mišljenja da FIFA podcjenjuje hrvatske nogometaše s obzirom na to da su bez nagrada ostali Joško Gvardiol za najboljeg mladog igrača i Dominik Livaković za vratara, a i on kao izbornik nije bio među najboljima. 

U međuvremenu je Dalić s Hrvatskom osvojio još jednu medalju, srebro u Ligi nacija, a ostvario je i plasman na Europsko prvenstvo gdje će igrati protiv Italije, Španjolske i Albanije. Do početka Eura ostalo je još nešto manje od tri mjeseca, a popularna nogometna web stranica Transfermarkt koja se bavi vrijednostima igrača izbacila je popis najskupljih na svijetu. Sudeći po poretku ni ovaj popis se neće svidjeti izborniku Daliću.

Naime, Hrvatska nije ni među 20 najskupljih reprezentacija, unatoč činjenici da ima osvojene tri medalje u pet godina na velikim natjecanjima. Ipak cijene igrača na Transfermarktu ne određuju samo uspjesi nacionalnih vrsta, već niz drugih faktora, a na toj listi prva tri mjesta drže europske reprezentacije. Englezi su broj 1 po TM-u s ukupnom vrijednošću od 1.47 milijardi eura. Drugi su Francuzi koji po TM-u vrijede 1.22 milijarde, a treću su Portugalci koje TM cijeni na 1.03 milijardi.

Četvrto mjesto pripada Brazilcima, a slijede ih protivnici Hrvatske na Euru Španjolci i Talijani. Top 10 zaključuju Argentina, Nizozemska, Njemačka i Belgija. Ispred Hrvatske našli su se još Norveška, Urugvaj, Danska, Ukrajina, Švedska, Nigerija, Maroko, Obala Bjelokosti, Sjedinjene Američke Države i Turska koja zaključuje 20 najboljih, a onda slijedi Senegal pa tek Hrvatska na 22. mjestu.

TM izabranike Zlatka Dalića cijeni na 278.20 milijuna, a najskuplji među njima je Joško Gvardiol koji vrijedi 75 milijuna eura. Gvardiola prati i suigrač iz Cityja Mateo Kovačić kojeg su procijenili na 30 milijuna, idući je Lovro Majer s vrijednošću od 25 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:57