StoryEditorOCM
Strani nogometObranio sve penale

Čudesnog Portugalca koji je izjednačio podvige Subašića i Livakovića u klubu je trenirao bivši vratar Hajduka

Piše Frane Vulas
2. srpnja 2024. - 21:40

Senzacionalnog portugalskog čuvara mreže Dioga Costu koji je Slovencima obranio (sva) tri jedanaesterca i tako postao prvi vratar koji je obranio tri penala na utakmici Eura godinama je trenirao bivši vratar Hajduka Vedran Runje.

Vratar Portugala i Porta Diogo Costa (24) je jedna od glavnih priča osmine finala Eura. U raspucavanju s bijele točke protiv reprezentacije Slovenije obranio je prva tri šuta. Prvo Josipu Iličiću, potom Juri Balkovecu te na kraju i Benjaminu Verbiču. S druge strane sigurni su izvođači bili Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes i Bernardo Silva pa je Portugal s ukupnih 3:0 (0:0 nakon 120 minuta igre) prošao u četvrtfinale.

Prethodno je i u produžecima Costa spasio momčad izbornika Roberta Martineza. U 115. minuti susreta u situaciji 1 na 1 zaustavio je Benjamina Šeška, napadača sastava izbornika Matjaža Keka.

Obranom tri penala na susretu izjednačio je tako Costa podvige hrvatskih vratara Danijela Subašića i Dominika Livakovića te sunarodnjaka Ricarda sa svjetskih prvenstava. Zanimljivo je kako je na prošlom SP-u baš Costa bio tragičar eliminacije Portugala u četvrtfinalu od Maroka. Bio je krivac za jedini pogodak na susretu kada je otišao u prazno u izlasku na centaršut.

Costa je 24-godišnji vratar Porta koji je već neko vrijeme na meti velikih europskih klubova. U posljednje tri godine u klubu je između ostalih s njim radio Vedran Runje (48). Bivši vratar Hajduka i reprezentacije Hrvatske u Portu je zadnje tri godine bio pomoćnik, trener vratara u stožeru sada već bivšeg trenera Sergija Conceicaoa. Krajem lipnja otišao je Conceicao iz kluba.

image

Vedran Runje u dresu reprezentacije Hrvatske 2009. godine

Dragan Matić/Cropix

Runje je prethodno kao trener vratara radio u Standardu iz Liegea, od 2017. do 2021. godine. U bogatoj igračkoj karijeri nosio je dres Hajduka, Standarda, Marseillea, Bešiktaša i Lensa. Boje reprezentacije Hrvatske branio je u 22 utakmice. Brat Zlatko također je bio vratar, kao što je vratar i sin Roko koji je prošlu sezonu završio u redovima Solina.

Za Dioga Costa jedanaesterci su bili nesretni ove sezone u Ligi prvaka. U osmini finala Arsenal je izbacio Porto. Nakon što je uzvrat u Londonu završio pobjedom domaćina 1:0, istim rezultatom kojim je i Porto slavio na Dragaou, odlučivali su penali. S ukupnih 4:2 prošao je dalje Arsenal, a Costa tada nije obranio nijedan jedanaesterac. Sada ih je obranio – sve! A u kvalifikacijama za Euro u devet od deset utakmica uopće nije primio pogodak, ukupno je samo dvaput morao po loptu u mrežu, u pobjedi nad Slovačkom 3:2.

image

Cristiano Ronaldo i Diogo Costa

AFP
image

Diogo Costa u akciji

AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 21:41