StoryEditorOCM
Strani nogometdanas u 16.15

Barcelona u ‘egzilu’ dočekuje ‘kraljeve’, Luka Modrić i dalje ‘sa strane’, evo gde možete gledati El Clasico

Piše SPORT SD
28. listopada 2023. - 11:00

Danas nas čeka po mnogima i najveća nogometna utakmica godine. Stvarno, malo je događaja na sportskom kalendaru kao što je to ‘El Clasico’.

Deseci milijuna ljudi diljem svijeta gledaju okršaje Barcelone i Real Madrida, gotovo sto tisuća bude i uživo, na tribinama. Ali, prvi Clasico sezone će biti malo drugačiji od onih kakve smo navikli gledati.

Camp Nou je od početka sezone pod renovacijom. Veliki, impozantni, betonski gigant je u puno lošijem stanju nego što na prvu izgleda. Barcelonin dom će u narednim mjesecima biti stadion Montjuic, kapaciteta nekih 55 tisuća. Iako je pozornica u koju stiže Real Madrid nešto manja, nema sumnje da će atmosfera biti jednako vatrena.

Naposlijetku, Barceloni to i treba. U zadnjem Clasicu najljući rival ih je pobijedio s 4:0, u njihovom dvorištu, i time ih izbacio iz Kupa. Tražit će snažnu podršku s tribina da ih gura do željene pobjede i osvete.

Rivalstvo Barcelone i Real Madrida je oduvijek bilo više od čisto sportskog pitanja. Madrid, glavni grad i simbol španjolskog nacionalizma, i Barcelona, najveći grad Katalonije, simbol pokreta za katalonsku neovisnost. Taj sukob, ta netrpeljivost se prebacila i na terene.

Ipak, već dugo je Clasico daleko od samo španjolskog “problema”. U svakom kutku svijeta se prati ovaj dvoboj, navijača ima na (gotovo) svim kontinentima, a oni koji ne navijaju za nijednu momčad će također pratiti - El Clasico se ne propušta.

Barcelona, aktualni prvak i Real, osvajač Kupa. Podijelili su tako trofeje ljuti rivali prošle sezone, dok ove, utrka za prvaka posebno obećava. Real predvodi tablicu, Barcelona bod niže, dišu im za vratom, utakmica je za sami vrh.

Mi u Hrvatskoj posebno pažnju obraćamo na jedno ime. Luka Modrić je godinama ključni dio jedne od najvećih momčadi na svijetu. Iako se šuška da neće zaigrati od prve minute, nema sumnje da je i dalje važan kotačić u stroju Carla Ancelottija. Toliko je velikih utakmica u karijeri zaigrao i obilježio, bio bi grijeh da ga danas ne vidimo.

Danas u 16:15 sati. Borba za vrh tablice, ali i za čast, za svoj grad i svoje navijače: El Clasico.  Utakmicu možete gledati na na programu Arena Sport 6 programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:46