StoryEditorOCM
Strani nogometWenger, vrime je

Ako ni sudac finala Mundijala i Lige prvaka ni uz gledanje snimke ne zna koja je ruka penal, onda to pravilo ukinite!

Piše Frane Vulas
29. studenog 2023. - 22:50

Dramatičan finiš susreta Lige prvaka između PSG-a i Newcastlea (1:1) i kazneni udarac za domaćina koji je debelo u sudačkoj nadoknadi dosudio arbitar Szymon Marciniak podigao je mnogo prašine. Poljski djelitelj pravde je svirao penal nakon što se u kaznenom prostoru gostiju lopta u velikoj brzini od tijela igrača engleskog sastava Tina Livramenta, od prsa, odbila u njegovu ruku, u lakat.

Već dugo nam sudački eksperti trube, ponavljaju kako takva ruka nije kažnjiva, da nije penal kada se lopta od tijela odbije u ruku igrača. A onda je svejedno Marciniak dosudio najstrožu kaznu. Nije iz prve, ali je na poziv iz VAR sobe reagirao i promijenio mišljenje. Još gore, odlučio se za to nakon luksuza gledanja snimke. Pozvao ga je kolega sunarodnjak VAR sudac Tomasz Kwiatkowski, a AVAR je bio naš Ivan Bebek.

Epilog, Kylian Mbappe je zabio za konačnih 1:1 i taj bi pogodak mogao odlučiti o plasmanu u nokaut fazu natjecanja. Kolo prije kraja grupne faze Borussia Dortmund ima deset osvojenih bodova, PSG je sada na sedam, a Newcastle i Milan su na pet bodova. U zadnjem kolu igraju Borussia (D) i PSG te Newcastle – Milan. Da nije sviran kazneni udarac koji nije ni trebao biti dosuđen, engleski klub bi bio na sedam bodova i sve bi imao u svojim rukama. Pobjedom bi u zadnjem kolu izborio osminu finala, a ovako više ne ovise u Newcastleu sami o sebi. Uz to Newcastle je ostao bez zaslužene pobjede iako je cijeli susret odigrao sa samo jedanaestoricom, bez izvršene ijedne zamjene zbog velikog broja ozlijeđenih nogometaša.

image
Franck Fife/Afp

Vrlo brzo reagirala je i UEFA, priznala pogrešku. VAR sudac Kwiatkowski skinut je sa susreta Lige prvaka u kojem je u srijedu navečer na susretu Real Sociedada i Red Bull Salzburga također trebao biti u VAR sobi. A sankcije bi trebao snositi i sam Marciniak. Bez obzira što slovi za ponajboljeg suca svijeta. Međutim, baš u tome je i najveći problem.

Ako ni sudac koji je prošle sezone svirao finale Lige prvaka, koji je lani dijelio pravdu u finalu Svjetskog prvenstva (ni tada se nije proslavio penalom dosuđenim za Argentinu kod rezultata 0:0), ne zna što je kažnjiva ruka, čak ni nakon gledanja snimke, onda imamo veliki problem. Ako to ne zna najbolji sudac svijeta, kako će onda znati suci u recimo HNL-u?! Veliki je to problem, ali on ima i jednostavno rješenje. Ukinite to pravilo!

A možda bi se trebalo i otići potpuno u krajnost te uopće prestati sankcionirati najstrožom kaznom igranje rukom u vlastitom kaznenom prostoru, osim ako se izravno spriječi postizanje pogotka. Pa da recimo svaka ruka u vlastitom šesnaestercu, osim spomenute kojom se sprječava pogodak, bude sankcionirana izravnim slobodnim udarcem. Bilo bi manje pogrešaka, polemika, afera. A vjerojatno bi čak bilo i uzbudljivije, efektnije, jer bi živi zid na gol liniji ili blizu nje dosta donio na dramatičnosti. Slavni francuski trener svako malo ima ideju za neku novu revoluciju u nogometnim pravilima. Wenger, vrime je!

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:26