StoryEditor
Rukometkrvnici hrvatske

Zbogom pameti: Norveška uopće nije trebala biti na prvenstvu, a sutra se bori za zlato

28. siječnja 2017. - 12:45
norveska slavlje.JPG

Dan nakon polufinalnog poraza hrvatske rukometne reprezentacije, dojmovi su se lagano slegli. Teško je naći riječi zamjerke igračima koji su dali sve od sebe. Nikome u ovom trenutku nije teže od njih, a najgore je vjerojatno Zlatku Horvatu. Toliko je važnih sedmeraca u životu zabio, ali jučer to nije bio slučaj. Nema veze, nova prilika za osvajanje medalje je već danas, a za korak više za godinu dana na domaćem terenu. Glavu gore, dečki!

Norvežani su jučer pokazali da su napravili veliki napredak i sutra će slaviti prvu medalju u svojoj povijesti. Na bilo kojem natjecanju. Autor ovih redaka nada se da će zlatnu medalju osvojiti upravo oni. Želim da Francuzi osjete okus srebra na domaćem terenu. Ipak, moji osjećaji nisu tema ovog teksta. Tema je Svjetska rukometna federacija koja je Norvešku uvrstila na popis reprezentacija koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu iako oni plasman nisu izborili.

Norvežani su, naime, kao četvrtoplasirani na prošlom Europskom prvenstvu u Poljskoj izborili plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo na kojem sada osvajaju medalju. Ždrijeb ih je spojio sa Slovencima koji su u dvije utakmice slavili s četiri pogotka razlike. I tada na scenu stupa IHF. Jedno mjesto na prvenstvu ostalo je prazno, s obzirom da čelnici svjetskog rukometa više ne dopuštaju Australiji da nastupa, a to je mjesto dodijeljeno Norvežanima. Svi ćemo se složiti da je prvenstvo neusporedivo jače kada na njemu nastupa Norveška nego Australija, ali promjena pravila koja služi samo za to da se određeni lobiji zadovolje, a da se neke druge marginalizira zaista su smiješna.

Usudim se reći da je to jedan od razloga zašto ovaj sport nije popularan nigdje osim u par europskih zemalja i nekoliko azijskih i afričkih. Rukomet ne može napraviti proboj o kojem sanja sve dok se na smotru najboljih na svijetu odlazi s pozivnicom. Ukoliko ne žele gledati "male" reprezentacije tamo neka se ugledaju na Europsku rukometnu organizaciju koja radi sve da najjače klupsko natjecanje zatvori siromašnima. Napravite onda, gospodo, natjecanje u kojemu ćete vi birati tko će igrati, punite dvorane u tih 10 zemalja i ne dopustite da rukomet postane globoalni sport.

Ovakav način rada djelomično je prepisan od FIBA-e (košarkaške federacije) koja osim što dodjeljuje pozivnice, organizira licitiranje za iste. Pa tko uplati garanciju i jače lobira, za nagradu dobije put na Svjetsko prvenstvo. Iako ga nije izborio. Možda je to prava stvar i za rukomet. Organizirajte aukciju, pa 24 zemlje koje najviše plate neka nastupaju.

Norveškim igračima sve čestitke, nitko im ništa na ovom natjecanju nije poklonio, a čelnici svjetskog rukometa neka dobro razmisle što rade i kakva je budućnost ovog lijepog sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 02:59