StoryEditor
RukometEHF promijenio praksu

Umjesto prijašnjih tri sada samo jedna momčad sa EP-a stječe pravo izravnog nastupa na SP 2019

24. siječnja 2018. - 17:12
srbija_bjelorusija12-240118

Samo jedna reprezentacija s ovogodišnjeg EURA u Hrvatskoj stiče pravo izravnog nastupa na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, objavio je u srijedu Europski rukometni savez (EHF). 

Za razliku od prijašnjih europskih prvenstava, kada su se s EURA mogle kvalificirati čak tri selekcije koje nisu domaćini ili svjetski prvaci, EHF je promijenio tu praksu. Domaćini sljedećeg SP-a 2019. godine su Njemačka i Danska, a pravo nastupa ima i aktualni svjetski prvak Francuska. S obzirom na trenutnu situaciju u skupinama za očekivati je da će u polufinale proći Danska, koja je to i teoretski osigurala te Francuska, dok šanse ima i Njemačka, pa je izvjesno da će plasman na SP ostvariti jedan od polufinalista EURA, s obzirom na plasman te tri reprezentacije. Ostalih devet europskih putnika na SP izlučit će dokvalifikacije. 

Također, ovom odlukom utakmica za peto mjesto, koja se igra u petak u 15.30 sati, više nema značaja glede kvalifikacija. 

EHF je odlučio i da se europski prvak iz Zagreba izravno plasira na sljedeće Europsko prvenstvo koje će se održati 2020. godine. Na tom prvenstvu, kojem su domaćini Austrija, Švedska i Norveška, nastupit će po prvi puta 24 reprezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 13:41