StoryEditorOCM
RukometGRAD SVJETLA

‘Stvorili‘ su ih Balić i Metličić, Split opet ima strašni tandem koji će svijet dugo pamtiti

Piše M. Bi.
22. lipnja 2024. - 15:19

Rukometna reprezentacija pod vodstvom prvog stranog izbornika Dagura Sigurdssona uskoro kreće na pripreme za OI u Parizu. Najbolji hrvatski rukometaši odradit će dva ciklusa, prvi u Prelogu od 25. lipnja do 7. srpnja, a u drugoj fazi trenirat će u Opatiji od 11. srpnja pa sve do polaska u Pariz.

Na popisu od 20 igrača nalaze se i dvojica Splićana, Marin Šipić (28) i Mateo Maraš (23), dvojac ponikao u rukometnoj akademiji Balić-Metličić. Od tih 20 igrača njih 17 naći će mjesto u olimpijskoj ekspediciji, dakle, trojica su prekobrojna. Splićani se u rodnom gradu, odakle su već rano krenuli u inozemne karijere, pripremaju se za utrku i borbu za mjesto na Igrama.

Marin je preko Splita, Varaždina, Nexe-a i Zagreba danas igrač švicarskog Kriensa. Nakon finala doigravanja sa Schaffhausenom i nagrade MVP-a švicarske lige pun optimizma najavljuje skorašnje okupljanje.

- Nakon duge sezone i kratkog odmora krećemo u Prelog, čeka nas jedanaest dana bazičnih priprema, najteži dio za nas sportaše, ali moramo jer je to temelj za veliki turnir kao što  su OI. Meni je ovo veliki imperativ jer sam prošao sva natjecanja, ali Igre su nešto što već dugo sanjam i o čemu sam u dosadašnjoj karijeri često razmišljao. Treba se izboriti i za mjesto u ekipi, i svi se nadamo odlasku u Pariz.- iskren je Šipić dok radno provodi svoj kratki odmor u Splitu.

image

Marin Šipić

Ante Čizmić/Cropix

Radni odmor ozbiljno je shvatio i mladi ljevak Mateo Maraš, igrač mađarskog MOL Tatabanye. Nakon splitske akademije Mateo je već sa 18 godina otišao u makedonski Pelister gdje je odigrao sdvije sezone Europske lige, a već drugu sezonu najbolji je strijelac mađarskog kluba.

- Rano sam završio sezonu, dobro se odmorio, a sad već dva tjedna odrađujem uvodni plan koji smo dobili da spremni dočekamo pripreme. Forma kroz trčanje na Marjanu i fitness obaveze su koje ćemo u ponedjeljak prezentirati na testiranju koje nas čeka na zagrebačkom KIF-u - najavio je Mateo.

Obojica Splićana na svojim pozicijama imaju konkurenciju od koje ne bježe, a vjeruju kako će ih Sigurðsson odabrati među putnicima za Pariz.

- Poštujem konkurenciju, naravno, imam svoje mjesto, ali svaki put iznova je i novo dokazivanje. Vjerujem u sebe i nadam se da ću kroz pripreme i dvije pripremne utakmice zadužiti olimpijsku opremu - samouvjeren je Marin.

Na poziciji desnog vanjskog konkurencija je prividno i najveća.

- Sigurno je da je moja pozicija odlično pokrivena, Martinovic, ja i Klarica smo dovoljna garancija, mogu reći i konkurencija koja se odlično nadopunjuje ako netko nije u sastavu. Ja se nadam Parizu kao i većina nas kojima su ovo prve Igre. Dolazim spreman i dati ću maksimum da opravdam poziv kao i svaki put do sada.

image

Mate Maraš

Ante Čizmić/Cropix

Marin i Mateo vruća su roba na rukometnom tržištu, pivotmen Šipić na radaru je najvećih europskih klubova, novi ugovor u Kriensu samo je garancija za transfernu politiku švicarskoga kluba.

- Igram u odličnoj sredini, gradi se nova Arena, a novi trogodišnji ugovor daje mi stabilnost i mir. Imam ponude, na klubu je da procjeni šta im financijski može donijeti moj odlazak, ali za sada nisu još pokazali interes da me prodaju - poručio je Marin najbolji igrač švicarske lige.

Nije tajna da je Marin pod budnim okom jednog od najbogatijih njemačkih klubova Melsungena, a i konkurenta iz švicarskog  Schafhausena.

Ljevaci su kao i uvijek traženi, Mateo sa svojom visinom, napadačkim karakteristikama i obrambeno je važna karika u klubu i reprezentaciji.

- Nakon dvije godine u Pelisteru, evo  ulazim u treću godinu u MOL Tatabanya. Uskoro moram odlučiti o aktivaciji dodatne godine u klubu ili odlasku. Zadovoljan sam svime u sadašnjem klubu, u novoj sezoni trenirat će me Španjolac Christian Ugalde. Nakon toga želio bi otići u klub iz Lige prvaka, za sada je to samo moja želja - tajnovit je Mateo za kojeg su se kao klubovi koji su ga tražili spominjao mađarski Veszprem, a i francuski klubovi Limoges i Montpellier.

Naša reprezentacija igrat će 6. srpnja u Varaždinu s Egiptom, nakon čega će izbornik popis skratiti na 17 definitivnih imena za OI, a 17. srpnja zadnji test imat će u francuskom Chartresu s Francuzima.

image

Ubojita ljevica Matea Maraša

Ante Čizmić/Cropix
image

Marin Šipić

Ante Čizmić/Cropix
image

Mateo Maraš

Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image

Hoće li se ovako veseliti i u Parizu?

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 15:26