StoryEditorOCM
Rukometšokantno

Što se točno dogodilo: Ovo je nezapamćen skandal, delegat završio u bolnici teže ozlijeđen, kazna će biti drastična

Piše Dražen Pinević/SN
7. travnja 2024. - 22:02

Sedam sekundi prije kraja prvog poluvremena kod vodstva Zagreba 9:16 prekinuta je utakmica u Našicama između Zagreba i Nexea. Slovenski reprezentativac Marko Bezjak igrač Nexea nasrnuo je pri izlasku terena na delegata susreta Antu Josića. Ružno je bilo vidjeti da se delegatu s bezbroj utakmica na hrvatskim terenima, čovjeku starom više od 60 godina, jednom od najboljih sudaca koje smo imali, mora ukazivati pomoć i dizati ga s poda, te da nakon utakmice mora otići u bolnicu kao da je bio u ringu, ne za stolom. To je sramota, to se nije smjelo dogoditi ni pod koju cijenu. I bilo je logično za očekivati prekid utakmice zbog napada na službenu osobu. Nažalost, to se i dogodilo.

Nakon te sramote prekid je potrajao pola sata, prvo poluvrijeme nije ni završilo, onda je iz svlačionice od sudaca i delegata došla poruka da se više neće igrati. Ako će to nekome pomoći - ok, ali bojimo se da neće. Nismo imali prekid od sudara Zagreba i Metkovića prije dvadesetak godina i, eto, dočekali smo. Izgleda da kod nas ništa što se zove derbi ne može normalno završiti., pišu Sportske novosti.

Utakmica je prekinuta kod rezultata 9:16 za Zagreb i prekršaja na Fahrudinu Meliću zbog kojeg je isključenje od dvije minute kazne dobio Miloš Kos. No, Nexe penal nije izveo, jer je Bezjak očito imao drugog posla. Prvo je prigovorio, onda na traženje delegata Josića dobio dvije minute, pa je na kraju pri izlasku s terena pomeo Josića koji se srušio ispred zapisničkog stola. E, to se nikad u hrvatskom rukometu na ovoj razini nije dogodilo. Nije nikome to trebalo, jer na tribinama je bio i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, Zagreb je bio bolji i zasluženo vodio. No, frustracije koje se gomilaju vremenom očito su eksplodirale na najružniji mogući način i sada će zato svi koji su krivi snositi posljedice. Za sport je najvažnije da će jedna od njih biti 10:0 za Zagreb, sve što će doći uz to vidjet ćemo.

Inače, Zagreb je bio bolji, makar nije briljirao. No, Zagrebova obrana bila je pretvrda za Nexe i tu se utakmica slomila vrlo brzo, već nakon dvadesetak minuta. Nešto slično kako je Zagreb slomljen u Montpellieru, sada se dogodilo Nexeu. To nije stvar volje, nego mogućnosti, dok su Našičani imali dosta problema u napadanju obrane Zagreba. Makar će oni uprijeti prst u suce, istina je ipak drugačija. Da je tako pokazuje i činjenica da su Našičani pokušali igrom 7 na 6 naći rješenje, ne bi li razvodnili obranu Zagreba, pa su krenuli bez vratara i nastradali. Dvaput im je na prazan gol zabio Dibirov, jednom Mandić i u tim trenucima Zagreb se maknuo na ozbiljnu razliku. Sve dotad Nexe je, makar teško, pratio Zagreb. I izgubio strpljenje.

I Zagreb i Nexe su igrali tvrdo, Nexe sa Moslavcem i Mancijem Mičevićem u sredini, Zagreb s Gojunom i Srnom. Moslavac je bio taj koji je vukao Nexe, sve dok se nije ozlijedio u 17. minuti nakon čega Nexe više nije bilo tako ubojito.

Zagreb je imao puno problema. Klarica je igrao s vidim grčem zbog bolova desne ruke, Kos je nakon ozljede u Montpellieru bio u brzini niže, ali u puno boljoj brzini bili su Aleks Kavčić i posebno Timur Dibirov koji je obilato nadoknadio činjenicu da u Montpelleiru nije skočio s krila. U Našicama je za 30 minuta zabio 7 golova iz sedam pokušaja i bio nezadrživ za domaćina.

I što nam sad slijedi? Vjerojatno registriranje utakmice sa 10:0 i poneki minus bod za Nexe, a vjerojatno i suspenzija Marka Bezjaka koji nikako nije smio napraviti to što je napravio i čime je ostavio sve u šoku.

Zagreb je nakon utakmice bio bez komentara. Čekaju odluku Hrvatskog rukometnog saveza da bi bilo što mogli komentirati.

Delegat Anto Josić je nakon utakmice bio u bolnici, dobio je udarac u rebra i naravno da je uznemiren događanjima.

U Propozicijama stoji da se prekinuta utakmica registrira sa 10:0 i da se momčadi krivoj za prekid oduzima jedan bod. No, pričekajmo što će idućih dana reći ljudi koji o tome odlučuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 22:12