StoryEditor

Slavko Bralić je bio zaštitni znak rukometa u Dalmaciji

Piše PSD.
13. ožujka 2012. - 15:10

Umro je šjor Slavko. Od teške bolesti, u 73. godini života. Slavko Bralić bio je najuspješniji splitski rukometni trener, jedan od zaštitnih znakova ovoga sporta u Dalmaciji.

Cijeli život živio je sport, prije svega rukomet, a bio je u igračkim danima i jedan od najboljih kaštelanskih odbojkaša.

Po završetku igračke karijere posvetio se rukometu u kojemu je utisnuo neizbrisiv pečat.

Trenerski kruh zagrizao je u ondašnjem Jugovinilu, rođenom Kaštelaninu logičan izbor. Bio je to njegov prvi i zadnji trenerski angažman u muškome rukometu, ono najbolje dao je s rukometašicama.

Najprije u prvoligaškom Trogiru, “onom” Trogiru kojega se i danas rado (i sa sjetom) prisjetimo. S igračicama Dalme osvojio je Kup pobjednica kupova 1984. godine, bio je to, i do dan danas ostao, najveći uspjeh splitskog ženskog ekipnog sporta. Sjećate se one generacije Dragice Mijač, Mare Torti, Ive Perice i ostalih “zelenih” koje je Slavko Bralić odveo do europskog trona...

Nakon Dalme vodio je i zagrebačku Lokomotivu, pa Mediteran osiguranje iz Ploča (današnja Dalmacija), s riječkim Zametom bio je treći, ali je najveće uspjehe još jednom ostvario u Splitu. Godina 2001. bila je za pamćenje, igračice Split Kaltenberga igrale su čak tri finala, u domaćem prvenstvu i kupu, te u europskom Challenge cupu (Nimes).

Nezaboravna sezona u kojoj je Slavko Bralić proglašen rukometnim trenerom godine, drugi put nakon 1984. godine. Na žalost, problemi sa zdravljem udaljili su ga od trenerske klupe.

Ali se iz sporta nije dao. Dolazio je na rukometne i odbojkaške utakmice svim problemima usprkos, ljubav prema ta dva sporta ostala je do zadnjeg dana života. Rukometna obitelj tuguje za šjor Slavkom.

Na jučerašnjoj komemoraciji u kaštelanskoj gradskoj vijećnici od njega se u ime rukometašica Dalme oprostila Iva Perica. Mario Bedalov je uputio oproštajne riječi u ime prve generacije igrača Jugovinila, isto su učinili i Ante Papić (veterani Vala), Davor Pavlov (rukometni klub Marina Kaštela), te osobno kaštelanski gradonačelnik Joško Berket.

Bralić je sahranjen jučer na groblju u Kaštel Starome, ispratio ga je cijeli rukometni milje, veliki broj Kaštelana. I ne samo Kaštelana. Često sam sa šjor Slavkom razgovarao o rukometu. I učio. Još iz dana kada mi je bio trener u Adriachemu. I poslije, kad sam rukometnu loptu zamijenio “novinarskim perom”. Zajedno smo odgledali brojne utakmice, čuli se često...

Razmijenili bi svoja viđenja, tko je gdje pogriješio u igri, zašto je netko pobijedio, a zbog čega netko izgubio, kakvu je taktiku trebalo postaviti, tko će biti igrač, a tko neće... I često me je hvalio za tekstove, veličao moje poznavanje rukometa. Godilo mi je to, godilo jako... čuti iz usta takvog rukometnog znalca.

Na žalost, ovaj moj tekst nećemo zajedno komentirati. Prvi put ostajem bez njegova komentara. Ovu utakmicu je izgubio. I on je pao pod pressingom života. Šjor Slavko, neka vam je vječna slava.

Marko BILIĆ

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:58