StoryEditorOCM
RukometNa rubu incidenta

Sjećate li se? Već 15 godina prošlo je od čuvene fotografije ljutog rivalstva: Splićanin je dobio u lice, ali ništa...

Piše Ivan Renić
18. siječnja 2024. - 15:36

Hrvatska će danas od 18 sati otvoriti drugi krug Europskog prvenstva u Njemačkoj protiv Francuske. Prvi krug otvorili su naši rukometaši protiv Španjolaca, a ni početak drugog im neće biti ništa lakši. Štoviše... Nadamo se samo kako će ishod ipak biti isti. Rukometno rivalstvo Hrvatske i Francuske po mnogima je najveće u svijetu ovog sporta. Toliko su puta dvije reprezentacije "udarile" jedna na drugu, često i u borbi za medalje. Ruku na srce, Francuzi su uspješniji...

Rivalstvo među reprezentacijama rodilo je i ono među igračima. Najpoznatije je, dakako, ono između legendi. Ivano Balić i Nikola Karabatić. Obojica su među najvećim rukometašima u povijesti. Slika njihovog rivalstva nastala je 2009. godine u finalu Svjetskog prvenstva kojemu je Hrvatska bila domaćin u Zagrebu. U prepunoj Areni naši su poraženi, a Cropixov fotoreporter Joško Ponoš zauvijek je ovjekovječio trenutak velikog rivalstva. Balić i Karabatić su se nakon grubog Nikolinog prekršaja unijeli jedan drugome u lice. Na terenu je brzo zaiskrilo, dvojac je izmijenio nekoliko "lijepih" riječi, a tko zna što bi se dogodilo da se odmah nisu umiješali suigrači i rastavili ih.

image
Joško Ponoš/Cropix

Bijesan je bio Ivano, pokazivao je sucima da je dobio udarac u lice, no oni nisu isključili Karabatića. U zadnjih 10 minuta ušlo se s neriješenim rezultatom, a onda su Francuzi krenuli u veliku seriju i na kraju slavili s 24:19. Karabatić je na koncu proglašen najkorisnijim igračem prvenstva. Bila je to velika tuga u Zagrebu. Hrvatska je kao domaćin ostala na korak od svjetskog zlata.

U nastavak borbe za jedino zlato koje nam nedostaje, ono europsko, Hrvatska kreće večeras protiv Francuske koja je u Njemačkoj također neporažena. Pobijedili su Sjevernu Makedoniju (39:29) i Njemačku (33:30), a iznenađujuće remizirali sa Švicarskom (26:26).

image
Damir Krajač/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:23