Rukometjak projekt

Rukometni kamp vratara u Omišu: Trajemo devet godina, znači da vrijedimo

Piše Frane Vulas
27. lipanj 2019. - 20:13
kamp_vratara1-260618

Deveto izdanje "Galeb međunarodnog kampa rukometnih vratara" sutra starta u Omišu. Na već tradicionalnoj manifestaciji koja će u ovom izdanju trajati od 28. lipnja do 4. srpnja okupit će se oko 400 sudionika iz gotovo 40 država. Među trenerima i demonstratorima bit će i najbolja vratarka na svijetu Norvežanka Kari Aalvik Grimsbo (Gyor), najbolji vratar Bundeslige Benjamin Burić, Vladimir Cupara iz Veszprema, Primož Prošt, stalni sudionici kampa Mirko Alilović i Marin Šego...

- Devetu godinu u nizu smo tu. Preponosan sam što projekt poput ovoga funkcionira devet godina u Hrvatskoj u kojoj je jako teško uspjeti u bilo kakvom poslu. Hvala svim sponzorima, mojim prijateljima koji su svake godine tu pri ruci... - nabrajao je glavni organizator kampa Mario Čaljkušić na press konferenciji održanoj u splitskom hotelu "Dioklecijan". Posebno se zahvalio treneru Zdravku Zovku.

- Pomogao nam je u dovođenju najbolje svjetske vratarice Kari Grimsbo.

Dva najzvučnija imena na predstavljanju kampa rukometnih vratara bili su proslavljeni bivši reprezentativci Mirko Alilović i Slavko Goluža, nekadašnji izbornik Hrvatske.

Bivši vratar reprezentacije Hrvatske Alilović (Pick Szeged) je konstanta, uz kamp je od početaka, i kao demonstrator, sudionik.

- Tu sam od prvog dana, od Marijevog poziva kako mi se čini ta ideja pa sve do danas. Krenuli smo se od šezdesetak djece iz sedam država, došli smo do stotina djece iz 37 zemalja. U Hrvatskoj je teško uspjeti i privući ljude, ali kamp golmana raste iz godine u godinu. Ove godine kamp je popunjen i već se traži mjesto za dogodine. To je najveći uspjeh kampa, dobio je ime, prepoznatljivost - istaknuo je Alilović.

- Rukomet nije svjetski sport, na visokom nivou ne igra se u velikom broju država. I u Europi vidimo kako neki klubovi propadaju. Zato mi je drago da su treneri i mlađe generacije prepoznali važnost golmana u rukometu, žele naučiti od vrhunskih imena, raditi, napredovati – rekao je 33-godišnji vratar.

Neki su pokušavali napraviti slično, ali...

- Kada se prvi put nešto napravi, kada tu dođu Hvidt, Omeyer... svi drugi su drugi. Mario je to prvi napravio, sve ostalo je kopija, ovo je original. A imena koja dolaze u kamp garancija su da se u kampu dobro radi. Sjećam se kada sam ja prvi put u Ljubuškom vidio svog idola Lavrova. To je neprocjenjivo, to ti ostaje urezano za cijeli život – naglasio je Alilović.

Goluža je osvojio brojne olimpijske, svjetske i europske medalje s reprezentacijom, prvo kao igrač, potom kao trener. Zahvalio se Čaljkušiću na pozivu i ispričao se brojnim obvezama u reprezentaciji/klubovima što mu je trebalo devet godina da dođe.

- Od prvog dana sam ponosan na Marija, znam kako je sve to krenulo od prvog dana. Iz godine u godinu svojim inovacijama podiže kamp, a što je najvažnije po cijelom svijetu se čulo za njega, prepoznat je. Da nema kvalitete ne bi opstao, dolaskom najboljih vratara djeca sigurno puno mogu naučiti, zašto ne bih i ja – kazao je Goluža.

Manje je poznato da čak i mnoge zvučne momčadi-ekipe nemaju stalnog trenera vratara.

- Da sam ja ove sezone imao trenera vratara, možda bih napravio još bolji rezultat. Sigurno i financije tu puno toga određuju, klubovi se i gase, pa stoga neki i škrtare. U nekim stvarima ja sam i kondicijski trener i psiholog i trener golmana... Međutim, jako je to teško. Pravi klubovi imaju to sve posloženo. Bez pravog trenera golmana pati rezultat. Nadam se da će u budućnosti svi klubovi moći priuštiti tu cijelu logistiku – rekao je Goluža, trener slovačkog Tatran Prešova.

Atlantic Grupa i Galeb pratitelji

"Atlantic grupa" se u sportu najviše povezuje uz košarku.

- Tu su radi o najvećim iznosima, ali u okvirima društveno odgovornog poslovanja "Atlantic grupa" na godišnjem nivou što veći dio ostvarenog profita želi vratiti zajednici, pa tako i preko sporta. Godišnje podupiremo desetak projekata i zbog vrijednosti koje sport promiče, timskog rada, fair playa i zdravog načina života. Dodatan razlog je što se radi o mlađim generacijama koje su još u formiranju karaktera, svjetonazora. Drago nam je da smo dio ove priče – rekla je izvršna direktorica za centralni marketing i inovacije tvrtke "Atlantic grupe" Miranda Mladin.

Teško je zamisliti kamp bez "Galeba" čije ime i nosi.

- Od prve godine podržavamo projekt. Čast nam je da opet sudjelujemo u takvoj priči. Drago nam je što je kamp postao tradicionalan. Nadamo se da će ovakvih projekata biti i više – kazao je direktor tvrtke "Galeb" Stjepan Pezo.

Svih šest država na Euru 2020. 

Šest reprezentacija s područja bivše Jugoslavije, svih šest bivših republika zajedničke države, izborilo je plasman na EP 2020. Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija? Četvrtinu svih sudionika, 6 od 24 čine reprezentacije s područja bivše Jugoslavije. Nedostaje samo Kosovo.

- Koliko sam sretan, toliko to i nije dobro. Gledajući kvalitetu tih reprezentacija, mnoge od njih nećemo vidjeti na sljedećem natjecanju. Kvaliteta pomalo opada, kao i financije. Mi smo u vrhu, ali samo ulaganjima i radom možemo tamo i opstati – naglasio je Goluža.

#RUKOMET#OMIš#KAMP VRATARA