StoryEditor
RukometVeteranski svjetski kup

'Prošli smo svijet, ali nigdje nismo uživali kao u Omišu': rekordnih 750 rukometaša i rukometašica nastupilo je u dvorani Ribnjak

Piše Vedran Babić
14. svibnja 2019. - 19:46
hand

Spušten je zastor na treće izdanje „Svjetskog Ožujsko kupa rukometnih veterana“ koji se održavao u omiškom Sportskom centru Ribnjak. Oko 750 rukometaša i rukometašica u 28 ekipa pokazalo je da nisu za bacit' i da još uvijek imaju što za reći s loptom u rukama, usprkos kojem kilu viška.

No rukometni je dio ipak bio u drugom planu. Naravno, svi su htjeli pobijediti, no primarno je bilo druženje sa starim prijateljima, zabava i stvaranje mnogih lijepih uspomena koje su sudionici sa sobom ponijeli kući.

Neslužbeno svjetsko prvenstvo veterana bilo je rekordno, a organizator Mario Čaljkušić prima čestitke svojih gostiju na ponovno sjajno odrađenom poslu. Iz godine u godinu ovaj Kup postaje sve prepoznatljiviji brend u svijetu rukometa. Jer kako drukčije objasniti da su ove godine na turniru sudjelovale ekipe čak iz Hondurasa i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Baš su oni dobili posebne nagrade u znak zahvale što su prevalili tako dalek put (društvo iz Hondurasa putovalo je dva dana) da bi stigli u Omiš.

- Često putujemo po svijetu na veteranske turnire, ali nigdje nismo ovako lijepo dočekani i nigdje se nije igrao ovako kvalitetan rukomet. Vidimo se dogodine – poručila je kapetanica Dubaija Lenka Minarsikova.

Čestitkama organizatoru pridružio se i legendarni Patrik Ćavar, promotor Kupa koji nosi slogan „Game is not over“.

- Oduševljen sam organizacijom i atmosferom na turniru, a još više impresivnim brojkama sudionika. Znam da su organizatori pred sebe postavili ambiciozne ciljeve i zbog toga sam im obećao pomoći. Ovakve kvalitetne i uspješne projekte treba pozdraviti – rekao je Ćavar.

A neki su sudionici vrlo ozbiljno shvatili turnir, kao recimo veterani ukrajinskog Tornada koji su naslov u kategoriji 42+ obranili nakon dvotjednih priprema.

- Ispunili smo obećanje i došli po treći naslov. Dolazimo i naredne godine nastaviti tradiciju – rekao je igrač Tornada i najbolji strijelac u toj kategoriji Oleksandr Tibulevič.

U muškoj kategoriji 50+ zlato je otišlo talijanskoj Romi, a u 35+ najbolji je DRAMAC Group iz Austrije. Kod žena su u kategoriji 30+ treći put u nizu najbolje Sinjanke koje su pokupile i sve tri individualne nagrade – Žana Majić najbolja igračica, Marija Hrgović-Tomić najbolji strijelac, a Ana Križanac najbolja vratarka. U kategoriji 40+ u slovačkom je finalu Elite Nitra svladala ekipu Evergreens.

Prilikom ceremonije zatvaranja svi su bili raspjevani i rasplesani, poput djece na ekskurziji. Nitko nije nezadovoljan napustio Omiš i to je najvažnije u cijeloj priči. Oni koji dolaze iz godine u godinu znaju zašto se vraćaju, a oni koji su bili prvi put žele doći opet.

- Vjerujem da smo uspjeli ispraviti sve pogreške iz prethodnih izdanja. Igrao se dobar rukomet, ali to je ionako svima u drugom planu jer se većina sudionika u Omiš došla zabaviti, družiti i vidjeti stare prijatelje – kaže Čaljkušić čiji bi Kup sljedeće godine mogao dosegnuti brojku od 1000 sudionika, a 2021. godine i 1500, zbog čega bi se turnir odvijao istovremeno u dva grada.

- Ako turnir bude rastao iz godine u godinu, brzo ćemo ući i u službeni kalendar EHF-a, a jednog dana možda postati i službeno prvenstvo svijeta za rukometne veteranke i veterane – ponosno je zaključio Mario Čaljkušić.

Semafor

ŽENE KATEGORIJA 30+

 1. ŽVRK Sinj (Hrvatska)

 2. VRK Petason Vranjic (Hrvatska)

 3. BUD – HA 30 (Mađarska)

Najbolja igračica: Žana Majić (Sinj)

Najbolji strijelac: Marija Hrgović - Tomić (Sinj)

Najbolja golmanica: Ana Križanac (Sinj)

ŽENE KATEGORIJA 40+

 1. ŠK Elite Nitra (Slovačka)

 2. HC Evergreens (Slovačka)

 3. HBH Morava (Češka)

Najbolja igračica: Katarina Papanikova (ŠK Elite Nitra)

Najbolji strijelac: Katarina Hanakoviceva (ŠK Elite Nitra)

Najbolji golman: Sonja Varentova (HC Evergreens)

MUŠKARCI KATEGORIJA 35+

 1. HC Dramac Group (Austrija)

 2. MVRK Kairos Trogir 35 (Hrvatska)

 3. VRK Dugi rat (Hrvatska)

Najbolji igrač: Emir Šahinović (HC Dramac Group)

Najbolji strijelac: Edin Bajramović (HC Dramac Group)

Najbolji golman: Selmir Šestović (HC Dramac Group)

MUŠKARCI KATEGORIJA 42+

 1. HC Tornado Brovary (Ukrajina)

 2. HKKH Hana (Češka)

 3. PTKE Peac 42 (Mađarska)

Najbolji igrač: Valeri Gerasimov (HC Tornado Brovary)

Najbolji strijelac: Oleksandr Tibulevič (HC Tornado Brovary)

Najbolji golman: Ivan Slovak (HKKH Hana)

MUŠKARCI KATEGORIJA 50+

 1. Roma Handball (Italija)

 2. MAFC Masters (Mađarska)

 3. LX50 Portugal (Portugal)

Najbolji igrač: Branko Milivojević (Roma Handball)

Najbolji strijelac: Zoltan Lipcik (PTKE Peac 50 Mađarska)

Najbolji golman: Zolt Sendrei (MAFC Masters)

#OMIŠ#SVJETSKI KUP VETERANA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:20