StoryEditor
RukometKomentar Nikše Kaleba

Post festum svjetskog rukometnog prvenstva: Mikkela Hansena je teško zaustaviti jer nitko ne zna što će učiniti

Piše Toni Bilić
28. siječnja 2019. - 17:14
2019-01-27T164425Z_1462869801_RC124464D300_RTRMADP_3_HANDBALL-WORLD.JPG

Nije bilo neizvjesnosti, ubio ju je Niklas Landin, koji svojim obranama nije dao da Norvežani ostanu u igri i spriječe Dansku da ode na nedostižnu prednost. No, ipak smo u finalu Svjetskog prvenstva gledali odličan rukomet. Danci su zasluženo svjetski prvaci, najbolje su odigrali turnir od početka do kraja. Mislim da su se Norvežani oko 45. minute predali i obje su momčadi jedva čekale kraj.

No, u finalu smo ipak imali što naučiti od obaju protivnika, naučili smo da se u napadu može igrati bez udaranja lopte o pod, s 15-20 dodavanja i stalnim kretanjima, onda se može stvoriti višak i pronaći igrača u dobroj situaciji za gol. Isto tako, od Norvežana smo naučili kako igrati sa sedam igrača u napadu, da to ne mora biti igra s dva pivota, već ima i drugih rješenja. Faul je majka obrane, a ne skakanje i mahanje

Također smo mogli vidjeti da je faul majka obrane, što je mogao biti primjer našoj reprezentaciji. Danci, a i Norvežani, u obrani igraju na način da protivnički igrač uvijek može očekivati fizički kontakt, a ne da se obrana svodi na nekakvo skakanje i mahanje ispred napadača, pa onda lopta prođe. Još nešto što se može naučiti od Danske je to da u pripremi napada sudjeluju krila, u prvih nekoliko dodavanja lopta ide i prema njima, što uvjetuje pomicanje obrane i dekoncentraciju obrambenih igrača. To su sitnice, ali onaj koji prati rukomet to primjećuje i te stvari mogu činiti razliku.

Naša reprezentacija u pripremi napada postavi tri vanjska igrača koji se dodaju, a krila su promatrači kao da su na tribinama. U današnjem rukometu ništa se ne može sakriti, lako se pripremiti na protivnikovu igru. Tako su se Danci pripremili na Sagosena, koji je u pobjedi nad Njemačkom u polufinalu golovima i asistencijama bio motor norveške momčadi.

Danska ga je vrlo dobro zaustavila, a kad najboljem igraču ne ide, onda je puno teže i ostalima, skrati im se ruka. S druge strane, Norvežani nisu uspjeli zaustaviti Hansena, vanserijskog igrača. On nije tip koji se želi sam isticati, već igra za momčad. Obrambenim igračima je jako teško braniti se protiv njega, jer čak i kad skoči ne zna se što će učiniti. Dok je obrana u skoku da blokira šut, Hansen često doda loptu, najčešće na desno krilo, i tako izbacuje obranu iz ravnoteže. Njegova kvaliteta dovodi i do toga da zabije dosta golova, ali puno znače i njegovo razigravanje cijele momčadi.

Najbolji su suci nevidljivi Na kraju bih još istaknuo da su naši suci Gubica i Milošević odradili vrhunski posao u finalu. U prvih 15 minuta, dok se Danska nije skroz odvojila, nisu dopustili da se gruba igra pretvori u opću tučnjavu, isključenjima su držali utakmicu pod kontrolom. Zapravo su bili tako reći nevidljivi, što je najbolje za suce.

#DANSKA#SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO#NIKŠA KALEB#MIKAEL HANSEN

Izdvojeno

05. srpanj 2020 13:48