StoryEditor
Rukometsve je potpisano

Otvaranje rukometnog prvenstva u Spaladiumu: za Srbiju ulaznica nema, ostalo 'još nešto' za utakmice protv Islanda i Švedske

Piše Vedran Babić
30. studenog 2017. - 20:30
rukomet_ugovor2-301117

Koliko vas ovo ima - iznenađeno je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara priupitao brojne novinare koji su se jučer okupili u Velikoj vijećnici Gradske uprave u Banovini povodom svečanog potpisivanja ugovora Grada Splita i Hrvatskog rukometnog saveza o održavanju Europskog rukometnog prvenstva 2018. u gradu pod Marjanom.

Ranije tijekom dana potpisan je i ugovor HRS-a s tvrtkom „Sportski grad TPN" o korištenju Spaladium Arene pa je ova priča i službeno završena. Na zadovoljstvo svih prisutnih. Detalji ugovora svih su najviše zanimali. Konkretno, koliko će ova značajna manifestacija Split kao grad koštati.

-To nije trošak nego ulaganje - odmah je istaknuo Opara i potom otkrio brojke:

- Savezu ćemo isplatiti 1.250.000 kuna plus PDV na ime promotivnih aktivnosti našeg grada, zatim najam Spaladiuma iznosi 450.000 kuna plus varijabilni dio od maksimalno 400.000 kuna koji se odnosi na energente, a dužni smo i dovesti u red okoliš Arene, u prvom redu prekriti dio istočnog dijela dvorane koji ne izgleda reprezentativno. To je između 100.000 i 200.000 kuna, ali se nadamo da taj dio možemo pokriti sa sponzorima.

A koliko će Split zaraditi?

HRS nam je predstavio studiju učinka Svjetskog prvenstva 2009. u Splitu koji je pokazao višestruku korist u milijunskim iznosima. Kako u noćenjima i posjeti, tako i u propagandi grada. Ovo ulaganje vratit će nam se višestruko - uvjeren je Opara.

Osim gradonačelnika, Split su predstavljali pročelnik za sport Hrvoje Akrap i direktorica Turističke zajednice Grada Alijana Vukšić, dok su u ime HRS-a potpisivanju prisustvovali glavni tajnik Damir Poljak, izvršni dopredsjednik Zoran Gobac i direktor marketinga Silvio Njirić.

Upravo je Njirić otkrio kako su ulaznice za prvu utakmicu hrvatske reprezentacije protiv Srbije 12. siječnja rasprodane, dok ih za susrete protiv Islanda (14. siječnja) i Švedske (16. siječnja) ima još jako malo. Reprezentacija u Split stiže već 1. siječnja, dakle za točno mjesec dana. Toliko je ostalo vremena da se na Spaladiumu naprave prijeko potrebni zahvati. A posla ima.

- Tamo radi šest ljudi, a to je premalo za ovakav događaj. Morat ćemo se maksimalno angažirati. Ne smijemo se osramotiti, sva je odgovornost na nama. Moramo riješiti semafore, generator, internet... Tu ćemo biti svakih sedam dana. Radovi su već krenuli - rekao je alfa i omega hrvatskog rukometa Zoran Gobac, dodavši kako je Grad Split prošao puno bolje od HRS-a.

Iako je gradonačelnik Opara moj dugogodišnji prijatelj, pokazao se kao vrlo tvrd pregovarač. Grad Split dobio je povoljan ugovor, možda i najpovoljniji od svih gradova. Savez je financijski puno više uložio od Splita. Poljak je, pak, prokomentirao duge pregovore sa Spaladiumom.

- Oni su u specifičnom položaju i bili smo svjesni da moraju racionalno poslovati. Međutim ovo je posebna manifestacija i svi moramo malo popustiti. Ugostiteljstvo ide nama, imamo ugovor s ugostiteljskom kućom. Kompenzirat ćemo ono što bi ugostiteljska kuća koja je već bila u dvorani eventualno izgubila na prihodima. To je oko 50 tisuća kuna plus PDV.

Split će tako po treći put ugostiti veliko rukometno natjecanje, nakon Svjetskog prvenstva za žene 2003. i 2009. za muškarce. Kao uvertira nadolazećem Euru 5. siječnja 2018. u Spaladiumu će se odigrati prijateljska utakmica Hrvatske i Crne Gore.

#SPLIT#SPALADIUM#EUROPSKO PRVENSTVO#OTVARANJE

Izdvojeno

05. srpanj 2020 22:27