StoryEditor
Rukomettri događaja

Novi rukometni projekt još čvršće spaja sport i turizam: Iduće ljeto dovodimo 2000 Šveđana u Omiš

15. svibnja 2020. - 21:42

Rukomet i Omiš pripremaju nam novu senzaciju – u ljeto 2021. godine u sklopu kampa za djecu u grad na ušću Cetine stiže čak 2000 Šveđana! Prava invazija.

Iza cijele priče stoji poznati organizator rukometnih projekata Mario Čaljkušić koji već godinama u Omiš dovodi Međunarodni kamp vratara i Svjetski kup veterana kojemu je suorganizator Handball Planet. Time ujedno pridonosi prepoznatljivosti Omiša, Dalmacije i Hrvatske u cijelom svijetu, pojačavajući njihov turistički potencijal, zbog čega te priče nadilaze sportske okvire.

Tako će biti i s najnovijim projektom koji kao da je Čaljkušiću pao s neba. U jeku pandemije koronavirusa koja je paralizirala cijeli svijet zbrajala se financijska šteta...

- Zbog korone se sve preko noći urušilo, kao i mnogim drugima. Troškovi su se gomilali, a sponzori su odustajali. Gubici su ogromni – govore nam Čaljkušić i njegova desna ruka Martin Grgić, tehnički voditelj projekata.

A onda se dogodio telefonski poziv koji je Čaljkušiću okrenuo život naglavačke.

- Riječ je o poznatoj osobi iz svijeta rukometa u Švedskoj. Tražio je mjesto za održavanje kampa za djecu i odabrao je Hrvatsku. Ne želimo još otkrivati ime, ali radi se o čovjeku koji je već radio kampove sa švedskom djecom u drugim zemljama te je visoko involviran u rukometnom svijetu. Prepoznao je naše reference, a kad smo mu prezentirali Omiš i Hrvatsku dogodio se ključan klik. Brzo smo se dogovorili. Omiš je idealan po pitanju smještaja i uvjeta za rad, a o ljepoti grada i okolice da ne govorimo.

Kamp se službeno zove „Scandi Handball Camp”, održat će se od 15. lipnja do 3. srpnja sljedeće godine, a namijenjen je djeci od 9 do 15 godina. Ovaj je projekt kruna njihova rada, ističe Čaljkušić, ne vjerujući što se dogodilo.

- Iznimno smo ponosni što je prepoznat naš višegodišnji rad i stotine tisuća kilometara koliko godišnje prođemo da bismo bili u kontaktu s našim trenerima, sponzorima i svim dragim ljudima koji daju ogroman doprinos našim projektima. Organizacija Svjetskog kupa veterana posebno nam je otvorila ova vrata i usuđujemo se reći da će ovaj novi projekt zasjeniti sve ostale. U tri smjene kroz tri tjedna doći će nam ukupno oko 2000 Šveđana. Smještaj je već dogovoren u kampu Galeb u Omišu, a posebno zahvaljujemo gradonačelniku Omiša Ivi Tomasoviću i direktorici Turističke zajednice Omiša Petri Bartulović na podršci. Grad nam je omogućio prostor za širenje, zato je i došlo do svega ovoga.

Stručnjaci koji će s djecom raditi kao treneri i demonstratori bit će hrvatski i švedski. Aktivni i bivši igrači. I treneri, naravno. Miks jednih i drugih. Organizatori ne žele izlaziti u javnost s imenima, iako popis želja itekako postoji. No drže ga za sebe. Zasad. Samouvjereno poručuju, međutim, da će sigurno dovesti prave „face” hrvatskog i švedskog rukometa.

- Iz godine u godinu na kamp vratara dovodimo istinske zvijezde. Dolazili su nam Omeyer, Hvidt, Mikler, Grimsbo, Cupara, Burić, Alilović i Šego koji su redoviti gosti od početka, te mnogi drugi, čak i Kretzschmar koji uopće nije vratar. Sigurno ćemo i u ovom novom projektu dovesti jaka imena – kaže Mario.

Brojka od 2000 gostiju mogla je biti i veća, no organizator smatra kako je ona za prvu godinu projekta sasvim dostatna.

- Mogli smo se slobodno proširiti na pet tjedana, ali smo se svjesno ograničili na tri tjedna i 2000 ljudi. Nije isključeno da narednih godina bude više. Želimo zadržati visoku kvalitetu. I nama je ovaj projekt veliki test jer u Hrvatskoj rijetko tko organizira ovakve događaje s toliko puno ljudi na istome mjestu. S nama radi i 70 volontera što je također ozbiljan pogon. S polaznicima kampa radit će se na ukupno šest terena. Dva su u dvoranama centra Ribnjak, a četiri će biti vanjska, montažna.

Kako su nam Čaljkušić i Grgić u više navrata podvukli, značaj ovog projekta probit će granice rukometa i sporta. Prije svega, turistička promocija Omiša i Hrvatske bit će vrhunska, a suradnja Hrvatske i Švedske mogla bi se „preseliti” i na neka druga polja za što već postoji određen interes.

- Doseg švedskih gostiju na društvenim mrežama bit će velik. Svaka njihova objava bit će besplatna promocija naše zemlje u svijetu. Šveđani su uz to dobri potrošači visoke platežne moći. Ovo je samo kap u moru mogućnosti daljnje suradnje švedskog i hrvatskog gospodarstva. Šveđani prepoznaju Hrvatsku kao turistički sigurnu zemlju, ali i kao partnera u gospodarstvu.

Osim rukometa, koji je dakako u glavnom fokusu, „Scandi Handball Camp” pažnju će posvetiti i roditeljima. Dok njihova djeca budu trenirala, mame i tate također će imati organizirane programe razonode.

- Organizirat ćemo razgledavanja Omiša i izlete u okolna mjesta, druženja, kao i programe rekreacije za roditelje poput aerobika na plaži, fitnessa, biciklističkih tura... Za svakog ponešto. Na isti način radimo i s drugim projektima, a budući da nam brojke iz godine u godinu rastu to je dokaz da smo na pravom putu – zaključuju organizatori, zahvalni na ovom daru s neba koji planiraju pretvoriti u novi omiški rukometni „boom”.

Spremni smo održati Kamp vratara i Svjetski kup veterana s posebnim mjerama

Usprkos problemima zbog koronavirusa Čaljkušić ove godine planira održati oba aktualna projekta. Kamp vratara zasad ostaje na prvotnom terminu, 22. do 28. lipnja.

- Bilo bi ga najlakše otkazati, ali borit ćemo se do kraja. Spremni smo i na održavanje s posebnim epidemiološkim mjerama. I do sada smo radili u smjenama i po grupama, međutim ovaj put neće biti zajedničkih fotografija i druženja, a roditeljima ćemo zabraniti ulazak u dvoranu. Otkazalo nam je 15 posto polaznika, pa ćemo imati 300-350 gostiju. Jako nam je važno što imamo podršku Splitsko-dalmatinske županije i njezine Turističke zajednice, Središnjeg državnog ureda za šport...

Svjetski kup veterana, odnosno neslužbeno svjetsko prvenstvo veterana kako ga mnogi zovu, prebačen je sa svibnja na rujan (17. - 20.9.).

- Stiže nam oko 1200 ljudi, od čega 1000 stranaca. Ta priča nema granica. Dolaze nam veterani iz cijele Europe, ali i Azije, Južne i Srednje Amerike...

Još i prije izbijanja korona krize uložila su se dodatna sredstva kako bi ove godine cijelu priču podigli na još veću razinu.

- Dogovorili smo najam preko 80 kvadrata najmodernije LED tehnologije na tržištu, što je jako puno opreme. Bit ćemo na razini Final Foura Lige prvaka, a dogodine očekujemo približavanje brojci od 2000 veterana, što je i bio plan od samog početka tog natjecanja.

Iznijeli su zadivljujuće brojke.

- Iz naša tri projekta u 2021. godini očekujemo ukupno između 3500 i 4000 gostiju, što bi Omišu i Dalmaciji donijelo između 25 i 30 tisuća noćenja! U sportsko-turističkom smislu postajemo bitan čimbenik u državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2021 08:15