StoryEditor
Rukomethandball arena

Korona je sportski svijet bacila na koljena: Moramo se prilagoditi situaciji i osnažiti individualni i timski duh

22. srpnja 2020. - 19:31
Damir Krajač/Hanza media

Hrvatski je rukometni savez u ambijentu hotela Antunović organizirao konferenciju – ''Handball Arena''. O aktualnom trenutku rukometnog sporta zborili su predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, glavni tajnik HRS-a Damir Poljak i izbornik Lino Červar.

- Nakon prekrasnog uvoda u ovu godinu i osvajanja srebra na Europskom prvenstvu doživjeli smo šok. Pojavio se neprijatelj kojega ne vidiš, ne čuješ, a opet cijeli je svijet od njega u strahu. Život nam se promijenio, sport zaustavio. Zatekli smo se u situaciji kada je nužno brzo donositi odluke, a za nas u rukometu jedina je ispravna bila – poništavanje prvenstva. Nažalost, rukomet spada u najrizičniju skupinu sportova. Osim što je dvoranski sport, podrazumijeva i 60 minuta izravnih duela. Stoga je velika mogućnost zaraze. Pomno pratimo sve upute Nacionalnog stožera i načelno smo odlučili da nova sezona započne 26. rujna. Kao svojevrsni test trebao bi nam poslužiti Final Four SEHA lige, prvog vikenda u rujnu. Tada ćemo najbolje procijeniti koliki je rizik pokretanja nacionalnih natjecanja – konstatirao je Grahovac.

Predsjednik HRS-a istaknuo je kako postoje strateški ciljevi hrvatskog rukometa, ali njihova realizacija umnogome ovisi o financijama.

- Nužno je izraditi kategorizaciju sportova u Republici Hrvatskoj, te potom i osigurati sustav financiranja. Bez toga neće opstati niti klubovi niti nacionalni savezi. Posebice u loptačkim sportovima. Rukomet već sada ima problem smanjene demografske baze, a sve teže je i djecu usmjeriti prema sportu. No, vjerujem kako će rukomet ostati perjanicom hrvatskog sporta i po brojnosti i po rezultatima (22 medalje od neovisnosti).

A izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar ujedno je i najtrofejniji hrvatski trener.

- Šteta što nas je korona zaustavila. Finale na Euru bilo je prvo na velikim natjecanjima poslije deset godina. Igrali smo najbolji rukomet na završnom turniru i možemo se smatrati moralnim pobjednicima. Ono što me posebno veseli jest činjenica da je TV prijenos finala Eura promatralo 1,8 milijuna Hrvata. Korona je svijet bacila na koljena, a nama odgodila kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Moramo se međutim prilagoditi situaciji i osnažiti individualni i timski duh – ustvrdio je Červar.

Tijekom trajanja izolacije u jeku koronakrize, izbornik je imao stalnu komunikaciju s igračima.

- Radili su cijelo vrijeme individualno, po klupskim, ali i programu HRS-a. Nijednog trenutka nije ih napustio optimizam. I nakon drame i izgubljenog finala Eura kod njih postoji glad za dokazivanjem. Evidentno su shvatili da je odustajanje od borbe najveći poraz. Zato sam stava da se i Olimpijske igre svakako moraju dogodine održati. One nose poruku nade i stoga se olimpijski plamen nikada neće ugasiti.

No, rukomet kao kontaktni i dvoranski sport mora udovoljiti sigurnosnom aspektu natjecanja.

- Kroz sinergiju i razmjenu iskustava doći ćemo do rješenja koja će nam omogućiti aktivnost. Bavljenje sportom je škola za život, jer sadrži i odgojnu komponentu. A ističe i altruizam koji predstavlja temelj moralnosti. A to trenutačno nedostaje cijelo svijetu – zaključio je Červar.

Informatizirali Savez

Tijekom stanke izazvane pandemijom '' u HRS-u nisu sjedili skreštenih ruku'', tvrdi glavni tajnik Damir Poljak.

- Uvjetno rečeno, korona nam je pomogla da brže realiziramo proces informatizacije i digitalizacije sustava natjecanja i svih segmenata ustroja, ponajprije na županijskoj razini. Spomenuti procesi mnogo će nam značiti u praćenju razvoja mlađih igrača – istaknuo je Poljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. kolovoz 2020 12:37