StoryEditor
Rukometosvajači kupa ehf-a

Komentar Vedrana Babića: Metković zaslužuje više, a dok to ne dobije, morat će se zadovoljiti samo uspomenama na neka davna, ljepša vremena

Piše Vedran Babić
29. travnja 2020. - 17:30
Denis Jerković/Arhiva/Hanza Media

Kad netko kaže „bilo je to prije 20 godina” još uvijek pomislim na period 80-ih ili ranih 90-ih godina prošlog stoljeća. No u ovom slučaju 20 godina prošlo je od – 2000.!

Toliko je „okruglih” godina, točno na današnji dan, prošlo otkako su rukometaši Metkovića protiv Flensburga osvojili Kup EHF-a što im je do danas ostao najveći rezultat u povijesti.

Bili su to blistavi dani metkovskog kluba, tada financijski potpomognutog poduzetnikom Stipom Gabrićem Jambom koji je posložio vrhunsku momčad. Metkovci su bili strah i trepet, ne samo na domaćem parketu gdje su ugrozili do tada nedodirljivi Zagreb, već i u Europi. Godinu dana nakon titule u Flensburgu igrali su novo finale Kupa EHF-a (izgubili od Magdeburga), a godinu potom i četvrtfinale Lige prvaka gdje su ispali od Portland San Antonija.

Na tom putu Metković je okupio kičmu budućih zlatnih rukometaša hrvatske reprezentacije u Portugalu 2003. i Ateni 2004. Golužu, Dominikovića, Kaleba, Metličića, Balića... Dodatna je vrijednost tih rezultata, u prvom redu titule 2000., bila što su momčad činili mahom domaći momci iz doline Neretve. Uz tek pokojeg stranca ili igrača iz nekog drugog kraja Hrvatske.

Tih je godina cijela Europa upoznala taj mali Metković i njegovu školu rukometa. Bez igrača iz njegova kraja mnoge generacije hrvatske reprezentacije bile bi nezamislive, a njegovi stručnjaci cijenjeni su u cijelom svijetu. Ono što je Zadru košarka, to je Metkoviću (bio) rukomet.

Nižući sve te komplimente, uhvati vas tuga vratiti se u sadašnjost i vidjeti gdje je metkovski rukomet danas. Idila s početka milenija nije potrajala, s vremenom se Jambo povukao iz kluba nakon oduzetog naslova prvaka Hrvatske 2002., a financijski problemi su se počeli gomilati i u konačnici doveli Metković do stečaja.

Klub kao takav više ne postoji, a u Prvoj ligi Jug (drugi rang) danas se natječe Metković Mehanika, spoj Metkovića 1963 i Škole rukometa. Daleko od nekadašnje slave.

Metković zaslužuje više. A dok to ne dobije, morat će se zadovoljiti samo uspomenama na neka davna, ljepša vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 07:19