StoryEditorOCM
RukometŠANI LEGENDA

Ivano Balić je uz njega učio rukomet u Splitu, a danas s Balatona poručuje: Mi Mađari smo gromade, snažniji od Francuza

Piše Marko Bilić
20. siječnja 2024. - 16:32
Oproštajna utakmica Sandora Bajusza na Gripama, ovacije su trajale nekoliko minuta. S lijeva: Ivano Balić, Dalibor Anušić, Sandor BajuszBožo Vukičević

Bolji stranac od Sandora Bajusza nije igrao rukomet za Split. Krajem devedesetih, točnije od 1998. do 2000. godine, Mađar je predvodio ondašnji jaki Brodomerkur koji je napadao čak i neprikosnoveni Badel 1862, igrao u Europi, protiv njemačkog velikana Magdeburga napunio Veliku dvoranu na Gripama...

Bilo je to vrijeme kad je rastao Ivano Balić. Rukometno rastao. Kad je popularni Šani stigao u Split Ivanu je bilo tek 19 godina. Ivano i Sandor bili su posebno povezani, Ivano nikada nije krio, dapače, uvijek je isticao koliko je učio i upijao rukometno znanje od Bajusza. Šani lijevi vanjski, uglavnom, Ivano srednji, bilo ih je milina gledati. Jednog vrhunskog igrača i drugog u nastajanju.

Split je uživao u rukometu Sandora Bajusza. Takvog igrača nisu do tada imali. Na oproštajnoj utakmici na Gripama dobio je standing ovation navijača u trajanju od tri minute. Nikada prije nešto takvo nije se dogodilo, a ni ponovilo, bilo je jako, jako emotivno.

Šani danas živi na Balatonu, radi u Budimpešti. Panorama iz kuće mu je kaže "kao u Splitu dok sam živio na Marjanu". On je legenda rukometa u Szegedu, njegovim stopama krenuo je i sin Bruno na istoj poziciji lijevog krila. Visok, izuzetno građen, bio je ponajveći talent svoje generacije, međutim, teška ozljeda ligamenata koljena prije dvije godine zakočila mu je sportsku karijeru.

- Lijepo je bilo. Split je predivan. Divan grad, divni ljudi. Moj drugi dom – prisjeća se Sandor.

image

Šani danas živi na Balatonu

privatni album

Prebirali smo malo po sjećanjima tih godina, daleko bi me odvelo da vam sve to prepričam. Šani voli Split jednako kao što je Split volio njega. Svjetsko prvenstvo veterana u Omišu ovoga svibnja idealna mu je prilika da se vrati još jednom.

- Dolazim sigurno! Već smo sve dogovorili, baš se veselim povratku u Dalmaciju.

Povod našem razgovoru je večerašnja utakmica Hrvatske i Mađarske na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Važna utakmica, jer tko izgubi ostaje s minimalnim izgledima za polufinale. Mađari imaju dva boda, mi jedan manje.

- Na ovo prvenstvo krenuli smo s mlađom ekipom, bez velikih ciljeva. Biti među prvih deset. Međutim, kako smo dobro startali, sve pobijedili i prenijeli dva boda u drugi krug, apetiti su porasli, navijačima i medjima i svima. No, onda se dogodio hladan tuš protiv Austrijanaca. I sad će biti puno teže. Velika prilika je propuštena, ali nije sve izgubljeno. Ako ponovimo igru kao protiv Islanda možemo pobijediti i Hrvate i svaku drugu momčad.

Pa i Francuze, kaže Bajsuz:

- Francuzi nisu oni pravi, imaju problem s vratarima, Nikola Karabatić ne može kao prije... Prvenstvo je baš zanimljivo. Evo, i danas sjedam za TV u pola četiri, sve poslove stavljam sa strane, rukomet je na meniju do kasno u noć.

image

Pa ti prođi kroz mađarsku obranu...

Afp

Šani, kako Mađari komentiraju ovu novu, obnovljenu hrvatsku reprezentaciju, s puno mladih igrača?

- Ne pratim previše medije, samo gledam utakmice. Gledao sam vas protiv Francuza, stvarno je fina ekipica, vratari su bili sjajni, šteta što se to nije realiziralo u konačnom rezultatu. Ovo je definitivno najbolja Hrvatska zadnjih nekoliko godina. Sad treba gurati te mlade igrače i bit će to opet ona najjača Hrvatska.

Mađari su u prvom krugu pobijedili redom Crnu Goru (26:24), Srbiju (28:27) i Island čak s 33:25, ali su poraženi od Austrijanaca na otvaranju drugog kruga (29:30). Onih istih Austrijanaca koji su i nama zadali puno muke, jedva smo im bod uzeli.

Najviše golova zabili su kružni napadač Banhidi (19), srednji vanjski Lekai (13), desni vanjski Mathe (13), te još jedan pivot Rosta (11) i još jedan desni vanjski Ancsin (11). Iz priloženog se vidi odakle našim rukometašima prijeti najveća opasnost:

- Imamo snažne i jako dobre pivote, odlične ljevake i jako talentiranog Fazekasa na srednjem vanjskom koji ima tek 20 godina, a već je nositelj igre. Vratarski par čine mladi Palasics koji je dobro branio u prvom krugu i malo iskusniji Bartucz koji je ušao protiv Austrijanaca i imao 50 posto obrana.

Hrvatski izbornik Goran Perkovac rekao je da su "Mađari fizički još jači od Francuza", a to zvuči - nemoguće.

- Jesu! Moram to reći. Imamo tri gromade na pivotu, igramo obranu 6-0, nije to lako proći.

I ne očekujemo da će biti lako. Ali se nadamo najboljemu. Mađari su nam uvijek bili nezgodan protivnik. Škola rukometa iz koje dolazi legendarni Sandor Bajusz. Kojemu se silno veselimo u Omišu ovoga proljeća.

image

Marin Jelinić

Ante Čizmić/Cropix
image

Dominik Kuzmanović

 

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:04