StoryEditor
Rukometfrancuzi su potpuno u pravu kad pišu o divljačkom ponašanju redara na finalu svjetskog prvenstva u zagrebu

Gorile Francuzima zaista nisu dale raditi

Piše PSD.
5. veljače 2009. - 22:48

Očekivao sam takav tekst u L’Equipeu nakon što sam svjedočio incidentu po svršetku Svjetskog prvenstva u rukometu. Koju sekundu nakon što je sirena označila kraj finala i početak velikog francuskog slavlja u Zagreb Areni nekolicina zaštitara/redara uletjela je u prostor za novinare uz rub terena i sumanuto, bez riječi, počela razbacivati novinarske stolove i grubo odgurivati same novinare. Većinom Francuze, ali našao se tu i pokoji hrvatski novinar.

Sedma sila je ustuknula pred silom nadobudnih mladića koji su se ponijeli kao najveći primitivci. Dakle, duž cijele linije igrališta bili su postavljeni radni stolovi za novinare. Na svakome stolu bila su dva broja, svaki broj imao je novinarsko ime. Baš kako je uobičajeno za press-službu svugdje u svijetu.

Tako smo i svi mi, uključujući i novinare iz Francuske, dobili svoje brojeve i svoja radna mjesta. Međutim, bez ikakve najave, bez upozorenja, po svršetku finala upali su redari i šokiranim novinarima razbacili stolove, bacali skupe laptope, čak su ih i fizički odgurivali.

Našao sam se točno na mjestu na kojem se to događalo, pokušao objasniti redarima da je to nedopustivo i da novinari moraju raditi svoj posao, da su to novinarski stolovi koje je tu postavio šef press-centra.

Međutim, i sam sam bez riječi bio odgurnut dok su šokirane kolege nijemo gledale što se događa s njihovim stolovima i laptopima. Momci koji su bacali tu skupu opremu vjerojatno nisu ni bili svjesni njene vrijednosti jer očito ne spadaju u one kojima trebaju kompjuteri u životu.

Na mjesta na kojima su koju minutu prije bili novinarski stolovi dogurali su ‘topove’ za izbacivanje ‘papelitosa’ (papirića), a između novinara napravili ‘živi zid’ u sredini, razdvojivši ih na dvije grupe, ne dajući im da mrdnu sa svojih pozicija.

Tako su francuske kolege ostale odsječene od mix-zone i press-centra, te su na prve izjave igrača i početak svoga rada morale čekati sve dok ne završi svečanost proglašenja (redari ih držali blokirane). A ona je potrajala...

Vidjevši što se događa i ne vjerujući da se to događa, jer nikada u svojoj novinarskoj karijeri nisam doživio ništa slično, upozorio sam šefa press-centra da mora reagirati jer je on odgovoran što su s prostora za novinare izbačeni stolovi i što su novinari grubo onemogućeni u svome radu.

Međutim, on me je samo pogledao, okrenuo glavu i nastavio pisati svoj tekst. Nisu bila njegova posla...

I onda se čudimo što L’Equipe piše ‘Gorile iz osiguranja nam nisu dale raditi’!? Ma koliko se svi mi trudili biti dobri domaćini rukometnom svijetu nekolicina siledžija stvorilo je groznu sliku o nama. Još me više smeta čitati komentare u kojima se Hrvati čude ‘što su ti bahati Francuzi sve spremni izmisliti’...

Ako već niste bili na mjestu incidenta kako možete tvrditi da izmišljaju? Zbog čega bi izmišljali? Govore li možda istinu? Kao i obično, umjesto da se pozabavimo vlastitim problemima i divljacima u svojim redovima, radije ćemo optužiti cijeli svijet da je protiv nas i opravdanje naći u ‘vanjskom neprijatelju’. Tako, na žalost, nikada nećemo naprijed.

Jedino što mi je preostalo učiniti bilo je u ime svih se ispričati kolegi Philippeu Pailhoriesu iz L’Eguipea za šok koji je doživio i što barem pola sata nije mogao raditi svoj novinarski posao. Što je fizički bio grubo odguran i što su mu i stol i laptop letjeli zrakom. A čovjek mislio da je to njegovo radno mjesto. Oni koji su vodili press-centar tako su mu rekli i rezervirali mu taj stol...

marko bilić

#SPURUKOMETU

Izdvojeno