StoryEditor

Goluža: Svih šest Danaca trči, to me jedino fascinira kod njih

Piše PSD.
20. siječnja 2011. - 15:19
Igrali su hrvatski rukometaši puno važnih utakmica od Portugala 2003. godine, međutim, okršaji s Dancima i Francuzima ipak su najviše obilježili to naše razdoblje. Pobjeđivali smo i jedne i druge, međutim i jedni i drugi su nam uzeli puno plemenitih metala.

Danci su naš večerašnji protivnik u posljednjem susretu prvog kruga. Od početka je taj susret podrctan kao najvažniji u ovoj rundi, a Danska kao najveći izazov. Igra se za dva vrlo važna boda, tko ih dohvati bit će jako blizu polufinalu.Nakon osam godina nećemo vidjeti trenerski dvoboj Lina Červara i Ulrika Wilbeka, dva slična čovjeka, sitnom tjelesnom građom, ali i temperamentnim ponašanjem uz crtu igrališta. Njih dvojica kao da su vodila neke svoje osobne ratove za dokazivanjem...

Wilbek i ovdje vodi Dance, dok je Červara naslijedio Slavko Goluža. Što ne znači da je time taktički rat prestao. Dapače.., kako doznajemo iz danskih redova, Wilbek Hrvatima već mjesecima priprema “posebno iznenađenje”. Kažu nam Vori, Lacković i Duvnjak da im je isto rekao i Hans Lindberg, njihov suigrač u Hamburgu.

Koje je to iznenađenje, zna li Goluža, možda, o čemu se radi?
- To je dobro što oni toliko razmišljaju o nama, ali ja o njima uopće ne razmišljam!

Koje bi iznenađenje za večeras Wilbek mogao pripremiti?
- Možda neku 5-1 obranu, ili nešto na Ivana... Ali ne mogu oni pobjeći od svoje obrane 6-0 koju igraju godinama.
Sve što oni pokušavali protiv nas neće im upaliti u konačnici.
Danci doslovno lete terenom na krilima svojih navijača kojih će i na ovoj utakmici biti desetak tisuća. Od Kopenhagena do Malmöa se može doći pješice preko mosta, pa su Danci ovdje de facto pravi domaćini prvenstva. Sve je podređeno njihovom uspjehu.

Kontra im je najjače oružje, pogotovo po desnoj strani gdje Lindberg boltovskom brzinom juri i puni protivničke mreže. U tome se i krije najveća opasnost po našu momčad.
- Iznenadili su me malo s tom brzom tranzicijom, strašni su. Nemojte me krivo shvatit, ali malo sam i ljubomoran na to... Ubrzali su jako, ali samo po jednoj strani, desnoj – kaže Goluža.

Na pitanje “kako će igrati protiv Hrvata” danski izbornik Wilbek kazao je:
- Speed, speed and only speed!

Dakle... sve je jasno.
- Oni se prvo moraju obraniti da bi došli u priliku šibati u kontru! Istina, ta njihova ekstra brza kontra je i tehnički savršena, bez pogrešaka, nije samo brza, i trče je sa svih šest igrača, to je jedino šta me je fasciniralo kod njih. Sve ostalo je ništa posebno. Taj Mikle Hansen koji se nazabijao golova s lijevog beka imao je gotovo sve otvorene šuteve, ali ako se to dogodi protiv nas onda to znači da naš sustav obrane nije dobar.

Imamo recept za njih, poručio je Goluža i dodao “drago mi je da oni toliko razmišljaju o nama”.
- A kako neće razmišljati..., pa od početka prvenstva Wilbek stalno ističe Hrvatsku kao prvog favorita za zlato.

Međutim, valja biti oprezan zbog raznoraznih razloga. Na pitanje “je li Hrvatska bolja od Danske” srpski izbornik Veselin Vuković je kazao (nakon poraza njegove momčadi od Danaca):
- Mislim da jest. Ali ne znam koliko ćete biti “zaštićeni”. Mi nismo bili.

Pametnome dovoljno. Danski navijači, njih desetak tisuća, stvaraju strašan pritisak kojemu i suci često znaju podlegnuti.
- Te priče sa strane uopće me ne interesiraju, skoncentriran sam isključivo na svoje igrače. A što se događa na tribinama uopće me ne zanima – poručio je za kraj Goluža.MARKO BILIĆ
ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 18:10