StoryEditorOCM
Rukometpovratak doma

Drama i tuga za kraj: U šokantnoj završnici Hrvatska ispala s Olimpijskih igara, nije pomogao ni čudesan Kuzmanović

Piše Ivan Renić
4. kolovoza 2024. - 22:37

Utakmice odluke... A njezin ishod je da Hrvatska ispada s olimpijskog turnira nakon poraza od Španjolske 31:32 i neće u četvrtfinale. Ništa od puta u Lille. Naša reprezentacija završila je na petom mjestu u skupini. Lošiji je bio samo Japan. I to je, nažalost, realan ishod nakon onoga što su pokazali hrvatski rukometaši u Parizu. Odigrali su, takoreći, jednu dobru utakmicu (onu protiv Njemačke) i to je sve. Nadodajmo tome i drugo poluvrijeme ovog dvoboja. Sve u svemu, premalo za išta više.

Siječanj ove godine u kojem smo Španjolsku u Mannheimu razbili s 10 razlike sada se čini kao davna prošlost. Bila je to utakmica u kojoj španjolski vratari nisu obranili nijednu loptu. A da se takvo što ne ponovi pobrinuo se sjajni Perez de Vargas u prvom poluvremenu. U napadu su, pak, radili isto što i mi njima u Njemačkoj. ‘Ubijali‘ su nas trkom, brzim centrima, guranjem u leđa...

Dvadeset golova primila je Hrvatska za 30 minuta. Što je puno, previše je... Radili su Španjolci u napadu što su htjeli, pretrčavali naše, prolazili jedan na jedan, proigravali pivote. Jednostavno u obrani nije funkcioniralo ništa, a da nije bilo Kuzmanovića na vratima s osam obrana situacija bi bila i gora.

Mijenjao je Sigurdsson početnu postavu. U obrani su tako započeli i Šipić i Načinović što je značilo da je potonji na početku igrao samo obranu, dok je u napadu izlazio kako bi napravio mjesta za Mihića na lijevom krilu. Ocijenio je islandski stručnjak kako mu je bolje započeti sa Šipićem na crti. Također, na poziciji srednjeg vanjskog je umjesto Duvnjaka prednost dobio Cindrić, a umjesto Lučina Srna.

Međutim, ništa od navedenog nije donijelo promjenu u odnosu na prošli susret. Izgledala je Hrvatska dobro u prvih pet minuta, a onda je opet počelo... Španjolska je pobjegla na plus četiri (8:4), Sigurdsson je pozvao time-out, a na parket su se vratili Duvnjak i Načinović. Živnulo je to igru naših, a Kuzmanović je obranio par lopti što je automatski značilo kontranapade. Vratili su učas tri gola, upalio se naš najbolji igrač Martinović i Hrvatska je opet bila tu, na samo pogodak minusa.

Kako se razbranio Kuzmanović, tako je odgovorio i Perez de Vargas. Promašili su naši tri čista zicera, odnosno pogodili španjolskog vratara. Da je bilo mirnoće rezultat bi u najmanju ruku bio izjednačen. A ovako su se Kauboji opet našli na četiri gola zaostatka (8:12). Zaiskrilo je između Duvnjaka i Maquede nakon jednog oštrog prekršaja Španjolca. Provjeravali su suci tu situaciju i Maquedu na koncu poslali na hlađenje s dvije minute isključenja.

Ali pomoći nije bilo i španjolska je prednost do kraja prvog poluvremena porasla za još jedan pogodak. Ponovimo, Hrvatska je u prvom dijelu primila 20 pogodaka. U nastavku je Sigurdsson opet rotirao. U obranu je ušao Grahovac i izgledalo je to čvršće. S nekoliko brzih golova i zahvaljujući čudesnom Kuzmanoviću Hrvatska je imala napad za povratak na minus jedan. Ali umjesto toga – najgore moguće: isključenje, sedmerac, a onda i primljeni gol na prazna vrata.

Nastavili su hrvatski rukometaši ‘gristi‘, vraćali se na samo gol zaostatka u nekoliko navrata. Posložila se donekle i obrana. Zatvorili smo španjolsku vanjsku liniju, ali zato je prolazilo na crtu do pivota. U napadu su Kauboje držali Klarica i Srna. Stalno se razlika vrtila oko gol ili dva minusa. Hrvatska je na koncu u drami završnice ostala bez četvrtfinala.

Hrvatska – Španjolska 31:32 (15:20)

Pariz, South Paris Arena

Olimpijske igre, 5. kolo A skupine

Suci: Vaclav Horaček i Jiri Novotni (Češka)

Hrvatska: Kuzmanović (14 obrana), Mandić; Mihić (2), Duvnjak, Šoštarić (4), Klarica (7), Srna (6), Šarac, Cindrić (1), Grahovac, Lučin, Martinović (6), Šipić (2), Načinović (2)

Španjolska: Perez de Vargas, Corrales; Maqueda (1), A. Dujšebajev (2), Garciandia (1), Serdio (2), Casado, Gomez (4), Tarrafeta (4), Sanchez-Migallon (1), D. Dujšebajev (3), Odriozola (4), Fernandez (2), Rodriguez (6)

image


 

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 10:55