StoryEditorOCM
Rukomettežak poraz

Debakl Hrvatske u Parizu, Šveđani nam nanijeli najteži poraz u povijesti Olimpijskih igara

Piše Ivan Renić
2. kolovoza 2024. - 15:39

HRVATSKA - ŠVEDSKA 27:38

HRVATSKA: Kuzmanović, Mandić; Mihić 2, Duvnjak 3, Šoštarić 4, Klarica, Srna, Šarac 2, Cindrić 5, Grahovac, Lučin 2, Martinović 8, Šipić 1, Načinović

ŠVERDSKA: Palicka 2, Thulin; Carlsbogaard 4, Darj, Moller 2, Karlsson 5, Wanne, Pellas 9, Lagergren 5, Edvardsson 3, Bergendahl 1, Sandell 3, Wallinius 4, Gottfridsson

Uvjerljivi poraz pretrpjela je Hrvatska od Švedske. Bila je to najlošija izvedba hrvatskih rukometaša na olimpijskom turniru u Parizu. Švedska je na krilima sjajnog vratara Palicke ‘potopila‘ naše. Nakon odličnog otvaranja i dobre igre u prvih desetak minuta, igra hrvatskih rukometaša postupno se raspadala, a pri kraju je to izgledalo jako loše. Teško je izbrojiti koliko smo pogodaka primili na prazan gol.

Opet je Hrvatska otvorila agresivnom 6-0 obranom s Načinovićem i Grahovcem u sredini. Martinović i Lučin držali su ‘dvojke‘, dok je povremeno na tu poziciju ulazio i Duvnjak. Vidio se tu i Sigurdssonov plan da Duvnjaka pokuša što je više moguće poštedjeti u obrani kako bi ga sačuvao za napad. Hrvatska ima širinu, itekako. Cindrić je spremno ‘uletio‘ kada je kapetanu bio potreban predah.

Sjajno je otvorio i Kuzmanović na vratima. U prvih 10 minuta skupio je četiri obrane. Sjajno je hrvatska ‘jedinica‘ čitala švedske igrače. Plus četiri (8:4) imala je Hrvatska u 12. minuti. Opet su to bili brzi i raznovrsni napadi, a opet je i predvodio Martinović. U sjajnoj formi igra naš desni vanjski.

Olakotna okolnost za naše bilo je i neigranje najboljeg švedskog igrača i kapetana Jima Gottfridssona koje dobio crveni, odnosno plavi karton zbog teškog prekršaja na slovenskom igraču u prošloj utakmici.

Nakon 10:6, Šveđani su odgovorili serijom 4:1. Popustila je hrvatska obrana koju su u tim trenucima držali Srna i Šarac u sredini. Usporila je i lopta u napadu, premalo su koristili krila, a nešto je obranio i Palicka. Znali smo da neće ‘dovijeka‘ biti bez obrane. Ipak je riječ o vrhunskom vrataru. Palicka je obranio udarac Cindriću koji je bio pod očitim prekršajem, no francuske sutkinje ostale su ‘nijeme‘, a Šveđani su jurnuli u kontru i zabili za izjednačenje (11:11). U sljedećem napadu su i poveli, no odmah je uzvratio raspoloženi Martinović.

Krajem prvog poluvremena počela je hrvatska obrana curiti tamo gdje nikako ne bi smjela – u sredini. Ponestalo je i kreativnosti jer su Šveđani znatno podignuli agresivnost. U ‘ludnici zadnjih par minuta prvog dijela Šveđani su nakon 12:12 napravili seriju 6:3 i na predah otišli s tri pogotka prednosti (15:18), ponajviše zahvaljujući vrataru Palicki koji se razbranio.

Primljenih 18 golova za 30 minuta je previše, pa stoga možemo pretpostaviti na što je Sigurdsson stavio naglasak u razgovoru u svlačionici. No, o čemu god da je bilo riječi, nije urodilo plodom jer se Hrvatska nakon manje od tri minute igre u nastavku našla u još većem zaostatku (15:21). Sigurdssonu nije bilo druge nego pozvati minutu odmora.

Palicka je nastavio briljirati na vratima, a u napadu su Šveđani prilično jednostavno dolazili do pogodaka. Pucala je lako hrvatska obrana već i nakon jednostavnih zabadanja i prebrojavanja. Sasvim suprotno od onoga kako je to izgledalo u prvih desetak minuta utakmice. Imala je Švedska najviše plus 11 (36:25). Već polovicom drugog dijela postajalo jasno da se Hrvatska neće izvući. Vrijedi tek istaknuti Martinovića koji je jedini bio na visini zadatka s osam postignutih golova.

Nakon Slovenije, bolja od Hrvatske bila je i Švedska. Kauboji su sada na omjeru od dvije pobjede i isto toliko poraza. Očekuje ih, dakle, neizvjestan rasplet u skupini. Preostalo im je još odigrati posljednju utakmicu skupine, u nedjelju od 21 sat protiv Španjolske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 10:24