stdClass Object ( [id] => 289395 [title] => Život mu je visio o koncu, a sada sanja medalju u Riju [alias] => zivot-mu-je-visio-o-koncu-a-sada-sanja-medalju-u-riju [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Dijagnoza je bila ajme majko, rekli su mu da sport može zaboraviti, da se pomoli Bogu da ne ostane invalid. Situacija je bila kritična, povratak “normalnom životu” bio je jedina želja tih dana. Momku od 19 godina u trenu se srušio cijeli svijet...

Dvije godine poslije, prošloga tjedna, Zlatko Kumrić je osvojio srebro na Grand prixu u Taškentu, postao tek šesti Hrvat s medaljom i na dobrom je putu da izbori Olimpijske igre u Riju 2016. Kažu, kunu se, da će biti “najbolji hrvatski judaš ikada”, da će u karijeri osvajati velike medalje, najveće. On sam najavljuje zlatnu olimpijsku i nastupe na čak četiri Olimpijske igre!

Naravno, “ako bude zdravlja i ne bude ozljeda”. A to je, izgleda, jedino što ga može zaustaviti, ne daj Bože. Čudo je kako se na njega lijepe zdravstveni problemi. Malo što je preživio tu dramu od prije dvije godine nego ga je i sad u Taškentu opet srušila visoka temperatura, usred turnira. Ne pušća ga i gotovo! Onako klonuo i malaksao uzeo je srebro...

Alergičan na sve što leti

I to nije sve, Zlatko je, otkrio mi je njegov trener Tomislav Marijanović, alergičan na sve moguće vrste peluda, na “sve što leti zrakom”.

- Zbog toga ne smije trčati na Marjanu jer bi tamo pokupija sve živo. Uvijek moramo paziti gdje i kada trči i trenira, toliko je osjetljiv da bi pokupija alergiju i na dva cvita u pitaru – pokušava Tomo šalom izbiti nevolju.

I sad zamislite da nema svih tih problema!? Kad je takav, bolestan i alergičan, uzeo seniorsko srebro u Taškentu gdje će mu biti kraj bude li zdrav? Jer, momak je “zvir”, 96 kila mišića na 190 cm visine, a karakter samo takav. Nesalomljiv, pobjednički. Uostalom, vidjet ćete...

- Dogodilo se to 2013-e. Taman me krenilo, posta san državni prvak... U Zagrebu san se priprema za Svjetsko juniorsko iako nisan triba ić jer san bija bolestan. Uvatila me slabost, trznija san par aspirina, a već san bija na Sumamedu, nije pomoglo. Oko šest uri popodne san se probudija, fibra tuče, u prsima boli ajme... Odvelo me na Hitnu, zalega san u bolnici.

Dijagnoza?

- Upala srčanog mišića i srčane ovojnice. Pokupija san negdi virus. Bolest se različito razvija kod ljudi, nekima ne bude ništa, a neki za tri miseca završe na transplataciji srca. “Srića” da mi se to dogodilo u Zagrebu jer su mi sve dijagnosticirali u 45 minuti, a mome kumu koji je to isto ima u Splitu su otkrili tek nakon misec i po.

‘Pokusni kunić’

Šok i nevjerica...

- Problem je šta se o toj bolesti ne zna puno. Dok san u Zagrebu leža u bolnici na medicinskome fakultetu su prekidali planirana predavanja da bi učili o ovome jer “imaju bolesnika”. To je bija šou, ha, ha, ležin u bolnici, a grupe studenata dolaze učit na meni o toj bolesti. Rekli su mi da san im glavna tema na faksu!

Sad se smiješ, ali onda ti nije bilo do smijanja...

- Ma horor, katastrofa! Doktor mi je reka “sport možeš zaboravit, budi sritan ako se vratiš normalnome životu, šta si trenira, trenira si”. Reka mi je i da se pomolin Bogu da ne ostanem invalid...

Koji ti je film tada bio u glavi, o čemu si razmišljao?

- A bomba, šta će mi drugo bit u glavi!? Judo mi je sve, da’ san sve u to, školu san otkanta, doma su mi se prilagodili... Moraš tako, ili si gori ili doli, nema sredine. I onda mi to kažu. Nisu mi rekli “možda”, nego “gotovo”!

Da je bilo tako, da si morao prestati trenirati judo, što bi radio u životu? Jesi li i o tome razmišljao dok si ležeći u bolnici čekao vijesti?

- Prošlo mi je milijun filmova kroz glavu, bolje ne pitaj. Vjerojatno bi iša u neki privatni biznis jer nikad ne bi radija za fiksnu plaću. Je da je teško, ali si svoj na svome. Ako si sposoban uspit ćeš, ako nisi past ćeš doli. Ili jesi ili nisi.

Iglom ravno u srce

I možda, dogodi se čudo. Kao u Gibonnijevoj pjesmi. Nakon pet dana ponovo su mu radili ultrazvuk, nova dijagnoza “funkcija srca normalna”!

- Doktor je reka “čudo, nemoguće”.

Terapija je bila strogo mirovanje i kljukanje tabletama. Puls se nije smio dizati, radili su mu milijun pretraga, biopsiju srca.

- To je bilo najgore. Ubode te u preponu i onda ti iglu kroz tilo gura do srca.

Strogo mirovanje, biće si nabacija kila?

- Brate, deset kila! Sa 90 san doša na 100! Prva dva dana mi nije bilo do ničega, a kad mi se apetit otvorija samo su nosili... Slatko, slano, nema stajanja!

Trenirati je počeo nakon tri mjeseca. Skroz lagano, malo pomalo. Kako je nabacio kila trener Tomo mu je rekao “aj ti u sto”. U težu kategoriju, nije htio da Zlatko skida kilograme jer mu je imunitet ionako oslabio.

- Otiša san u Rumunjsku, na Europski kup za juniore. I odma bija prvi! I opet u Austriji dva tjedna iza toga. Valjda od puste želje, ha, ha...

Iako ima europsko U-23 srebro ovo friško iz Taškenta smatra dosadašnjim uspjehom karijere (“ovo su ipak seniori, druga priča skroz”). Zlatko je šesti Hrvat s medaljom na IJF touru, zanimljivo, prvo i jedino zlato do sada osvojio je njegov trener Tomo i to baš u Rio de Janeiru, na Grand Slamu prije pet godina. Izgleda da je taj Rio sretan judašima splitskog Studenta... Marijanović je, inače, osvojio pet medalja na velikim natjecanjima. Pravi čovjek za Kumrića.

Dok ste putovali u Taškent, kakav je bio plan, želje?

- Plan je bija dogurat šta dalje, jer san iša spreman.

I onda si zalega’.

- Prvo san dobija Talijana. Pa me srušila fibra. Nisan moga stat na nogama, dok su se drugi zagrijavali i nabrijavali za borbe ja san sidija na podu. Tomo je reka “ajmo provat još jednu”, dobija san Uzbekistanca, domaćeg borca, petog sa Olimpijskih igara u Londonu i prvaka Azije.

Lansirao ga Taškent

Rusu u polufinalu si izvuka’ polugu, ali za finale s Japancem, gledali smo to na TV, nije bilo ni minimuma snage.

- Bija san mrtav. Zna san da mi je jedina šansa na početku borbe, ali nije on levat... Da san bija zdrav bila bi to druga priča.

U Taškent je putovao u neizvjesnost, sve što napravi dobro je, svaka pobjeda suho zlato. Vratio se s medaljom i 180 bodova koji ga guraju na Olimpijske igre sljedeće godine. Trenutno je unutra.

Što se promijenilo nakon Taškenta u tvome životu? Privatnom i sportskom?

- Počeja san davat intervjue ha, ha! A šta se prominilo... posta san dobar senior. A to je jako teško kad dolaziš iz juniora.

Na Svjetskoj listi si 36., a na onoj važnijoj, za Olimpijske igre, si 23. Kako do Rija?

- Sad san unutra. Ali, mogu još sto puta ispast i upast. Puno je turnira, boduje se ka u tenisu, ovisno o snazi turnira. Uzima se po šest najboljih rezultata iz prošle i ove sezone, s tim da se bodovi iz prošle pripolavljaju. Ona se računa 50 posto, a zadnja pred Igre 100 posto. Moj je veliki hendikep šta u prošloj nisan nastupija jer san bija junior pa plasman u Rio pokušavan izborit samo s bodovima iz ove sezone.

Kalendar je bogat, turniri na sve strane svijeta. Kakav je tvoj raspored?

- Ovaj tjedan smo u Parizu, iza toga u Abu Dhabiju. Za dalje ćemo vidit, ovisi o financijama. Valjda će bit... Tomo sve određuje, on najbolje zna kad i di se triban borit. Nas dvojica o tome uopće ne pričamo, zna se dogodit da mi dan prije kaže “sutra putujemo u Kazahstan”.

Koje su najbolje godine za judaša?

- U lakšim kategorijama je bolje bit mlađi jer triba veća eksplozivnost. A za moju su najbolje godine negdi od 26 do 32.

Sad ti je 21 godina, bude li sve u redu mogao bi tri puta na Olimpijske igre: 2016., 2020., i 2024.?

- I one iza! 2024. ću imat 34 godine, taman. Ja bi na četiri Olimpijske igre!

Prvo na balun i plivanje

Nego Zlatko, odakle te baš u judu?

- Prvo san prova balun i plivanje, a onda san dobija batine u trećem ili četvrtom osnovne, ne sićan se točno, pa san se odlučija naučit tuć. Rekli su mi da je najbolji judo u Studenta i... evo me!

Jesi vratija onome?

- Ha, ha... posli me se Lovre boja.

I brat Marko je judaš a, čujem, i odličan student na medicini?

- Je, inteligentan je momak. Odlučija se za medicinu, ali ga zanima baš sve, prava je enciklopedija podataka. Ne želi zbog studija zapustit judo, on misli da može tako, ali ja mu govorin da neće moć jedno s drugim i samo mu pokažen koliko san dana ove godine bija vanka Splita zbog priprema i turnira. A na faksu je vrhunski, prvu godinu je položija sve s peticama, ima samo jednu četvorku u indeksu.

Braća Kumrić imaju i sestru Jagodu, glumicu, ona je za sada vodeći lik familije po popularnosti. Nikol iz “Larinog izbora” i Sneki iz “Kud puklo da puklo”. Ponosna je na braću judaše pa se u nekoliko intervjua požalila na slabu zastupljenost tog sporta u medijima “ni blizu kao nogomet”. E pa, Jagodo, evo intervjua na tri stranice! Ipak se (o)kreće.

Jer, biće toga još, očito. Tek mu je 21 godina, a već osvaja medalje, blizu je plasmana na Olimpijske igre. A kad dođe u Rio...

- ... kad se plasiraš skaču ambicije. Mislim da bi moga bit prvi na Olimpijadi, viruj ti meni! Ima vrhunskih boraca, ali znam da mogu dobit svakoga od njih.

Eto. A prije dvije godine je bilo “zaboravi sport, pomoli se Bogu da ne ostaneš invalid”...

marko bilić
foto: vojko bašić / cropix

STRUČNO OKO Tomislav Marijanović, Zlatkov trener

Zlatko ima sve karakteristike da bude vrhunski judaš, usudio bih se reći da bi mogao biti naš najbolji judaš ikada. Naravno, bude li sve u redu sa zdravljem.

Visoko je tehnički potkovan, mentalna snaga mu je nevjerojatna. Judu je posvećen tisuću, a ne sto posto, od spavanja, prehrane, odmora, treninga... U Hrvatskoj još nisam vidio judaša koji se više posvetio judu nego on, judaša koji voli trenirati kao on, kojemu judo nije obaveza nego zadovoljstvo, koji na trening dolazi s osmijehom u šest ujutro i u devet navečer, bez razlike. To isto sam pročitao i u intervjuu Ante Kostelića kada je govorio o Ivici...

On je sada poluformiran svjetski borac. Za biti formiran borac svjetske razine potrebna mu je konstanta na velikim natjecanjima, da bude stalno u finalnom bloku, u prvih pet. Njegov napredak zadnje dvije-tri godine je enorman, ne usudim se ni prognozirati koliko daleko može...

Problem je malo ta njegova alergija na pelud i sve što cvijeta i leti, znali smo zbog toga trenirati i na parkingu na Lovrincu. Uz to, još moramo raditi na snazi i izdržljivosti. Tehnika nam je prioritet, dok snagu i izdržljivost dobiješ i kroz borbe. U teretanu možeš i sa 28 godina, za tehniku je tada kasno.

Prelazak iz juniora u seniore težak je i najboljima, Zlatko je krenuo vrhunski. Ako se plasira na Olimpijske igre u Rio bit će opasan i tamo, neće nikome biti lako s njim. Za koju godinu mogao bi dominirati.

Tominih par brzih o Zlatku

Najveći adut mu je: upornost
Mora poraditi na: taktici, izdržljivosti i snazi
Karakter: što zacrta to će i ostvariti, taj nikada ne odustaje
Karijera: uzet će svjetsku ili olimpijsku medalju
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEZAUSTAVLJIVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-12 12:32:35 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-12 14:20:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-12 14:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6636 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/12/Sport/kum00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8353174 Threads: 3 Questions: 1713242952 Slow queries: 5115310 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113201099 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/zivot-mu-je-visio-o-koncu-a-sada-sanja-medalju-u-riju-289395 [printLink] => /sport/ostalo/zivot-mu-je-visio-o-koncu-a-sada-sanja-medalju-u-riju-289395?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227052 [name] => ZlatkoKumrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatkokumric [link] => /tag/zlatkokumric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEZAUSTAVLJIVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Život mu je visio o koncu, a sada sanja medalju u Riju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-00-10-11-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/12/Sport/kum00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/12/Sport/kum00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Dijagnoza je bila ajme majko, rekli su mu da sport može zaboraviti, da se pomoli Bogu da ne ostane invalid. Situacija je bila kritična, povratak “normalnom životu” bio je jedina želja tih dana. Momku od 19 godina u trenu se srušio cijeli svijet...

Dvije godine poslije, prošloga tjedna, Zlatko Kumrić je osvojio srebro na Grand prixu u Taškentu, postao tek šesti Hrvat s medaljom i na dobrom je putu da izbori Olimpijske igre u Riju 2016. Kažu, kunu se, da će biti “najbolji hrvatski judaš ikada”, da će u karijeri osvajati velike medalje, najveće. On sam najavljuje zlatnu olimpijsku i nastupe na čak četiri Olimpijske igre!

Naravno, “ako bude zdravlja i ne bude ozljeda”. A to je, izgleda, jedino što ga može zaustaviti, ne daj Bože. Čudo je kako se na njega lijepe zdravstveni problemi. Malo što je preživio tu dramu od prije dvije godine nego ga je i sad u Taškentu opet srušila visoka temperatura, usred turnira. Ne pušća ga i gotovo! Onako klonuo i malaksao uzeo je srebro...

Alergičan na sve što leti

I to nije sve, Zlatko je, otkrio mi je njegov trener Tomislav Marijanović, alergičan na sve moguće vrste peluda, na “sve što leti zrakom”.

- Zbog toga ne smije trčati na Marjanu jer bi tamo pokupija sve živo. Uvijek moramo paziti gdje i kada trči i trenira, toliko je osjetljiv da bi pokupija alergiju i na dva cvita u pitaru – pokušava Tomo šalom izbiti nevolju.

I sad zamislite da nema svih tih problema!? Kad je takav, bolestan i alergičan, uzeo seniorsko srebro u Taškentu gdje će mu biti kraj bude li zdrav? Jer, momak je “zvir”, 96 kila mišića na 190 cm visine, a karakter samo takav. Nesalomljiv, pobjednički. Uostalom, vidjet ćete...

- Dogodilo se to 2013-e. Taman me krenilo, posta san državni prvak... U Zagrebu san se priprema za Svjetsko juniorsko iako nisan triba ić jer san bija bolestan. Uvatila me slabost, trznija san par aspirina, a već san bija na Sumamedu, nije pomoglo. Oko šest uri popodne san se probudija, fibra tuče, u prsima boli ajme... Odvelo me na Hitnu, zalega san u bolnici.

Dijagnoza?

- Upala srčanog mišića i srčane ovojnice. Pokupija san negdi virus. Bolest se različito razvija kod ljudi, nekima ne bude ništa, a neki za tri miseca završe na transplataciji srca. “Srića” da mi se to dogodilo u Zagrebu jer su mi sve dijagnosticirali u 45 minuti, a mome kumu koji je to isto ima u Splitu su otkrili tek nakon misec i po.

‘Pokusni kunić’

Šok i nevjerica...

- Problem je šta se o toj bolesti ne zna puno. Dok san u Zagrebu leža u bolnici na medicinskome fakultetu su prekidali planirana predavanja da bi učili o ovome jer “imaju bolesnika”. To je bija šou, ha, ha, ležin u bolnici, a grupe studenata dolaze učit na meni o toj bolesti. Rekli su mi da san im glavna tema na faksu!

Sad se smiješ, ali onda ti nije bilo do smijanja...

- Ma horor, katastrofa! Doktor mi je reka “sport možeš zaboravit, budi sritan ako se vratiš normalnome životu, šta si trenira, trenira si”. Reka mi je i da se pomolin Bogu da ne ostanem invalid...

Koji ti je film tada bio u glavi, o čemu si razmišljao?

- A bomba, šta će mi drugo bit u glavi!? Judo mi je sve, da’ san sve u to, školu san otkanta, doma su mi se prilagodili... Moraš tako, ili si gori ili doli, nema sredine. I onda mi to kažu. Nisu mi rekli “možda”, nego “gotovo”!

Da je bilo tako, da si morao prestati trenirati judo, što bi radio u životu? Jesi li i o tome razmišljao dok si ležeći u bolnici čekao vijesti?

- Prošlo mi je milijun filmova kroz glavu, bolje ne pitaj. Vjerojatno bi iša u neki privatni biznis jer nikad ne bi radija za fiksnu plaću. Je da je teško, ali si svoj na svome. Ako si sposoban uspit ćeš, ako nisi past ćeš doli. Ili jesi ili nisi.

Iglom ravno u srce

I možda, dogodi se čudo. Kao u Gibonnijevoj pjesmi. Nakon pet dana ponovo su mu radili ultrazvuk, nova dijagnoza “funkcija srca normalna”!

- Doktor je reka “čudo, nemoguće”.

Terapija je bila strogo mirovanje i kljukanje tabletama. Puls se nije smio dizati, radili su mu milijun pretraga, biopsiju srca.

- To je bilo najgore. Ubode te u preponu i onda ti iglu kroz tilo gura do srca.

Strogo mirovanje, biće si nabacija kila?

- Brate, deset kila! Sa 90 san doša na 100! Prva dva dana mi nije bilo do ničega, a kad mi se apetit otvorija samo su nosili... Slatko, slano, nema stajanja!

Trenirati je počeo nakon tri mjeseca. Skroz lagano, malo pomalo. Kako je nabacio kila trener Tomo mu je rekao “aj ti u sto”. U težu kategoriju, nije htio da Zlatko skida kilograme jer mu je imunitet ionako oslabio.

- Otiša san u Rumunjsku, na Europski kup za juniore. I odma bija prvi! I opet u Austriji dva tjedna iza toga. Valjda od puste želje, ha, ha...

Iako ima europsko U-23 srebro ovo friško iz Taškenta smatra dosadašnjim uspjehom karijere (“ovo su ipak seniori, druga priča skroz”). Zlatko je šesti Hrvat s medaljom na IJF touru, zanimljivo, prvo i jedino zlato do sada osvojio je njegov trener Tomo i to baš u Rio de Janeiru, na Grand Slamu prije pet godina. Izgleda da je taj Rio sretan judašima splitskog Studenta... Marijanović je, inače, osvojio pet medalja na velikim natjecanjima. Pravi čovjek za Kumrića.

Dok ste putovali u Taškent, kakav je bio plan, želje?

- Plan je bija dogurat šta dalje, jer san iša spreman.

I onda si zalega’.

- Prvo san dobija Talijana. Pa me srušila fibra. Nisan moga stat na nogama, dok su se drugi zagrijavali i nabrijavali za borbe ja san sidija na podu. Tomo je reka “ajmo provat još jednu”, dobija san Uzbekistanca, domaćeg borca, petog sa Olimpijskih igara u Londonu i prvaka Azije.

Lansirao ga Taškent

Rusu u polufinalu si izvuka’ polugu, ali za finale s Japancem, gledali smo to na TV, nije bilo ni minimuma snage.

- Bija san mrtav. Zna san da mi je jedina šansa na početku borbe, ali nije on levat... Da san bija zdrav bila bi to druga priča.

U Taškent je putovao u neizvjesnost, sve što napravi dobro je, svaka pobjeda suho zlato. Vratio se s medaljom i 180 bodova koji ga guraju na Olimpijske igre sljedeće godine. Trenutno je unutra.

Što se promijenilo nakon Taškenta u tvome životu? Privatnom i sportskom?

- Počeja san davat intervjue ha, ha! A šta se prominilo... posta san dobar senior. A to je jako teško kad dolaziš iz juniora.

Na Svjetskoj listi si 36., a na onoj važnijoj, za Olimpijske igre, si 23. Kako do Rija?

- Sad san unutra. Ali, mogu još sto puta ispast i upast. Puno je turnira, boduje se ka u tenisu, ovisno o snazi turnira. Uzima se po šest najboljih rezultata iz prošle i ove sezone, s tim da se bodovi iz prošle pripolavljaju. Ona se računa 50 posto, a zadnja pred Igre 100 posto. Moj je veliki hendikep šta u prošloj nisan nastupija jer san bija junior pa plasman u Rio pokušavan izborit samo s bodovima iz ove sezone.

Kalendar je bogat, turniri na sve strane svijeta. Kakav je tvoj raspored?

- Ovaj tjedan smo u Parizu, iza toga u Abu Dhabiju. Za dalje ćemo vidit, ovisi o financijama. Valjda će bit... Tomo sve određuje, on najbolje zna kad i di se triban borit. Nas dvojica o tome uopće ne pričamo, zna se dogodit da mi dan prije kaže “sutra putujemo u Kazahstan”.

Koje su najbolje godine za judaša?

- U lakšim kategorijama je bolje bit mlađi jer triba veća eksplozivnost. A za moju su najbolje godine negdi od 26 do 32.

Sad ti je 21 godina, bude li sve u redu mogao bi tri puta na Olimpijske igre: 2016., 2020., i 2024.?

- I one iza! 2024. ću imat 34 godine, taman. Ja bi na četiri Olimpijske igre!

Prvo na balun i plivanje

Nego Zlatko, odakle te baš u judu?

- Prvo san prova balun i plivanje, a onda san dobija batine u trećem ili četvrtom osnovne, ne sićan se točno, pa san se odlučija naučit tuć. Rekli su mi da je najbolji judo u Studenta i... evo me!

Jesi vratija onome?

- Ha, ha... posli me se Lovre boja.

I brat Marko je judaš a, čujem, i odličan student na medicini?

- Je, inteligentan je momak. Odlučija se za medicinu, ali ga zanima baš sve, prava je enciklopedija podataka. Ne želi zbog studija zapustit judo, on misli da može tako, ali ja mu govorin da neće moć jedno s drugim i samo mu pokažen koliko san dana ove godine bija vanka Splita zbog priprema i turnira. A na faksu je vrhunski, prvu godinu je položija sve s peticama, ima samo jednu četvorku u indeksu.

Braća Kumrić imaju i sestru Jagodu, glumicu, ona je za sada vodeći lik familije po popularnosti. Nikol iz “Larinog izbora” i Sneki iz “Kud puklo da puklo”. Ponosna je na braću judaše pa se u nekoliko intervjua požalila na slabu zastupljenost tog sporta u medijima “ni blizu kao nogomet”. E pa, Jagodo, evo intervjua na tri stranice! Ipak se (o)kreće.

Jer, biće toga još, očito. Tek mu je 21 godina, a već osvaja medalje, blizu je plasmana na Olimpijske igre. A kad dođe u Rio...

- ... kad se plasiraš skaču ambicije. Mislim da bi moga bit prvi na Olimpijadi, viruj ti meni! Ima vrhunskih boraca, ali znam da mogu dobit svakoga od njih.

Eto. A prije dvije godine je bilo “zaboravi sport, pomoli se Bogu da ne ostaneš invalid”...

marko bilić
foto: vojko bašić / cropix

STRUČNO OKO Tomislav Marijanović, Zlatkov trener

Zlatko ima sve karakteristike da bude vrhunski judaš, usudio bih se reći da bi mogao biti naš najbolji judaš ikada. Naravno, bude li sve u redu sa zdravljem.

Visoko je tehnički potkovan, mentalna snaga mu je nevjerojatna. Judu je posvećen tisuću, a ne sto posto, od spavanja, prehrane, odmora, treninga... U Hrvatskoj još nisam vidio judaša koji se više posvetio judu nego on, judaša koji voli trenirati kao on, kojemu judo nije obaveza nego zadovoljstvo, koji na trening dolazi s osmijehom u šest ujutro i u devet navečer, bez razlike. To isto sam pročitao i u intervjuu Ante Kostelića kada je govorio o Ivici...

On je sada poluformiran svjetski borac. Za biti formiran borac svjetske razine potrebna mu je konstanta na velikim natjecanjima, da bude stalno u finalnom bloku, u prvih pet. Njegov napredak zadnje dvije-tri godine je enorman, ne usudim se ni prognozirati koliko daleko može...

Problem je malo ta njegova alergija na pelud i sve što cvijeta i leti, znali smo zbog toga trenirati i na parkingu na Lovrincu. Uz to, još moramo raditi na snazi i izdržljivosti. Tehnika nam je prioritet, dok snagu i izdržljivost dobiješ i kroz borbe. U teretanu možeš i sa 28 godina, za tehniku je tada kasno.

Prelazak iz juniora u seniore težak je i najboljima, Zlatko je krenuo vrhunski. Ako se plasira na Olimpijske igre u Rio bit će opasan i tamo, neće nikome biti lako s njim. Za koju godinu mogao bi dominirati.

Tominih par brzih o Zlatku

Najveći adut mu je: upornost
Mora poraditi na: taktici, izdržljivosti i snazi
Karakter: što zacrta to će i ostvariti, taj nikada ne odustaje
Karijera: uzet će svjetsku ili olimpijsku medalju
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/zivot-mu-je-visio-o-koncu-a-sada-sanja-medalju-u-riju-289395 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1798fdb19d6c99d4ac75426fbc3788a6baf9142 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDivot+mu+je+visio+o+koncu%2C+a+sada+sanja+medalju+u+Riju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzivot-mu-je-visio-o-koncu-a-sada-sanja-medalju-u-riju-289395 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzivot-mu-je-visio-o-koncu-a-sada-sanja-medalju-u-riju-289395 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEZAUSTAVLJIVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloNEZAUSTAVLJIVI

Život mu je visio o koncu, a sada sanja medalju u Riju

Piše PSD.
12. listopada 2015. - 16:19
Dijagnoza je bila ajme majko, rekli su mu da sport može zaboraviti, da se pomoli Bogu da ne ostane invalid. Situacija je bila kritična, povratak “normalnom životu” bio je jedina želja tih dana. Momku od 19 godina u trenu se srušio cijeli svijet...

Dvije godine poslije, prošloga tjedna, Zlatko Kumrić je osvojio srebro na Grand prixu u Taškentu, postao tek šesti Hrvat s medaljom i na dobrom je putu da izbori Olimpijske igre u Riju 2016. Kažu, kunu se, da će biti “najbolji hrvatski judaš ikada”, da će u karijeri osvajati velike medalje, najveće. On sam najavljuje zlatnu olimpijsku i nastupe na čak četiri Olimpijske igre!

Naravno, “ako bude zdravlja i ne bude ozljeda”. A to je, izgleda, jedino što ga može zaustaviti, ne daj Bože. Čudo je kako se na njega lijepe zdravst...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 02:10