StoryEditorOCM
Ostalodaleko od najboljeg

Tepaju mu kao ‘najzgodnijem Hrvatu‘, ali sin poznatog političara rano je završio svoj nastup na Olimpijskim igrama

Piše HINA, Sport SD
30. srpnja 2024. - 12:36

Hrvatski rekorder na 100 m slobodno, 26-godišnji Zagrepčanin Nikola Miljenić (26) ostao je bez plasmana u polufinale te discipline na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon što je u svojoj kvalifikacijskoj skupini osvojio posljednje, osmo mjesto s rezultatom 49.34 sekundi.

Miljenić je bio daleko od svog državnog rekorda (48.13) postavljenog ove godine, a njegovo je vrijeme lošije i od rezultata koji je imao prije tri godine u svom olimpijskom debiju u Tokiju (49.25), gdje je u kvalifikacijama osvojio 28. mjesto.

U Parizu je završio na 33. mjestu u konkurenciji 79 plivača, a za plasman u polufinale trebalo je plivati 48.41 sekundi. U utorak će u bazen i Jana Pavalić u kvalifikacijama na 100 m slobodno.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Poznati otac mu nije uteg

Nikola je sin bivšeg ministar pravosuđa i predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske Orsata Miljenića. O odnosu s ocem, jednom prilikom je rekao:

- Ne smeta me što me mediji predstavljao kao sina Orsata Miljenića, ali na neki način htio bih da me već krenu predstavljati s mojim imenom, jer mi u plivanju on nije mogao pomoći. To sam ja protiv sekundi, tako da sve što sam postigao sam postigao za sebe. Znam da se to ne može izbjeći – kazao je plivač Nikola.

Nije tajna kako je Miljenić miljenik pripadnica ljepšeg spola, koje luduju za njim, no njemu je trenutno jedino na pameti - plivanje.

- Pet sati dnevno provodim trenirajući “na suhom”, u teretani. Snaga, izdržljivost i mobilnost su baza. Radim sklekove, trbušnjake, plankove, jer ovaj se rezultat ne može postići samo plivanjem. U zadnjem ciklusu priprema za Olimpijske igre imam dva treninga dnevno u bazenu. Ustajem prije no što bih htio, već u šest ujutro. To mi ne odgovara jer san mi je najvažniji pa moram leći već oko 22 sata. Život sam podredio plivačkom režimu i kada god se dogovorim s prijateljima za druženje, u devet navečer odlazim doma kako bi ispoštovao svoj raspored. To mi je bilo puno teže kad sam bio mlađi, znao sam ostati s društvom i mislim da je trebalo biti tako, no sada su mi drugačiji prioriteti - rekao je Nikola uoči Igara u Parizu.

Ovo mu je bio drugi nastup na najvećem sportskom natjecanju, ali nažalost danas nije bio na svojoj pravoj razini.

Tepaju mu kao ‘najzgodnijem Hrvatu‘, ali on je puno više: olimpijac, magistar poduzetništva i inovacija nam se otvorio

image

Nikola Miljenić

Cropix/
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Philip Fong/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 05:28