StoryEditorOCM
Ostaloprva za hrvatsku!

Romansa iz Bjelovara, ženi Petri sigurno je lakše, jer muža nema doma 200 dana godišnje, ali sad ima olimpijsku medalju

Piše I. M.
29. srpnja 2024. - 13:14

Hrvatska je osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu! Broncu je uzeo Miran Maričić u finalu zračna puške na 10 metara s ovojenih 230 bodova. Veliki rezultat za hrvatsko streljaštvo i 27- godišnjeg olimpijca iz Bjelovara kojemu su ovo druge Igre. Debitantski nastup imao je prije tri godine u Tokiju, ali Pariz će mu sigurno ostati u ljepšem sjećanju.

"Vagao" je tamo 2008. godine između nogometa i "puške". I izgleda kako je dobro odabrao.

- Sa streljaštvom sam počeo 2008. godine, s 11 godina. Tada je puška bila skoro veća od mene, pa sam iz tog razloga trebao pucati s onom najmanjom neko vrijeme. Taman je to bio prijelaz iz četvrtog u peti osnovne. Tada sam razmišljao hoću li nastaviti s nogometom, ali odabrao sam ovaj put. To je bila dobra odluka - jednom prilikom, rekao je Maričić. 

image
Alain Jocard/Afp

Dakle, put ga je kao i većinu dječaka u Hrvatskoj prvo odveo na nogometne travnjake. Ništa čudno, ništa novo, ali s ovom medaljom potvrdio je kako s odabirom kasnije nije pogriješio.

- U to vrijeme je Petar Gorša bio svjetski viceprvak i to me potaknulo da dođem u streljanu, na nagovor brata. Uživao sam u tim treninizima i mislim da je to najbitnije kod mladih ljudih. Da najprije uživate u tome što radite. Nakon nekog vremena krenuli smo se natjecati i pstao sam sve bolji. Dobio sam novu pušku i bolju opremu, a to me motiviralo da budem još bolji – dodao je osvajač brončane olimpijske medalje iz Pariza.

image
Alain Jocard/Afp

Nakon završrenog fakulteta u kojem je stekao titulu "bakalara" informatike, morao je birati između struke i sporta.

- Odlučio sam se za teži put, jer nema me doma do 200 dana godišnje zbog brojnih priprema i natjecanja.

O njegovom privatnom ne zna se puno, osim da je sretno oženjen sa suprugom Petrom. 

A Miranov put do Pariza bio je trnovit. U "fotofinišu" je uzeo svoju vizu za najveće sportsko natjecanje. Olimpijsku kvotu ostvario je gađajući trostav na Europskom prvenstvu kojem je domaćin bio Osijek. Malo je neobično bilo, jer se Maričić usprkos odličnom nastupu nije izborio za nastup u finalu u koje ide osam najboljih. On je bio na 11. mjestu, ali su se "karte" tako složile da je i s tom pozicijom izborio olimpijsku kvotu. 

Nadodajmo kako je Petar Gorša (36) također bio u finalu, ali nije stigao do medalje. Pete olimpijske igre za još jednog Bjelovarčanina, koji je zauzeo šesto mjesto sa 165.6 bodova. 

image
Alain Jocard/Afp
image

(FromL) Silver medalist, Sweden‘s Victor Lindgren, gold medalist China‘s Sheng Lihao and bronze medalist Croatia‘s Miran Maricic pose on the podium at the end of the shooting 10m air rifle men‘s final during the Paris 2024 Olympic Games at Chateauroux Shooting Centre on July 29, 2024. (Photo by ALAIN JOCARD/AFP)

Alain Jocard/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 22:14