StoryEditorOCM
Ostaloolimpijska norma

Zakon braće u hrvatskom veslanju, Sinkovići povukli nezapamćen potez i braću Lončarić izbacili iz igre

Piše Renata Beluhan/SN
13. studenog 2023. - 15:34

Kad su u jesen 2016., tri mjeseca nakon što su osvojili olimpijsko zlato u dvojcu na pariće, objavili da prelaze u dvojac ‘bez‘ bio je to veliki šok. Kad su nakon olimpijskog zlata u dvojcu ‘bez‘ u Tokiju objavili kako se vraćaju u dvojac na pariće to je bilo određeno iznenađenje, ali mnogo manje jer su uvijek isticali kako se bolje osjećaju s dva vesla u rukama. Bez obzira na sve medalje osvojene s jednim veslom, a i u toj disciplini su osvojili - sve. I sad, sedam godina nakon prve potpuno neočekivane odluke, evo i druge jednako neočekivane.

Valent i Martin Sinković se vraćaju u dvojac ‘bez‘ i u njemu će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu idućeg ljeta.

Zašto?

- Jednostavno mislimo da je veća šansa za zlato u dvojcu ‘bez‘ - kaže Martin Sinković i nastavlja objašnjenje:

- Valent je tijekom godišnjeg razmišljao o tome, predložio meni, a ja sam se složio s njegovim mišljenjem da imamo veće šanse uzeti zlato u dvojcu ‘bez‘ nego u dvojcu na pariće i onda smo se odlučili vratiti.

I dalje vas zanima samo zlato, nakon svih vaših medalja? Toliko da se odlučite na ovakav potez?

- Nije isključivo zlato, ali želimo najveću šansu za zlato, to definitivno. Nećemo se pomiriti sa srebrom unaprijed, ajmo tako reći.

To znači da mislite kako nemate šansu osvojiti olimpijsko zlato u dvojcu na pariće?

- Mislimo da je veća šansa u dvojcu ‘bez‘. Imamo malo vremena, ali vjerujemo da možemo.

Sinkovići su 2022. na Svjetskom prvenstvu u Račicama ostali bez medalje (4. mjesto), prvi put nakon što su 2010. započeli niz zlatom osvojenim u četvercu na pariće. Ove godine su na SP u Beogradu bili srebrni iza Nizozemaca Stefana Broeninka i Melvina Twellaara i jasno je kako upravo njih smatraju preprekom koja im je trenutačno previsoka.

image

Patrik i Anton Lončarić

Davor Pongracic/Cropix

Kako je reagirao trener Nikola Bralić kad ste ga obavijestili da se želite vratiti u dvojac ‘bez‘?

- Trener Bralić nije bio sretan. Rekao je da će podržati što god odlučimo i da nam neće proturječiti, ali ne mogu reći da je bio za promjenu odmah na prvu.

Na Svjetskom prvenstvu u godini uoči Igara olimpijske kvote se osvajaju za državu što znači da se može promijeniti cijela posada ili dio posade u odnosu na onu koja je sjedila u čamcu kad je norma/kvota izborena. Hrvatska ima tri izborene norme za Pariz - Damir Martin ju je osigurao u samcu, braća Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće, a Patrik i Anton Lončarić u dvojcu ‘bez‘.

Odluka Sinkovića znači da blizanci Lončarić sigurno neće ići na Igre u disciplini u kojoj su ih izborili. Kako su oni reagirali?

- Lončarići su nam i isto dali podršku. Naravno da su nam rekli kako im nije svejedno što je i razumljivo, ali su isto tako rekli da razumiju našu odluku.

Ali može se dogoditi da oni uopće ne odu na Igre?

- Ne. Oni će ići u dublu, a mi u dvojcu, neće izgubiti olimpijski nastup. Da se razumijemo, nikad ne bismo ovo napravili kad bi to značilo da ih izbacujemo s Igara. Ne bismo uopće ni pomislili na to jer smo prije svega ljudi, a onda sportaši i veslači. Naravno da im nije svejedno, trenirali su dugo u dvojcu ‘bez‘ i izborili su olimpijsku normu u njemu. Oni su se pošteno izborili za odlazak u Pariz i to im pravo nitko ne smije uzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:41