StoryEditor
Ostalobravo, momci!

Za splitski futsal nema straha: svečano dočekani srebrni mladići s Europskog prvenstva u Rigi

Piše Vedran Babić
20. rujna 2019. - 17:22

Za budućnost splitskog futsala ne treba strahovati. Europsko prvenstvo do 19 godina u Latviji na kojem je Hrvatska uzela srebro to je najbolje pokazalo. Naime, kičmu te momčadi čine čak šestorica igrača iz FC Split čija je akademija godinama dominantna u našoj zemlji.

Toj šestorici u čast – Nikoli Čizmiću, Josipu Jurlini, Jakovu Hrstiću, Vicku Radiću, Toniju Rendiću i Boži Sučiću – organiziran je doček i neformalno druženje u svečanom salonu Sportskog centra na Gripama. Izostao je jedino Jurlina, a svima ostalima čelnici kluba (Zoran Mamić, Milan Čagalj, Denis Kosor...) čestitali su na povijesnom uspjehu i uručili poklone. Dečki su talentirani, toga je sada svjesna cijela Europa, no sada im slijedi najteži korak – prijelaz u seniorski futsal.

Neki su ga već osjetili, poput Čizmića kojemu je ove sezone novi trener Teo Strunje dao ulogu „jedinice“.

- Biti prvi vratar Splita velika je stvar, a budući da je liga nikad izjednačenija vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat. Klub je napravio pravi potez dovođenjem Miše Lončara za trenera vratara – kaže Čizmić koji će u listopadu napuniti tek 19 godina.

U Splitu je učio od vrsnih vratara poput Jukića, Luketina i Stojkića te kaže kako je on mješavina njih trojice. Do 15. godine bavio se nogometom, između ostalih i u Hajduku, a onda se prebacio u futsal. Nije pogriješio. 

Osvrnuo se Čizmić na Euro u Rigi.

- Napravili smo čudo. Vodila nas je želja, glava, borbenost, srce za domovinu. Španjolci su ipak klasa, ali iza nas su ostale zemlje koje ulažu veliki novac u futsal poput Portugala, Rusije i Ukrajine.

Popričali smo i s Božom Sučićem, našim najboljim strijelcem s tri pogotka.

- Španjolska nije talentiranija od nas, ali tamo se bolje radi i futsal je njima značajniji nego nama. Znali smo da imamo kvalitetu, ali o finalu smo mogli samo maštati. Bacali smo se na glavu, a u polufinalu (op.a. protiv Portugala) malo nas je nagradilo. Nakon Ukrajine smo najviše slavili, to mi je bio najljepši trenutak – veli Sučić kojemu su uzori bivši igrači Splita Josip Suton i Tihomir Novak.

I Sučić se ove sezone nada većoj minutaži u prvoj momčadi.

- Već smo osjetili seniorski futsal iako znamo da je to viša razina. Imamo super trenera i vrhunski radimo. Nema straha za splitski futsal.

#FC SPLIT

Izdvojeno

09. srpanj 2020 11:21