StoryEditorOCM

Za OI u Parizu potvrđeni Jurišić, Pravdica, Stojković i Šapina

Piše hina
21. svibnja 2024. - 22:31

Nešto više od dva mjeseca do svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu Hrvatska ima 57 evidentnih olimpijskih kandidata, a novopotvrđeni na temelju ostvarenih normi su Filip Jurišić (jedrenje) i Filip Pravdica (atletika) te Lena Stojković i Ivan Šapina (tekvondo).

To je najvažnija informacija koja se mogla čuti na 67. sjednici Vijeća HOO-a, održanoj u Zagrebu pod predsjedavanjem HOO-ova čelnika Zlatka Mateše.

Prema procjeni Ureda za olimpijski program HOO-a, veći priljev evidentnih kandidata očekuje se iz džuda i tenisa te  možebitno košarke uoči samih Igara, a procijenjeni broj 70 do 75 sportaša i sportašica - s košarkašima bi narastao i na 85. Prema HOO-ovu pravilniku, čak 12 hrvatskih sportašica i sportaša s 30. travnja ostalo je bez statusa potencijalnog olimpijskog kandidata zbog propuštene mogućnosti kvalifikacija na pariške Igre, a predvodi ih legendarni Tonči Stipanović, dvostruki olimpijski doprvak u jedrenju.

U razvojnim programima HOO-a također je bilo izmjena i dopuna. U RZ-u I od 1. svibnja novi su korisnici Matej Marton (boks) i Marta Tudor (jedrenje). Proslavljeni gimnastičar Filip Ude od 1. svibnja je korisnik RZ-a III, kao i Helena Kičema iz tekvondoa. U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera prihvaćen je zahtjev Hrvatskog stolnoteniskog saveza za uvrštenje Dragutina Šurbeka u kategoriju,,kvalitetnih trenera". Prihvaćen je i zahtjev Hrvatskog tekvondo saveza za izlazak trenera Tonija Tomasa iz HOO-ova trenerskog programa jer je došlo do raskida ugovora s HTS-om. On ostaje raditi u volonterskom statusu, a u pozadini svega želja je njegova Saveza da mu omogući međunarodnu afirmaciju.

Iz izvješća HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta - na čak 60 stranica, prihvaćeni su prijedlozi Radne skupine o dodjeli financijskih sredstava korisnicima programa,,Aktivne zajednice" i korisnicima programa,,Od sportske škole do Olimpijskih igara" za 2024. godinu. Iz prve skupine „zeleno svjetlo“ su dobila 32, a iz druge skupine 42 zahtjeva.

Podržana su i tri prijedloga Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO-a za sufinanciranje multimedijskog - igrani film o Draženu Petroviću u režiji Danila Šerbedžije i dvaju izdavačkih projekata -knjiga Sandre Paović „Volim život“ i autobiografija Josipa Čopa „Petica“.

Članovi Vijeća HOO-a usuglasili su se o dodjeli pokroviteljstva Hrvatskog olimpijskog odbora: konjičkim utrkama galopskog sporta u 2024. godini - XX. Trial Stakes, Hrvatski galopski Derby, St. Leger i Memorijal dr. Franje Tuđmana, potom stručnoj konferenciji u Sisku Sportska rekreacija u funkciji promicanja zdravog načina života svih generacija, 22. i 23. studenoga 2024. godine, te Domoljubno-sportskoj akciji 4. etapni ultramaraton Savudrija - Petrinja 2024., kojeg će ultramaratonac Branko Šubić istrčati od 31. srpnja do 6. kolovoza.

Nova sjednica Vijeća HOO-a održat će se 12. lipnja, a njoj će prethoditi dodjela HOO-ove Nagrade „Milan Neralić“ po prvi put u njegovu rodnom Slunju 29. svibnja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 15:29