StoryEditor
Ostalospecijalist sportske medicine

Vladimir Ivančev: Preventivni pregledi važni su i za rekreativce

30. prosinca 2016. - 22:50
05-2016_CROPIX_izbor21

Nakon smrti talijanske odbojkašice Martine Hauber, za komentar događaja zatražili smo stručno mišljenje.

Dr. Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu, specijalist sportske medicine, objasnio nam je:

- Ironija ovog slučaja jest da se dogodio u Italiji, državi koja je napravila najviše u prevenciji nagle srčane smrti kod sportaša. To nam samo govori kako zdravstvena skrb sportaša mora biti stalni proces, bez obzira na dob i razinu natjecanja. Neophodno bi bilo, što je i preporuka Hrvatskog društva za sportsku medicinu, provoditi preglede i sportaša rekreativaca, a osobito onih koji se bave zdravstveno usmjerenim oblicima tjelesnog vježbanja.

Dr. Ivančev kaže:

- Naglom srčanom smrti nazivamo svaki smrtni ishod povezan sa srcem nastao unutar sat vremena od pojave prvih simptoma. A to su bol ili probadanje u prsima s mogućim širenjem u vrat ili ruke, zaduha, moguće iznenadne poremetnje vida, ravnoteže, svijesti... U populaciji sportaša je izravno povezana s trenutnom sportskom aktivnošću; bio to trening, utakmica ili natjecanje. Najčešći uzroci kod sportaša su određene prirođene, dakle genetske ili stečene pak anomalije srca, vezane uz srčani mišić, provodni sustav srca ili srčane krvne žile.

Upozorenje:

- Jedini, dokazano, pravi put u prevenciji smrtnih slučajeva su redoviti zdravstveni pregledi sportaša od strane specijalista sportske medicine. Kvalitetna anamneza, klinički pregled i obavezni EKG nalaz u mirovanju su osnova preventivnog pregleda. U slučaju sumnje na određene rizične čimbenike, sportaši se upućuju na daljnju složeniju kardiološku obradu, ultrazvuk srca, Holter, EKG i drugo. Ljudi nisu dovoljno upućeni da se moraju preventivno pregledavati i kad su samo rekreativci, a ne vrhunski sportaši. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 20:56