StoryEditorOCM
Ostalosvjetska elita

Više od dvjetsto veslača ovog vikenda na prvoj regati Svjetskog kupa na Jarunu, među njima i četiri hrvatske posade

Piše Hina
2. svibnja 2023. - 16:53

Zagrebački Jarun od petka do nedjelje bit će domaćin prve ovogodišnje regati Svjetskog kupa u veslanju na kojoj se očekuje nastup više od 200 veslača iz 29 zemalja među kojima će biti sedmero najboljih hrvatskih predstavnika.

Hrvatske snage predvodit će olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće, a uz njih će veslati i Damir Martin u samcu, sestre Ivana i Josipa Jurković te braća Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara.

Zagrebačka regata će biti prilika posadama da provjere koliko su napredovali u treninzima izvan sezone te da pronađu svoj zamah u ovoj važnoj natjecateljskoj godini koja će kulminirati Svjetskim prvenstvom u veslanju gdje će ujedno biti prva prilika da se čamci kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu 2024.

- Hvala svima koji su omogućili da se Svjetski kup opet održi u Zagrebu, da možemo nastupati pred domaćom publikom. Oduvijek nam je san na domaćem terenu predstavljati svoju zemlju i pokazati svima plodove svog napornog rada. Želja nam je opet biti na postolju, kao i 2021. godine, i ja se nadam da ćemo to uspjeti i ostvariti, tim više što nas je ove sezone i zdravlje poslužilo. Pozvala bih sve da nas dođu podržati u što većem broju, da pokažu koliko su dobri navijači, a mi ćemo zauzvrat pokazati koliko smo se kroz cijelu godinu trudili - rekla je Josipa Jurković.

- Očekujemo 223 veslača koji će nastupiti u 121 posadi. Nadamo se lijepom vremenu za razliku od prije dvije godine kada nas je vjetar natjerao da malo skratimo program, a isto tako ove godine više nemamo Covid mjera pa očekujemo da će gledatelji doći u velikom broju bodriti naše veslačice i veslače. Očekujemo vrlo zanimljive i atraktivne utrke, pogotovo ove finalne koje će se održati u nedjelju - kazao je direktor regate Goran Fruk.

Regatu je najavio i državni tajnik u Ministarstvu za turizam i sport Tomislav Družak:

- Ovo će biti odlična uvertira u veslačku sezonu, prva od tri utrke Svjetskog kupa održava se u Zagrebu, zatim slijedi Europsko prvenstvo na Bledu, a najvažnije utrka sezone bit će ona na Svjetskom prvenstvu u Beogradu gdje se nadamo i mogućim kvalifikacijama za Olimpijske igre sljedeće godine. Veslači imaju veliku podršku Ministarstva turizma i sporta i Vlade RH kao i sve druge manifestacije koje promoviraju sport, a kroz sport i Lijepu našu.

Natjecanje na Jarunu podržava i Grad Zagreb.

- Grad Zagreb s oduševljenjem očekuje Svjetski kup u veslanju upravo ovdje kod nas na zagrebačkom Jarunu. Iz priloženog vidimo da je Veslački savez spreman, sportaši su spremni, očekujemo velik broj navijača, dobro vrijeme i naravno, dobre rezultate naših sportašica i sportaša - rekao je Milan Pavelić, izaslanik gradonačelnika.

Kvalifikacijske utrke na programu su u petak, subota je rezervirana za polufinala, dok će finalne utrke početi u nedjelju od 10.30 sati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:10