StoryEditorOCM
Ostalozbog agresije

Više od 30 zemalja protiv nastupa Rusa i Bjelorusa na Igrama u Parizu: ne zaboravlja se smrt 228 sportaša i trenera

20. veljače 2023. - 22:27

Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, obećalo je u ponedjeljak svoju potporu zabrani natjecanja ruskim i bjeloruskim sportašima na međunarodnim sportskim događajima, stoji u priopćenju britanske vlade kojeg prenos Reuters.

Izjava slijedi nakon nedavnih prijedloga Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji sugeriraju da se istražuje put kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućio povratak natjecanjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, dodala je vlada.

MOO je rekao da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.Međutim, Ukrajina i njezini zapadni saveznici zalagali su se za zabranu.

- Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvedivo da se ruski i bjeloruski sportaši natječu na neutralnoj osnovi s obzirom da ih izravno financiraju i podupiru njihove države - stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Britanska vlada dodala je da Rusija i Bjelorusija mogu "utrti put potpunom povratku svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu okončanjem rata koji su započele".

Ranije ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sudjelovao je na internetskom sastanku na kojem je sudjelovalo 35 ministara i kojim je predsjedalo Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se raspravljalo o pozivu na zabranu.

Istakao je da je od posljedica ruske agresije umrlo 228 ukrajinskih sportaša i trenera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 22:58