StoryEditor
Ostalodalmatinski balun

Vinko Barbarić : Nosi me ratnički duh, Mosor će opet igrati u Drugoj ligi

28. kolovoza 2018. - 20:36
hnk_mosor5-160818

Mnogi su u nevjerici dočekali vijest da je HNK Mosor odustao od natjecanja u Četvrtoj ligi (Prva liga Splitsko-dalmatinske županije). Nekadašnji stabilan drugoligaš i trećeligaš, jedan od simbola nogometne Dalmacije, u novoj sezoni neće imati seniorski pogon!

Razlog je nemogućnost financiranja te momčadi, koja je po plasmanu izborila nastup ove sezone, no to je samo privremena mjera, uvjerava nas predsjednik kluba Vinko Barbarić.
Posjetili smo ga u prostorijama kluba, u Žrnovnici, jer situacija je delikatna, a mnogi dalmatinski pratitelji nogometa brinu da bi ovo moglo značiti gašenje kluba, što Barbarić odlučno demantira.

– Ovo nipošto ne znači da se klub gasi! Djeca nastavljaju u natjecanjima svojih uzrasta. Tu smo odluku donijeli na Saboru koje je najviše tijelo kluba, još krajem lipnja ove godine. Mosor se neće raspasti! Ali nadamo se suradnji jer bez nje ne možemo. Kao čovjek koji je stvarao klub i nadogradio ga od 1990. godine naovamo ne mogu pristati da se klub ugasi.

Kako se Mosor našao u ovoj situaciji, koji su razlozi?

– Nakon ispadanja u Četvrtu ligu Grad Split nam je prepolovio financijska sredstva. Dio za održavanje smanjili su s otprilike 200 tisuća kuna na 100 tisuća, a dio za natjecanje s nekih 260 tisuća na 160 tisuća godišnje. Minus porez koji se plaća na to. Grad kaže da će nam sufinancirati troškove, no što to znači? Trebaju ti tri bombona, a daju ti jedan. To nije riješen sustav financiranja, pogotovo u amaterizmu.

Je li bilo drugih opcija?

– Nažalost nije. Već dvije godine razmišljamo o ovom potezu, ali smo nastavili igrati da nekako to pokušamo premostiti. Razgovarali smo i s Hajdukom kao liderom kvalitete na ovom području, konkretno tadašnjim predsjednikom Kosom kako bi oni preuzeli dobar dio odgovornosti funkcioniranja kluba. I s novim predsjednikom Huljajem smo u kontaktu, već smo se našli par puta, ali on je tek došao.

Kako je okolina reagirala na ovu vijest?

– Klubovi su se iznenadili jer nas svi cijene kao klub, kao jedan od najboljih amaterskih klubova u Hrvatskoj. Falit će im Mosor. Uvijek smo imali dobre igrače i igrali lijep nogomet, a u Žrnovnicu su svi rado dolazili jer imamo sjajne uvjete.

Osim Grada Splita, iz kojih ste se izvora još financirali?

– Kroz naknadu za razvoj, odnosno fond solidarnosti. Time smo mogli nadopuniti nedostatak sredstava pa nam je proračun bio i do 500 tisuća kuna u Trećoj ligi, a u Drugoj i do 600 tisuća. A to su smiješne cifre u usporedbi sa stvarnim iznosima u tim ligama. Igrače nismo ni plaćali, igrali su za afirmaciju, što našim uspjesima daje na težini.

A sponzori?

– Bilo ih je, poput hrvatske domoljubne emigracije, a danas sve manje. To su sve zaljubljenici u klub.

Budući da ste, osim uloge predsjednika, bili i direktor, pa neko vrijeme shodno potrebama kluba i trener, smatrate li se odgovornim za ovo?

– Reći ću vam izravno: odgovoran sam za sve rezultate Mosora od 1990. do 2018. godine. Preko 1000 utakmica sam pripremao s trenerima, dovodio i selektirao igrače, sudjelovao u trenažnim procesima, proučavao suparnike i bio odgovoran za atmosferu.

Biste li danas napravili nešto drukčije da do ovoga ne dođe?

– Ne bih, radio sam sve kako treba. Rezultati su pokazatelj. Ponosan sam na njih.

Je li vam ikada došlo da dignete ruke od svega?

– Nikad! Ne mogu izdati ovaj klub. HNK Mosor mi je svetinja.

Čitali smo komentare da je Mosor ustvari NK Vinko Barbarić, što kažete na to?

– Ja zaista i jesam vođa, vizionar ovog kluba i tvorac svih rezultata, od terena do infrastrukture. Ne znam u čemu je problem. Žao mi je što nisam dovršio izgradnju infrastrukture na istočnom i zapadnom dijelu terena. Donijeli smo detaljni plan uređenja, sve legalno. Imamo papire, to je gradsko zemljište, mi smo sve postojeće objekte izgradili s Gradom, no spriječeni smo zbog politikantstva, interesnih lobija i nepoštivanja zakona.

Što ste tu mislili napraviti?

– Na istočnom dijelu hostel sa sportskim sadržajima, a na zapadnom također hostel za mlađe kategorije, sportske sadržaje, parking, teren s umjetnom travom i reflektorima. Dobronamjerno su nam rekli da je to preambiciozno, ali mi se ne slažemo. Smatramo da time možemo doprinijeti lokalnoj sredini i šire te budućim naraštajima. Završit ćemo mi to!

Okrenimo se budućnosti, što ona nosi za Mosor?

– Okrećemo se radu s mladima, u Školi. Ona mora biti temelj budućnosti. Igrat ćemo sa šest kategorija mladih. Imamo već suradnju sa školama u Splitu poput Pomaka i Talenta, računamo na oko 150 djece. Kada dođu do seniorskog uzrasta, onda će igrati za nas jer te škole nemaju seniorske momčadi.

Za koliko možemo očekivati povratak Mosora u seniorskom uzrastu?

– Možda već sljedeće sezone ako netko prepozna naš rukopis i način rada. Cilj je stabilizacija kluba na svim segmentima, a otvoreni smo za suradnju sa svima.

Gdje vidite Mosor za pet ili deset godina?

– Uvijek sam optimist, ali sam i realan. Nose me emocije i ratnički duh. Uspjet ćemo u svemu što smo zamislili. Bit ćemo oslonjeni na vlastiti kadar, a ako izgradimo sve po pitanju infrastrukture, vidim nas opet u Drugoj ligi. Ali ne žurimo. Imamo dovoljno iskustva, a dokazali smo da znamo posao. Poručujem svima da Mosor sam može dovršiti sve započete i planirane projekte uz potporu Grada Splita, a bez financiranja od strane poreznih obveznika.

Peričić: ‘Nismo dužni i nećemo u stečaj’

Barbarićevi bliski suradnici su Mate Buljubašić i Marinko Peričić, članovi uprave. Peričić je istaknuo:

- Mosor nikome nije dužan i neće u stečaj, što bi neki htjeli kako bi se dočepali objekta. Trebalo je hrabrosti napraviti ovakav rez. Imamo pametan način kako krenuti od nule. Radimo novi teren i novi način financiranja, u skladu s mogućnostima. Buljubašić je dodao:

- Neki nas napadaju jer je ovo HNK Mosor, s naglaskom na “hrvatski”. Odgoj, dres, grb, nastup. Većina nas članova Sabora kluba su dragovoljci Domovinskog rata i nećemo dopustiti da se slučajno ili namjerno ne poštuje ili ne provodi zakon RH. Očekujemo punu potporu, suradnju i odgovornost svih nadležnih kako bi se našem klubu omogućio daljnji napredak i iskorak u bliskoj budućnosti. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 10:43