StoryEditor
Ostalorezultat karijere

Veliki povratak splitske olimpijke: od gubitka pamćenja nakon teške nezgode do zlata u godinu dana

28. svibnja 2019. - 12:08

- Medalja u Osijeku bila mi je neostvaren cilj. A uzela sam zlato! Bolje ne može. Da se sutra prestanem baviti gimnastikom, mogla bih reći da sam ostvarila sve – puna radosti javila nam se Ana Đerek nakon što je na Svjetskom kupu u Osijeku osvojila zlato na parteru.

Trinaest mjeseci nakon teške nezgode na treningu ponajbolja hrvatska gimnastičarka u Osijeku je izjednačila najveći uspjeh karijere iz prošle godine kada je u Bakuu, također na parteru u Svjetskom kupu, bila na najvišem postolju.

– Nadala sam se medalji, bilo kakvoj, ali da će biti zlatna to nisam očekivala – pričala nam je Ana tek što je iz Osijeka krenula doma.

Dvadesetogodišnja splitska olimpijka i članica Marjana u finalu je dobila ocjenu 13.033, istu kao Ukrajinka Angelina Radivilova koja je imala veću početnu ocjenu, no Ana je u Gradskom vrtu imala bolju izvedbu svoje vježbe.

‘Znala sam da mogu’

– Kad sam vidjela tko je sve u finalu i da samo Ukrajinka ima veću početnu ocjenu, znala sam da je postolje realno. Imala sam najčišće izvedenu vježbu prvi i drugi dan. Kvalificirala sam se u finale kao prva pa sam znala da postoji mogućnost da uzmem zlato, ali sam se ipak iznenadila kad se to dogodilo – priznaje simpatična Đerek.

Malo joj je nedostajalo da i na gredi uzme medalju, točnije 0.034 boda! Sitnica. Ostala je četvrta, a u toj je disciplini zlato odnijela upravo Ukrajinka Radivilova.

– Baš sam nakon grede promislila da bi mi se sve moglo vratiti na parteru. Kad-tad ti se vrati. Imala sam osjećaj da bi na parteru moglo biti dobro.

Bilo je i malo treme, doduše pozitivne. Nastupala je doma, pred svojim ljudima i hvatala najbolji rezultat karijere.

– Publika me sjajno pratila, “wow”... Skandirali su mi ime na kraju, bilo je to jedno lijepo iskustvo.

Potekle su i suze...

– Jesu, jesu, suze radosnice – nasmijala se Ana.

– Ne znam što mi je u tim trenucima prolazilo kroz glavu. To je ipak zlato, ne može bolje. Nisam razmišljala o ozljedi, nego kako su se stvari ipak posložile. Treba i za to nekad sreće.

Rad s Končarevićem

Osim sreće, koju ponekad i sam moraš stvoriti, potreban je i dobar rad s trenerom. Na tom području Ana ne mora brinuti. Miroslav Končarević radi sjajan posao.

– Puno mi znači rad s njim. Treba mi netko da me pogleda, ispravi i objasni kako nešto napraviti jer to su ipak složene kretnje. Trebamo se “ubiti” šest puta zajedno da bih naučila novu kretnju. Treba namjestiti sprave, donijeti i odnijeti strunjače, ima tu posla...

Nakon nesreće na treningu u Poljudu u travnju 2018. kada je pala na glavu, slomila jagodičnu kost i doživjela potres mozga, Ana se plašila da se više neće vratiti na onaj stari nivo iz Bakua koji se dogodio mjesec dana ranije. Morala je krenuti praktički od nule, tek se u rujnu vratila natjecanjima i evo je sada sa zlatom oko vrata. 

– Uvijek postoji mogućnost da se sportaš nakon takvih ozljeda ne vrati u potpunosti, ali nisam se puno zamarala. Radila sam koliko sam mogla i sad sam na istom nivou kao prije, možda čak i na višem.

Ako je i postojao, strah je danas posve iza Ane.

– Meni je ta nesreća skroz davna i čudno mi je da me ljudi još o njoj pitaju. U mojoj glavi to je ostalo negdje daleko, daleko...

Za slavlje u Osijeku nije bilo vremena, ali u Splitu će biti.

– Bila sam jako umorna tako da ću doma s obitelji i prijateljima malo proslaviti.

Mobitel joj se zato užario od poruka brojnih čestitara, od obitelji preko prijatelja do potpunih stranaca.

– Prvo provjerim obiteljsku grupu na messengeru, a onda i poruke najbolje prijateljice. Kad sam upalila internet, sve su poruke stigle u isto vrijeme pa sam ga odmah izgasila! Ne stignem odgovoriti svima. Slatke muke, haha.

Ljeto će biti jednako radno, uz jako malo vremena za odmor.

– Imam državno prvenstvo 8.6., nakon toga testiranje za SP, onda u kolovozu jedno natjecanje te u rujnu i listopadu još par nastupa.

No dobro, s obzirom na vremenske uvjete koji trenutno vladaju, možda nećete ni imati što propustiti po pitanju ljetnih blagodati.

– Haha, pa da. Možda odradim sva natjecanja pa tek onda krene ljeto, tamo u deseti mjesec – rekla je za kraj dobro raspoložena Ana Đerek. Kako i ne bi bila, ostvarila je rezultat karijere i to pred svojom publikom. Opet je ona stara..

 

Moj zeleni triko je trik za najposebnija finala

Zlatne medalje u Bakuu u ožujku 2018. i ovu sad u Osijeku povezuje jedna stvar – zeleni triko u kojem je Ana nastupala u oba finala. Slučajnost?

- Taj mi je triko stvarno drag. Imam bijeli s Olimpijskih igara, on je sam po sebi poseban, a ovaj zeleni je za najposebnija finala.

Kako ih birate, koliko ih imate?

- Imam ih puno. Možda petnaestak. Neki su za kvalifikacije, neki za finala, neki za posebna finala, haha... Imam ja svoje kriterije. Neki su više udobni, neki manje, a dosta ovisi i o tome kako se osjećam taj dan – objasnila nam je Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 16:24