StoryEditorOCM
OstaloČudo u Vinjanima Donjim

Upale su kao 'hajdučice': Ma mi smo se dogovorile, idemo u istu školu i svakodnevno se družimo, želimo da nas vi trenirate nogomet

30. listopada 2018. - 23:58
_DSC6727.JPG

Dobar vam dan treneru. Mi bi vas nešto pitale i usput zamolile.

Tim riječima došla je jedno poslije podne prije nešto više od mjesec dana grupa od dvadeset djevojčica u dobi od desete do četrnaeste godine treneru i nogometnom stručnjaku Ivici Markoti, koji s uspjehom vodi juniorske uzraste NK Vinjani.

- Izvolite, bile su riječi profesora Markote.

- Ma mi smo se dogovorile, a pošto idemo u istu školu i svakodnevno se družimo, da nas vi trenirate nogomet, reče skoro u jedan glas simpatična ekipa veselih djevojčica.

- Stvarno sam bio zatečen - priča nam Markota i nastavlja:

- Odjednom tolika grupa djevojčica i tako izravna zamolba, u prvu ruku me oduševila, a onda sam i pomislio da je to neki hir, vjerojatno refleks sa velikog uspjeha naših nogometaša u Rusiji, trend i privremena želja. No instinkt pedagoga, govorio mi je da moram reagirati i onda sam im zakazao prvi trening, iskreno vjerujući u dvije stvari. Prvo da će ih doći vrlo malo i drugo da možda samo poneka zna nešto s loptom, te konačno da ih na slijedećim treninzima neće doći ni pola. Ipak, sve je to generacija 2005. do 2008., do sada nisu nigdje trenirale, igrale, te da će biti teško započeti s njima neki ozbiljniji rad.I pored obveza odlučio sam vidjeti što ta simpatična grupa hoće.

I onda prvi trening, ja namjerno došao ranije vidjeti hoće li biti ozbiljni i doći na trening nešto ranije, srediti opremu. I onda iznenađenje. Dvadeset minuta prije zakazanog termina dolazim, one u dresovima koje su same nabavile, neke u tenisicama, neke u kopačkama za trening čekaju ko' napeta puška. Sakrio sam taj pozitivni šok u sebi i krenuo sa zagrijavanjem. Njih dvadeset ko jedna, disciplinirani, odgovorni. Nakon zagrijavanja ponovno pozitivni šok. Dajem im loptu da malo osjete krug, dodavanje i primanje lopte, kad tamo nekolicina njih kao iskusne nogometašice. Vidim da će od toga nešto biti - već oduševljeno priča Markota.

I da se puno ne dulji ova zanimljiva priča. Na igralištu u Vinjanima Donjim sada već više od mjesec dana grupa djevojčica uporno i marljivo trenira nogomet.

- Mi smo već imali prije nekoliko godina jednu kadetsku ekipu djevojaka, čak su se i natjecale, ali čini mi se da ova generacija koja se sama prijavila ima nešto što bi moglo promijeniti kako kvalitetu, tako i u pristupu treninzima, ozbiljnosti i svemu onome što garantira dobar i ispravan rad s djevojčicama. I nije nam samo to interes,već i zadržati ih jer sport, a posebno nogomet lijek je za takozvano slobodno vrijeme ovih djevojčica. Bolje ga oplemeniti nogometom i sportom, nego ih prepustiti da svaka za sebe organizira to slobodno vrijeme. Prema tome NK Vinjani će ih pratiti u svemu, imati će sve uvjete za napredak - riječi su Miće Škeve direktora kluba.

I doista, na jednom od treninga ove zanimljive ekipe mladih zanesenjakinja u nogomet vidjeli smo svu ozbiljnost, ali i talent mladih Imoćanki.

A na pitanje kako su se organizirale, skoro da u jedan glas rekoše.

- Pratile smo Svjetsko prvenstvo i naše nogometaše, bile smo oduševljene. A kako se svaki dan družimo, idemo zajedno u školu, volimo nogomet, igrali smo ga takoreći cijelo ljeto, odlučili smo krenuti ozbiljnije. Hvala sada našem treneru Markoti, što nas nije odbacio, što nas je primio i mi ćemo se i njemu, ali i našim Vinjanima i Imotskom odužiti primjernim radom, redovitim treninzima, ali i rezultatima kada budemo u natjecanju - rekoše simpatične djevojčice Lucija Medvidović, Marijeta Bilopavlović, Katarina Bilopavlović, Ivona Medvidović, Mija Mandić, Tea Kutleša, Ana Đuzel, Iva Župić, Lucija Slišković, Josipa Slišković, Magdalena Topić, Klara Ćavar, Ivana Jelavić, Mirjana Jelavić, Ivana Bušić, Martina Dobrović, Lana Buljan, Marina Topić, Josipa Škeva i Antea Blažević.

- Napišite, molim vas još i ovo - reče nam profesor Markota na kraju naše posjete treningu mladih nogometašica na igralištu u Vinjanima Donjim.

- Duboko sam kao stručnjak uvjeren da će ova generacija biti jedna od najboljih u kratkoj povijesti ženskog nogometa u Imotskoj krajini.

E, pa po onom što se vidjelo na trening Markota zaista ima pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:22