StoryEditor
Ostalospektakl

Ukoliko se u nedjelju ne dogodi ništa nepredviđeno, Tadej Pogačar će postati drugi najmlađi pobjednik ‘Toura‘ u 117-godišnjoj povijesti utrke

Piše Hina
19. rujna 2020. - 19:33
Marco Bertorello/AFP

Slovenac Tadej Pogačar pobjedom u 20. etapi "Tour de Francea", pojedinačnom kronometru od Lurea do vrha uspona na La Planche des Belles Filles u dužini od 36.2 kilometara, preuzeo je i vodstvo u ukupnom redoslijedu od svog sunarodnjaka Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) dan prije završetka ovogodišnjeg izdanja najveće biciklističke utrke na svijetu.

Mladi Pogačar, koji će u ponedjeljak napuniti 22 godine, fenomenalno je odvezao subornji kronometar te je zaostatak od 57 sekundi u odnosu na Rogliča pretvorio u prednost od 59 sekundi. Najveći dio razlike u subotu Pogačar je napravio u posljednjih šest kilometara etape, odnosno na usponu na La Planche des Belles Filles. Na prolaznom vremenu uoči uspona imao je samo 36 sekundi bolje vrijeme od Rogliča, no uspon je odvezao čak 1:20 minuta brže od svog devet godina starijeg sunarodnjaka i u posljendji trenutak "ugrabio" žutu majicu koju je Roglič držao od devete do 19. etape.

Pogačar je na cilj stigao u vremenu od 55:55 minuta, 1:21 minutu brže od drugog Nizozemca Toma Dumoulina (Jumbo-Visma) i trećeg Australca Richiea Portea (Trek-Segafredo), dok je Roglič etapu završio na petoj poziciji sa 1:56 minuta iza Pogačara.

Uoči posljednje etape, 122 kilometra dugačke dionice od Mantes-la-Joliea do Elizejskih poljana u Parizu, koja je od 1990. naovamo redovito paradna, Pogačar ima 59 sekundi prednosti u odnosu na Rogliča, odnosno 3:30 minuta u odnosu na trećeg Portea.

Osim žute majice za najboljeg u ukupnom redoslijedu, Pogačar vodi i u redoslijedu za najboljeg vozača ispod 25 godina (bijela majica) i u redoslijedu za najboljeg penjača (točkasta majica).

Ukoliko se u nedjelju ne dogodi ništa nepredviđeno, Pogačar će postati drugi najmlađi pobjednik "Toura" u 117-godišnjoj povijesti utrke. Mlađi od njega je bio samo Henri Cornet, pobjednik drugog "Toura" iz 1904.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 15:14