StoryEditor
Ostaloprva regata u 2021.

U Splitu sutra kreće Svjetski kup u jedrenju na dasci, i to u novoj olimpijskoj klasi

Piše PSD
4. svibnja 2021. - 14:09
 Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

U organizaciji jedriličarskog kluba Labud, od 5. – 9. svibnja u Splitu se održava Svjetski kup u jedrenju na dasci, i to u novoj olimpijskoj klasi iQFOiL. Najbrža rastuća disciplina novog doba jedrenja dolazi u Split, a budući da je ovo prva regata u 2021. godini natjecatelji je očekuju s velikim nestrpljenjem. 

- Jedriličarski klub Labud u svojih gotovo 100 godina postojanja uvijek je bio predvodnik novih trendova jedrenja u Splitu i Hrvatskoj, pa tako i ove godine postajemo domaćini prve svjetske regate nove olimpijske klase iQFOiL. Unatoč izazovnim pandemijskim vremenima očekujemo uzbudljivu regatu te se posebno veselimo što će budućnost svjetskog jedrenja postati dio svakodnevice Splita i naših jedriličara, kazao je Ivan Kljaković Gašpić, direktor regate.

iQFOiL nova je olimpijska klasa, nastala kao odgovor na mnoge promjene u svijetu jedrenja koje se događaju posljednjih desetak godina, s naglaskom na brzini jedrenja. Ova kategorija zasniva se na foiling tehnologiji, a prepoznatljiva je po tome što natjecatelji lebde iznad mora, zahvaljujući podvodnom krilu koje stvara uzgon i smanjuje otpor kretanja kroz more.

- Iznimno smo ponosni da upravo JK Labud i hrvatsko jedrenje imaju priliku postaviti povijesne trendove i biti jedan od glavnih pokretača novog svjetskog jedriličarskog pokreta. Pozvao bih sve zainteresirane da sa sigurne udaljenosti iz hladovine Sustipana pogledaju nezaboravno futurističko natjecanje lebdećih dasaka i da podrže naše perjanice jedrenja na dasci i olimpijske nade Palmu Čargo i Luku Mratovića.

Partner ovogodišnje regate je Green Sail, neprofitna organizacija koja promiče ekološke vrijednosti i održivi turizam, čime ovaj događaj dobiva cjelokupni ekološki karakter. Regata se održava uz potporu grada Splita i Turističke zajednice grada Splita te uz sponzorstvo ACI Saila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2021 14:12