StoryEditor
OstaloStruka na okupu

U organizaciji HOO: Červar, Dalić, Bralić, Tucak, Fantela i Katalinić na kongresu trenera

Piše Hina
29. studenog 2018. - 16:11
treneri_kongres1-281118

Većina od 200-tinjak prijavljenih trenera nazočila je u zagrebačkom hotelu Panorama prvom danu Godišnjeg kongresa trenera u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.

O motivaciji vrhunskih sportaša za postizavanje vrhunskih rezultata govorili su trener Nikola Bralić i njegovi „zlatni“ veslači Martin i Valent Sinković. Ponudili su i obilje praktičnih savjeta, od kojih je najzanimljivija Bralićeva preporuka trenerima iz ostalih sportova da u trenažni proces uvedu što veći broj raznovrsnih disciplina, poput trčanja, bicikliranja, plivanja, vježbanja na orbitreku i ergometru te da u pripremnom razdoblju odvedu svoje sportaše na skijaško trčanje. 

"Kada idemo na pripreme u Sinj, negdje oko Plitvica skidamo bicikle i nastavak puta je na dva kotača. Ta dionica od 150 kilometara posebno je izazovna Martinu Sinkoviću", ustvrdio je Bralić. 

Od obilja zanimljivih crtica iz trofejne karijere braće Sinković za izdvojiti je Martinova rečenica da je već „zaboravio“, točnije arhivirao ovogodišnji naslov svjetskog prvaka jer već mu je pogled usmjeren u novu sezonu ili Valentova - da ga je svaka od dosadašnje tri stres frakture rebra dodatno motivirala za još veće rezultatske domete. I ona zajednička, bratska: „Trenerova je uvijek zadnja!“

Popodnevni dio programa bio je u znaku panel rasprave na temu „Vrhunski trener -  stručnjak, vizionar ili nešto treće“, sa sudjelovanjem Line Červara, Zlatka Dalića, Ivice Tucka, Nikole Bralića, Ede Fantele i Mladena Katalinića. U uvodnom dijelu Červar je sjajno dočarao sedam osobina vrhunskog trenera: kompetitivnost, sposobnosti idejnog vođe, osobnost, spremnost na stalno usavršavanje, vizionarstvo, uz empatiju i socijalnu inteligenciju, kreativnost i uvođenje interaktivnog modela rada u kojem je igrač subjekt, posjedovanje koda hrabrosti. Edo Fantela, trener i otac svjetskih jedriličarskih prvaka - braće Fantela, ustvrdio je kako "trener na dugom putu mora imati odgovore za sve probleme i biti na pomoć svima".

Nogometni izbornik Zlatko Dalić dodao je da trener mora biti kompletna osoba i psiholog, jaka osoba i karakter, pritom je izrazio žaljenje zbog lošeg statusa trenera nižih dobnih uzrasta koji "zapravo proizvode igrače, a najlošije su plaćeni". Vaterpolski izbornik Ivica Tucak dodao je da vrhunski trener mora biti vizionar, a iznad svega - čovjek, dok je atletski stručnjak Mladen Katalinić kazao kako trener uz sva znanja i stručnost, mora biti i umjetnik. Ponajbolji svjetski veslački trener Nikola Bralić uvažio je većinu Červarovih odrednica vrhunskog trenera, apostrofirajući kompetitivnost i ljudski pristup prema sportašima, lišen autoritarnosti. 

Od većine sudionika skupa problematiziran je status vrhunskih trenera u Hrvatskoj, a posebno u svjetlu hvalevrijedne državne naknade izvrsnost koju dobivaju vrhunski sportaši. 

Godišnji kongres trenera nastavlja s radom u četvrtak zanimljivim predavanjima trojice bivših dekana Kineziološkog fakulteta Dragana Milanovića, Igora Jukića i Damira Knjaza te novim interaktivnim radionicama i predavanjem o dualnoj karijeri sportaša za kraj kongresa.

#HOO#STRUKA#KONGRES TRENERA

Izdvojeno