StoryEditor
Ostalobliski dvoboj

Treća sreća za kapetana: Neka se kum Pašalić ne ljuti, prvak će ovog puta biti moj Vrgorac

17. svibnja 2019. - 20:48
vrgorac_crnica13-040518

Pola života Duško Martinac proveo je igrajući za Vrgorac. Kapetan momčadi i oličenje vjernosti klubu želi zaokružiti karijeru naslovom prvaka države i to preko kluba koji vodi otac njegova krizmanog kuma!

U Vrgorcu vlada ludilo.

- Na svakom koraku netko nešto pita, ne možeš normalno proć' ulicom... Malo je mjesto, futsal je ljudima ovdje sve. Nije to samo sportski događaj, već i društveni. Ovo nam je povijesna prilika - prenosi nam Martinac atmosferu s užarenih ulica Tinova grada.

Slavilo se i nakon prolaska u finale protiv Squarea, a zanimljivo, večer prije odlučujuće pobjede Martinac je bio na sestrinu vjenčanju.

- Uf, jedva sam izdržao utakmicu. Pet dana ljudi su nam dolazili u kuću, više me to umorilo nego pir. Sad sam imao nekoliko dana da se rekuperam.

Dva finala s Vrgorcem Martinac je već izgubio – 2012. od Splita i 2013. od Nacionala. Oba su obilježile njegove ozljede, stoga ne želi da mu i treće ostane u ružnom sjećanju.

Kad smo rekli da Martinac pola života nosi dres Vrgorca, nismo pretjerivali. Dušku su 32 godine, od čega je 16 proveo u klubu. Takva vjernost rijetka je pojava.

- Nisam mogao ni zamisliti da ću toliko ostati. Ideš godinu po godinu...

I tako se skupi 16 godina.

- Je... Uvijek bi emocije i srce prevagnuli. Ne žalim ni za čim.

Zašto nikad niste otišli? Sigurno je bilo ponuda?

- Bilo ih je, kako ne.

Čak i iz Makarske?

- I iz Makarske, da. U ovom sportu ne možeš riješiti životnu egzistenciju pa sam paralelno radio ili studirao. Nisam htio zbog malo većeg novca žrtvovati školovanje i posao. Prije par godina klub je bio u teškoj financijskoj situaciji, ali nisam imao srca otići.

Kako ćete se postaviti večeras?

- Otvoreno. Na njihov visoki presing uzvratit ćemo spuštanjem lopte na pivota i igranjem bez puno rizika. Oni su favoriti i imaju 4-5 profesionalaca za razliku od nas, ali nikome ne priznajemo da je bolji, pa tako ni njima.

Na koga morate posebno pripaziti?

- Osredkar im daje ton u igri, ali ako moram nekog izdvojiti onda je to Lucas. U zadnje vrijeme on donosi razliku u važnim utakmicama.

Osim što je kapetan i vođa Vrgorca, Martinac je drugu godinu u nizu najbolji strijelac lige, no tu bi titulu, koliko god mu bila draga, rado mijenjao za naslov prvaka.

A što se tiče one kumske veze, Martincu je krizmani kum Matko Pašalić, sin predsjednika Novog Vremena Mije Pašalića.

- Imamo super odnos, obiteljski. Na terenu smo često na suprotnim stranama, ali privatno nikad ništa nije narušilo naš odnos. Matko i ja skupa smo igrali veliki balun u Zmaju iz Makarske, odavno smo dobri.

Finale će onda biti posebno emotivno?

- Je, veći je ulog, veće su i tenzije, ali ništa mi neće odvratiti pozornost od terena. Te bi tenzije rijetko iskočile iz okvira, a naše rivalstvo jedne i druge tjera da budu bolji – zaključuje Duško Martinac.

Profesor tjelesnog

Osim što je meštar malog baluna, Duško Martinac diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Splitu i radi kao profesor tjelesnog u osnovnoj školi u Vrgorcu, čijem ravnatelju i kolegama zahvaljuje što mu izlaze u susret kad mu zatreba zbog obveza s futsalom. Trenira i djecu u klubu, a također je i povremeni reprezentativac Hrvatske. Nedavno mu je u prijateljskim utakmicama u Ukrajini izbornik Mato Stanković dao kapetansku traku.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 13:46