StoryEditor
Ostalozdrav život

Tradicionalni kros Sportskih novosti: više od četiri tisuće trkača guštalo na Bundeku

23. travnja 2018. - 17:04
dk_kros_sn133-210418

Zagrebačko jezero Bundek bilo je poprištem 35. Krosa Sportskih novosti. Preko četiri tisuće natjecatelja sudjelovalo je u 19 kategorija: od utrke građana (4.000 metara), preko natjecanja srednjih i osnovnih kola do studentskih utrka. Sveukupno je podijeljeno - 96 medalja! Trčanje u prirodi, pod pokroviteljstvom Sportskih novosti, prometnulo se u najmasovnije atletsko natjecanje u Hrvatskoj.

To je uostalom i bio cilj organizatora: potaknuti djecu da se druže i bave sportom! Pritom se Kros SN-a isprofilirao i kroz natjecateljski aspekt kao službeno prvenstvo Hrvatske za učenika osnovnih i srednjih škola u trčanju (u prirodi).

Ove godine Kros je promovirao i nove ''discipline'': po prvi puta organizirana je utrka građana, te natjecanje za učenike osnovnih škola, u kategoriji trećih i četvrtih razreda (850 metara). Bila je to prilika da se u krosu okušaju cijele obitelji. Tako su neki roditelji startali u 9 sati, u utrci građana, a djeca od 11 sati u natjecanju osnovnoškolaca. Kros Sportskih novosti živi već gotovo četiri desetljeća (tradicija je prekinuta jedino tijekom Domovinskog rata).

Nakon Maksimira, Hipodroma i Jaruna, posljednjih se nekoliko godina natjecanje održava oko jezera Bundek. Nema nijednog hrvatskog atletskog prvaka ili rekordera u trkačkim disciplinama koji nije sudjelovao u Krosu Sportskih novosti. I ne samo atletičara...

Bivši je Dinamov igrač Josip Brekalo kao osnovnoškolac pobijedio na Krosu Sportskih novosti. Iako među pobjednicima prevladavaju oni koji će tek postati - slavni, ima i već etabliranih imena. Tako je Marino Bloudek, europski juniorski prvak na 800 metara, po peti puta uzastopno pobijedio na Krosu SN-a! Jedan od najtalentiranijih hrvatskih atletičara relativno se kasno počeo baviti ''kraljicom sportova''. Tek s 15 godina. Prethodno je poprilično uspješno igrao nogomet. Bio je ''predodređen'' za krilnog napadača zagrebačkog Dinama (a pratili su ga i skauti Arsenala i Milana). No, onda je slomio nogu, a tijekom rehabilitacije - ''otkrio atletiku''.

Bloudek je možda najpoznatije ime među pobjednicima, no najviše naslova ima Križevčanin, Ognjen Mergon. On je na Krosu SN-a počeo pobjeđivati još u osnovnoj školi, a u nedjelju je prvi prošao kroz cilj u studentskoj konkurenciji. Mergonu je ovo sedma pobjeda, što je ujedno i rekord Krosa. Čak 122 osnovne škole u Republici Hrvatskoj prijavile su svoje učenike za Kros SN-a. Najviše prijava (po 118 natjecatelja) imale su zagrebačke škole - Augusta Šenoe i Bartola Kašića.

No, u konačnici, najviše su uspjeha imali djevojčice i dječaci iz virovitičke Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić (predvođeni profesorom Zlatkom Totom). Oni su četvrti puta u posljednjih pet godina najbolji u natjecanju osnovnih škola. Inače, spomenutu je školu pohađao i Marino Bloudek. U natjecanju srednjih škola (45 ih je prijavilo za Kros svoje učenike), pobijedili su štićenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog iz Križevaca (prof. Ante Tomas). Oni su sedmi puta zaredom najbolji u srednjoškolskoj konkurenciji. A u spomenutoj se gimnaziji nekoć školovao i Ognjen Mergon.

item - id = 542947
related id = 0 -> 1145265
related id = 1 -> 1043369
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 12:38