StoryEditor
OstaloPrva stepenica u atletici

Tradicionalni 36. kros Sportskih novosti: čak tri tisuće studenata i učenika trčat će Bundekom

6. travnja 2019. - 17:01
kross_press3-050419

U subotu, 13. travnja, na zagrebačkom će se Bundeku održati 36. Kros Sportskih novosti. Radi se o najdugovječnijoj atletskoj manifestaciji u Hrvatskoj, na kojoj će nastupiti oko tri tisuće učenika i studenata iz cijele zemlje. A za dobro raspoloženje imali bi se pobrinuti Zaprešić Boys.

- Veselim se ovom događaju. Upravo sam na Krosu Sportskih novosti stasala u ozbiljnu trkačicu – tvrdi Matea Parlov, višestruka prvakinja i rekorderka u trkačkim disciplinama, a ujedno i ambasadorica Krosa SN.

- Ne znam vrhunskog sportaša koji u mlađoj dobi nije trčao Kros SN-a. Njegov je značaj ponajprije što djeci nastoji približiti bavljenje sportom i utjecati na zdrav život. Sport nisu samo medalje. U doba novih medija nije lako djecu privući sportu, a nužnoj je u razvojnoj dobi barem 60 minuta dnevno baviti se fizičkom aktivnošću – dodaje Ivana Brkljačić, direktorica Memorijala Borisa Hanžekovića i organizatorica Plave lige, atletskog natjecanja za djecu.

O značaju i ulozi medija u usmjeravanju djece prema sportskim aktivnostim govorio je i glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko.

- U Hrvatskoj je prema nastavnom planu za fizičku aktivnost predviđeno dva školska sata tjedno. Po tome smo pri dnu u Europskoj uniji, ali i u regiji. Još je poraznija situacija glede ulaganja u sport. Prema izdvajanjima za sport Hrvatska je uvjerljivo posljednja u Europskoj uniji, daleko od europskog prosjeka – ističe Zorko.

Kako bi Kros SN-a održao željenu masovnost, u pomoć su priskočili Grad Zagreb i Hrvatski olimpijski odbor. Oni će organizirati prijevoz do Zagreba mnogim učenicima izvan glavnog grada Hrvatske.

Kros će kao bazu kulturološkog pokreta i udovoljavanju potrebe za kretanjem podržati i studenti. Prošle godine za utrke na Bundeku (u ženskoj i muškoj konkurenciji) bilo je 827 studentskih prijava. Organizator približnu brojku očekuje i ove godine, a tradicionalno, uz predstavnike Zagrebačkog, trebali bi se pojaviti i studenti sa Splitskog, Riječkog, Varaždinskog sveučilišta...

- Želim istaknuti da Grad Zagreb nije na razini republičkog izdvajanja za sport. Zagreb ide uz bok europskih metropola kada se radi o ulaganju u sport i tako će biti sve dok je Milan Bandić gradonačelnik. No, pustimo da umjesto riječi govore naša djela. Uredili smo Bundek i nastojimo da iduće subote dođe ondje što više ljudi, a Bog će nam dati lijepo vrijeme. Jel znate kako Bog kaže: pomognite si sami, pa ću vam i ja pomoći! A tu sam i ja. I ja ću pomoći koliko mogu – zaključio je press-konferenciju uoči Krosa Sportskih novosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 01:10