StoryEditor
Ostalovideo konferencija

Thomas Bach želi novi mandat na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora, upozorio na mogući bojkot Igara

17. srpnja 2020. - 15:34

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach (66) rekao je u uvodu 136. Generalne skupštine, koja se po prvi put održava putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa, da će se kandidirati za još jedan mandat upozorivši na moguće bojkote olimpijskih igara.

"Ako želite, spreman sam za novi mandat predsjednika kako bi nastavio služiti vama i olimpijskom pokretu, koji svi jako volimo", rekao je Bach delegatima.

Na čelu MOO-a naslijedio je Belgijanca Jacquesa Roggea 2013. postavši deveti predsjednik po redu. Najduže se za kormilom MOO-a do sada se zadržao Pierre de Coubertin, čak 29 godina, od 1896. do 1925.

Bach, osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju 1976., vjerojatno će se kandidirati na Kongresu zakazanom iduće godine uoči olimpijskih igara u Tokiju, a prema trenutačnoj olimpijskoj povelji, njegov bi drugi mandat mogao biti četiri godine.

U svom uvodnom govoru također, je skrenuo pozornost na rastući egoizam i predanost vlastitim interesima pojedinih zemalja, što je posebno bilo vidljivo tijekom korona krize.

"Sve više i više zloupotrebljavamo sport u političke svrhe. Ova opasnost raste."

Bach se prisjetio prvog bojkota Olimpijskih igara 1980. u Moskvi, kojem nisu prisustvovale 42 države kao odgovor na sovjetsku invaziju na Afganistan.

"Takvi bojkoti na polju sporta nemaju politički značaj i utjecaj," dodao je.

Naglasio je da su takva djela samo kazna nevinim sportašima u zemljama koje bojkotiraju.

"Olimpijske igre su jedini događaj koji povezuje cijeli svijet u miru, solidarnosti i bez diskriminacije", rekao je Bach.

Istaknuo je kako će organizacija olimpijskih igara iduće godine u Tokiju biti "mamutski izazov".

"Nitko ne zna kakav će biti svijet u srpnju i kolovozu iduće godine. Stoga za ove OI moramo pripremiti nekoliko mogućih scenarija. Zajedno s japanskim prijateljima pripremit ćemo igre u skladu s globalnom krizom zadržavajući posebnu misiju i poruku olimpizma, istaknuo je Bach.

item - id = 1032983
related id = 0 -> 1147878
related id = 1 -> 1144772
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 09:42