StoryEditor
Ostalosvečano otvaranje

Svi su ostali oduševljeni novom stazom u Kninu, a pogotovo djeca: 'Bolja je od naše u Splitu'

Piše Pero Smolčić
24. kolovoza 2019. - 23:47

Put nas je vodio kroz Knin, do nogometnog igrališta NK Dinare. Već iz daljine, u vožnji iz automobila vidjelo se kako blista nova atletska staza na igralištu podno Kninske tvrđave.

Trebala je biti svečano otvorena prije desetak dana, ali pasja je vrućina odgodila kvalifikacije mladih atletičara u sklopu Erste Plave lige i svečano otvaranje tartan staze.

Dogodilo se to stoga jučer, sunce je malo pupustilo pritisak, a djeca su se okupila na novoj stazi. Odmah uz rub sjede tri kninska dječaka, s bocom vode u ruci.

Jeste li već trčali?

– Ko, mi? - uzvratili su protupitanjem.

Pa da, jeste li trčali?

– Ne – odgovori jedan od njih brzinom munje.

Zašto?

– Pa mi smo muški – odgovorili su uglas, kao da je valjda to sasvim jasno.

Sad, zar u Kninu muškarci ne trču, ili smo izgubljeni u “prijevodu”? Nešto su mladi Kninjani očito krivo razumjeli, jer smo dalje na stazi naišli na njihove sugrađane koji ipak trču. A muški su.

Uto, eto i proglašenja pobjednica u utrci na 60 metara. Ženskog. Pobijedile su Anđela Mrša i Ivona Jelić, svaka u svojoj uzrasnoj kategorji.

Ivona Jelić, što ti je Matea, naša taekwondo zvijezda?

– Sestra – odgovori Ivona, ponosna na svoju stariju sestru koja je Knin zamijenila Splitom gdje se “Marjana” trenira za velike stvari. A Ivona...

– Treniram i taekwondo, ali i atletiku. Mislim da ću ipak završiti u taekwondou. Želja mi je kao i sestra preseliti se u Split nakon osnovne škole, ali sad ću tek u šesti razred – rekla nam je Ivona.

– I ja treniram taekwondo, ali ne mislim da ću u Split – dodala je Anđela uz opasku kako je atletika ipak “najjači” pojedinačni sport u Kninu, trenutno, kaže, ima šezdesetak polaznika.

Tamo, na drugoj strani tartan staze skakalo se u dalj. Kod dječaka je pobijedio...

– David Pleić, sad ću u sedmi razred. Iz Splita sam, treniram u ASK-u, idem u OŠ Trstenik – na brzinu nam je David “izbiflao” svoje osnovne podatke.

Onda je vama sad problem sa stazom, nakon Ultre, bolja je ova nova kninska?

– Je, sad je ovdje staza bolja nego u Splitu, Ultra nam je uništila stazu, ima rupa – prisnažio je David.

Čime se ti točno baviš?

– Bacam vortex 50 metara i trčim na 60 metara – pojasnio nam je.

Taman smo se malo udaljili, kad se začuo i njezin glas.

– A ja, ja sam najdalje skočila od djevojaka.

Da ne bismo ostali bez njezine izjave pobrinula se ona sama, pozvala nas.

– Ja sam pobijedila kod cura – rekla nam je Lana Anić-Kaliger i dodala:

- Sad ću u sedmi razred, skočila sam 4,58 metara.

Je li ti to najbolji rezultat?

– U patikama jest.

Kako u patikama? U čemu inače, štiklama?

– Pa u sprintericama, haha, jer je Erste Plava liga školsko natjecanje pa moramo svi nastupati u patikama jer neka djeca nemaju šprinterice, pa da bude ravnopravno natjecanje – naučila nas je Lana koja trenira sprint, skok u dalj, a u šest i pol godina treniranja ponešto ponekad i baci.

Sada je i njoj svanulo, nova staza poticaj je za još bolje rezultate.

– Imali smo do sada samo 120 metara tartana, a prije toga bio je samo pijesak. Sad imamo cijeli krug. Konačno – uzdahnula je Lana.

A najrastrčaniji je na mitingu bio trener, kažu redom svi u Kninu motor pokretač aktualne kninske atletske priče, Dražen Lasić.

– Dobro, nisam samo ja, znam da sam jedna od važnijih karika, ali svi treniramo i radimo...

Jeste li vi zaslužni za ideju izgradnje staze?

– Ideja nije samo moja, duga je to priča koja je trajala petnaestak godina, bili su tu uključeni i mnogi drugi ljudi. Naš je dio bio da smo imali dobre rezultate u lošim uvjetima. Bilo je teško, morali smo pobijediti, na neki način prvo doći do rezultata, a onda dobiti stazu – rekao nam je trener Lasić.

Naišli ste u konačnici na dobar odaziv institucija?

– Puno ljudi je pomoglo, imali smo fenomenalnu akciju “Čarobni svijet za kninsku kraljicu sportova”, sada smo uz Središnji državni ured za šport i Grad Knin uspjeli dovršiti priču.

Već imate hrvatskih reprezentativaca, dvoje je i tu sada na otvaranju staze.

– Marko Čeko (šesti na Europskom juniorskom prvenstvu u skoku u dalj prije mjesec dana, nap. a.) i Danijela Jelić (državna prvakinja u skoku u dalj, nap. a.) su odlični, bilo je odličnih atletičara i prije, bit će ako Bog da i dalje.

Koliko Marko i Danijela mogu napraviti?

– Po mojoj procjeni Marko je vrhunski atletičar već sada, na prijelazu je u seniore. Ostao je u Kninu, upisao izvanredni studij u Splitu, ali ostaje u Kninu trenirati sa mnom što je dobro za nas, grad i klub. Danijela je mlada, dolazi... - kazao nam je Lasić i dodao:

– Želimo događaje, Dalmatinsku ligu, imamo Erste ligu, neka druga natjecanja. Želimo da Knin kao grad oživi, a da mi damo svoj obol.

Zahvaljujući angažmanu nekoliko institucija mladi kninski atletičari sada imaju priliku u svome gradu konačno trenirati u pravim uvjetima. Prva je ovo kružna atletska staza uopće u Šibensko-kninskoj županiji. Stoga, očekujemo i nove rekorde, titule, dobre rezultate. Uskoro.

'Napravili smo ovo radi djece'

A tko je i kako realizirao projekt izgradnje atletske staze u Kninu?

– Sve vlasti prije i mi sada smo to napravili radi djece, oni su u našem fokusu. Središnji državni ured za sport je za ovaj projekt dao 1,5 milijuna kuna, dok je Grad Knin dodao još oko pola milijuna. Posebno je ova staza bitna jer je prvi projekt koji je realiziran kroz SDUŠ uz veliko razumijevanje državne tajnice za sport Janice Kostelić, a krenulo je odlukom Vlade RH prije dvije i pol godine.

Posebno moram istaknuti našeg vrijednog trenera Dražena Lazića koji je stvorio niz odličnih atletičara, kao i predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića koji je gurao kad bi trebao i gdje je trebao, bio ponekad i dosadan... – kazao je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

A da se ne zaboravi...

- Moram se zahvaliti i bivšoj gradonačelnici Jeleni Rimac koja je baš potegla za ovu stazu. Knin je uvijek imao vrhunske atletičare, a trener Lazić ih stvara u kontinuitetu. Bili smo stoga dužni djeci u Kninu ovo osigurati. Prošle godine u 11 hrvatskih županija nije bilo atletskih staza, ovu ćemo godinu završiti sa šest bez staze, dogodine, nadam se, da ćemo svugdje imati uvjete za atletiku – kazao je predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Kako je Janica Kostelić još na porodiljnom, predstavnik SDUŠ-a bio je njezin zamjenik dr. Krešimir Šamija.

– Drago mi je da je baš Knin početak priče sustavnog ulaganja u sportsku infrastrukturu. Nadam se da će od sada ovdje vrvjeti mladima – kazao je Šamija.
Na stazi je bila i glasnogovornica SDUŠ-a Jelena Kolar, načelnik sektora za razvoj sporta Darko Vučić, zamjenici gradonačelnika Jelića - Željko Džepina, Kristina Perić i Marijo Ćaćić...

Leteći Cetinjanin

Jednom sportaš, uvijek sportaš. “Leteći Cetinjanin” Jozo Alebić “doletio” je s Ivanom Veštićem iz Splita da vidi kakva je staza.

- Odlična je, taman dovoljno mekana. Sad im još treba neki kafić ovdje, da zarade i da time plaćaju trenera – dao je odmah recept legendarni Alebić.

 

#KNIN#ERSTE PLAVA LIGA

Izdvojeno

07. lipanj 2020 00:03