StoryEditor
Ostaloliga prvaka pod biokovom

Sve polazi od vratara i dobre obrane: Mjesto nam je među elitom, to ćemo opet dokazati

8. listopada 2019. - 13:01

U futsalu sve polazi od dobre obrane, a dobre obrane nema bez kvalitetnog vratara. Novo Vrijeme Apfel po tom pitanju može mirno spavati jer je na njegovim vratima Filip Bašković koji će i ovog tjedna na turniru Lige prvaka u Makarskoj biti posljednja linija obrane.

Bašković, ili Fićo kako mu glasi nadimak, domaći je dečko. Iz zaseoka Bašković poviše Makarske. Dokapetan je Novog Vremena i reprezentativac Hrvatske, ali i zaposlenik tvrtke koja je glavni sponzor kluba. Jučerašnji je dan odradio na radnome mjestu, no ostatak tjedna dobio je slobodno. Hvala šefovima.

Aktualni prvaci Hrvatske Ligu prvaka dočekuju s tri pobjede u prva tri susreta ove sezone. I već s jednim trofejem, onim iz Superkupa protiv Uspinjače. Nakon toga su doma svladali Futsal Dinamo i Alumnus u domaćem prvenstvu. Polako se zahuktava makarski stroj pod vodstvom novog trenera Slovenca Tomislava Horvata.

- Tek je nedavno došao i još uvijek hvatamo njegove ideje, ali sam siguran da ćemo biti još jači kad se bolje uigramo. Sviđa mi se, prvi su dojmovi odlični. Njegov je fokus na obrani, ugleda se na španjolski futsal i taj stil igre nastoji prenijeti na nas – govori nam dvadesetšestogodišnji Bašković koji je makarsku mrežu u Ligi prvaka čuvao i prošle godine.

- Iskustvo nastupa prošle sezone svima nam puno znači jer nam je to bilo nešto novo. To te iskustvo gradi, postaješ sve bolji što više jačih utakmica igraš. Ove smo godine dosta iskusniji i vjerujem da ćemo se ako prođemo u Elitnu rundu pokazati u boljem svjetlu nego prošle godine.

Osim iskustva, Novo Vrijeme ove sezone ima i dužu klupu. Novi igrači poput Pulinha i Fideršeka izvrsno su se uklopili u momčad.

- Istina, to je svakako dobro, ali isto tako može biti i loše jer svi žele neke minute, što je i normalno. Ostali smo bez Dudua koji nam je bio „motor“, ali siguran sam da će ga Pulinho i Fideršek dobro nadomjestiti.

Suparnici Omonia, Leo i Shkupi velika su nepoznanica, no bilo je tako i lani pa su Makarani prošli dalje.

- Ove je godine skupina izjednačenija jer su lani Finci i Gruzijci ipak bili slabiji od nas i Aktobea. Mislim da će nam Leo s pet-šest Brazilaca biti glavni protukandidat za prvo mjesto, no objektivno svak svakoga može pobijediti.

Potražnja za ulaznicama je velika, ne stigne se namiriti svih.

-  Nisam uspio svima riješiti karte, ali valjda će se ostali snaći. Tko ne uspije, neka gleda na televiziji! – smije se Bašković koji baš gušta igrati doma, pred svojim ljudima. Tu, u Makarskoj, ima sve što mu treba.

- Doma mi je stvarno lijepo. Igram, radim, tu su mi obitelj i djevojka... Lijepo mi je kad me prepoznaju na ulici jer doma se najteže dokazati. Morala bi se dogoditi neka strašna ponuda velikog kluba iz Španjolske i Portugala da uopće pomislim na odlazak iz Makarske – iskreno će Bašković.

Kao i većina igrača Novog Vremena, i Bašković se prvo okušao u nogometu, u Zmaju. U srednjoj školi prešao je u NK Zagreb, pa se onda vratio u Zmaj gdje je kratko bio rezerva Danteu Stipici. Nakon toga je dobio poziv Novog Vremena i više ništa u njegovu životu nije bilo isto. Preživio je tri operacije na koljenu, ali i period kad nije vjerovao u sebe.

- Jednu sam operaciju imao u Zagrebu, a druge dvije na futsalu. U klubu su vjerovali u mene, a ja baš i nisam. Dali su mi šansu kad nitko nije znao za mene i kad sam griješio... I ta se vjera prenijela na mene.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:12